Malatya'da, 16 bin kişinin istihdam edildiği organize sanayi bölgelerinde, yıl sonunda istihdam edilen kişi sayısının 20 bini aşması hedefleniyor.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birinci ve ikinci Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) istihdamın 16 binin üzerinde olduğunu söyledi. Bu sayının yıl sonu itibariyle 20 bini aşmasını beklediklerini kaydeden Erkoç, ilerleyen aylarda en fazla istihdam oluşturacakları bölgenin ise İkinci Organize Sanayi Bölgesi olduğuna dikkati çekti.
İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde yürüttükleri son arsa tahsisleriyle, yapılmasına başlanan yatırımlara işaret eden Erkoç, ''Yıl sonu itibariyle İkinci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki istihdam sayımızı, mevcutları ile yaklaşık 9 bin olarak hedefliyoruz. Bu da rahatlıkla ulaşabileceğimiz bir rakam. Burada, 4 bin yeni istihdam olacak'' dedi.
İstihdamın önemine dikkati çeken Hasan Erkoç, ''Bir kişinin istihdamını oluşturabilmeniz için yaklaşık 195 bin liralık yatırım yapmanız lazım'' değerlendirmesinde bulundu. İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde nisan ve mayıs ayı içerisinde üretime geçecek ciddi firmalar olduğunu kaydeden Erkoç, ''Şah Taş adlı büyük bir iplik fabrikası üretime girecek. Baykan firmasının tekstille ilgili yatırımları nisan ayı gibi üretime girecek. Süper Lit firması üretime geçti. Çetin Civata üretime başladı. Eczacıbaşı üretime başladı, nükleer tıpla ilgili üretim yapıyor'' diye konuştu.
İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa tahsisi yapılan 7 büyük firmanın Malatya'ya yapacağı yatırımın tutarının 100 milyon doların üzerinde olduğuna işaret eden Erkoç, İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan yatırımlara bakıldığında sektörel dağılımda çeşitlilik olmasının sevindirici olduğunu bildirdi.
Erkoç, önceki teşvik uygulamaları kapsamında 4. bölgede yer alarak avantajlı bir konum elde eden Malatya'nın aldığı teşvikleri en iyi kullanan illerin başında geldiğini ifade etti.
Hasan Erkoç, ''Umut ederiz ki, ilerleyen günlerde açıklanacak teşvikten de yine Malatya yeterince yararlanır. Çünkü Malatya, sanayi anlamında hak ettiği yerde değil. Bunun için de daha çok gayret etmemiz, çalışmamız lazım'' dedi.
Sanayi ile çok geç tanışan Malatya'nın bu manada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ciddi anlamda destek de gördüğüne dikkati çeken Erkoç, ''Bu destekler bizim önümüzü daha çok görmemize vesile oldu. Özellikle İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapısında, buraya yaptırılan arıtma tesisinin ihalesinde bakanlığımız bizi destekledi. Siyasilerimizden de bu anlamda ciddi destekler gördük'' ifadesini kullandı.
-Üçüncü OSB için 300 sanayici başvurdu-
Malatya'ya yeni bir organize sanayi bölgesi daha kazandırmak için yürüttükleri girişimlere işaret eden Erkoç, 12 bin dönüm alanda kurulacak olan Üçüncü Organize Sanayi Bölgesi'nde de yer tahsislerinin başladığını anımsattı.
Erkoç, ''Buranın da altyapı ihale projesini yaptık. Mart ayı ortalarında inşallah bu projeyi bitiririz. Bu proje bittikten sonra da Bakanlıktan altyapıyla ilgili kredi talebimiz olacak. Aslında Bakanlığımız buraya da ciddi bir destek vererek altyapı için yatırım programına 3 milyon lira ödenek koydu'' diye konuştu.
Üçüncü Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa almak için 300 sanayicinin başvurusu olduğunu hatırlatan Hasan Erkoç, bu başvuruları değerlendirdiklerini anlattı. Erkoç, şu anda 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi için 20 firmaya yer tahsisi yaptıklarını da sözlerine ekledi.