SON DAKİKA
SON DEPREMLER

4 Eski Bakanla İlgili Erteleme

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:01:25
4 Eski Bakanla İlgili Erteleme
A- A+ PAYLAŞ

Dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylamasını 5 Ocak 2015 tarihine erteledi. 

Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan için 'altın çıkışı' Muammer Güler için 'imtiyaz sağlamak' Egemen Bağış için 'Reza Zarrab'a aracılık' ve Erdoğan Bayraktar için 'tavassut göz yumma' suçlamaları bulunuyor. Önergede Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama yeralıyor.

Erteleme kararına yeni raporun yazılacak olması gerekçe gösterildi. 3 bakanın gönderdiği yazılar üzerine bilirkişiden tekrar rapor yazması istendi.

Komisyon Başkan Vekili Yılmaz Tunç, bu incelemenin birkaç gün süreceğini belirterek “siyasi bir yanı yok. Sadece süreye ihtiyaç olduğu için 5 Ocak’a ertelendi. 5 Ocak’ta karar toplantısı yapılacak 9 Ocak’ta da karar toplantısı yapılacak” dedi.

CHP'DEN TEPKİ..

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Rıza Türmen, baskı arttırılarak Bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesinin sağlanacağını ileri sürerek, "Verilen erteleme kararı ile komisyon kendi kararına uymamıştır. Şaibe düşmüştür” dedi.

Soruşturma Komisyonu 5 Ocak 2015 tarihinde toplanmak üzere karar aldıktan sonra, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, İzmir Milletvekilleri Rıza Türmen ve Erdal Aksünger basın toplantısı düzenlediler.

Aksünger, 160 gün sonra komisyonun karar verme aşamasına geldiğini belirterek, “Bugün iktidar partisinin Komisyon başkanı ve üyelerinin ilginç bir psikolojiyle, Egemen Bağış’ın bilirkişi raporuna küçük bir itirazından dolayı kararı ayın 5’ine bıraktılar. Altında yatan konunun ne olduğunu bilmiyoruz. Bir bahane olduğunu düşünüyoruz. Dört günde rapor yazılacak, bize şerh yazmak için bir gün kalacak. O yüzden çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Türmen, Komisyon son toplantısını karara bağlamak için toplandığını belirterek, iktidar partisinin zaman kazanma derdinde olduğunu gördüklerini iddia etti. Türmen, “Önce geç başladı. Masamızın üzerinde bulduğumuz üç tane üç bakanın mal varlığı ile ilgili görüşlerini de içerin kararın esasını etkilemeyen itirazlar bulduk” şeklinde konuştu.

Komisyon üzerinde baskı olduğunu iddia eden Türmen, “İktidar partisinin üzerinde baskı vardır. Bunun sonuç verebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Baskı arttırılacak, yoğunlaştırılacaktır. Sonunda da Bakanların Yüce Divana gönderilmemesi sağlanacaktır. Verilen erteleme kararı ile komisyon kendi kararına uymamıştır. Şaibe düşmüştür” dedi.

Korutürk, şunları kaydetti:

“CMK 170. maddesine göre, ‘mahkemeye sevk edilmesine gerektirir’. Yeterli şüphe olup olmadığı, fiilin işlenip işlenmediği kararı bize ait değildir, o Yüce Divan’a aittir. Uzun süredir çalışmakta olan Komisyonun çalışmalarını bitirmesi bekleniyordu. Bu yapılmamıştır, bundan mutlu değiliz”.

Emre Köprülü de, “Bazı komisyon üyelerinin MASAK raporunu incelemedikleri ve aynı zamanda bazı bakanların rapora karşı sundukları itirazları tekrardan incelenmesine yönelik süre alınmasına gerektiğine dair taleple Komisyon ertelendi. 5 Ocak’ta da itiraz gelirse tekrardan mı ertelenecek. Bunun sonu nereye kadar gidecek” diye konuştu.

Takipsizlik kararına rağmen Yüce Divan kararı bekleyip beklemediklerine ilişkin soruya Korutürk, “Biz bu Soruşturma Komisyonu’nun alacağı kararın içeriğine girmek durumunda değiliz. Soruşturma Komisyonu üyeleriyiz, bağımsız çalışıyoruz. Aynı zamanda savcının verdiği karara bağlı değiliz. Biz de Cumhuriyet Başsavcısı konumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama Organı tarafından görevlendirilmiş soruşturma komisyonu olarak çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Türmen, şunları kaydetti:

“Savcının yapması gereken şey takipsizlik kararı vermek değil, dosyayı Soruşturma Komisyonu’na göndermekti. Bunu yapmaması yanlış olmuştur. Tabii ki bizim komisyonumuzu etkileyen bir şey değil”.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız