SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Organik Kayısıya Talep Fazla'

0
Güncellendi - 2021-07-29 02:25:47
'Organik Kayısıya Talep Fazla'
A- A+ PAYLAŞ

'GÜN KURUSUNUN KİLOSU 30, ORGANİK KAYISININ KİLOSU 40 TL'.. Malatya'da 44 bin dönüm arazide üretilen 6 bin ton civarındaki organik kuru kayısının büyük bölümü Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, Malatya'da her yıl organik tarım yapan üretici sayısının arttığını söyledi.

Kentte 44 bin dönüm arazide organik tarım yapıldığını ifade eden Solmaz, yılda 6 bin ton civarında üretim yapıldığını anlattı.

Solmaz, organik tarımda normal tarıma göre üretimin düşük, maliyetin yüksek olduğunu aktardı.

- "Organik kayısının kilogramı 40-42 lira"

Organik üretilen kayısıların diğer kayısılara göre daha yüksek rakamdan alıcı bulduğunu vurgulayan Solmaz, şöyle konuştu:

"Avrupa ülkelerinin organik kayısıya olan ilgisi ve talebi nedeniyle ilk yıllarda birkaç kişi olan organik kayısı üreticisi şu anda 800'ü aştı. Organik kayısının neredeyse tamamı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Devletimizin eliyle bunu paketleyip hijyenik bir şekilde Avrupa'ya sunarsak fiyatlar daha da yükselir, çiftçilerimiz bundan daha fazla faydalanır. Organik kayısının piyasadaki en yakın rakibi gün kurusu denen ve doğal olarak güneşte kurutulan kayısı. Bu kayısı 30 liradan alıcı buluyor, organik kayısının kilogramı ise şu anda 40-42 lira."

- "Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 80-90'ı Avrupa ülkelerine gidiyor"

Üretici Haydar Cengiz, yaklaşık 15 senedir organik tarım yaptığını, ağırlıklı olarak hayvan gübresi kullandıklarını belirtti.

Cengiz, "Bahçede gezdiğiniz zaman, bir dost bir akraba geldiği zaman gönül rahatlığı ile ürününüzü ikram ediyorsunuz, yiyorsunuz. Bir sıkıntınız, korkunuz olmuyor. Onun için organik tarımı herkese tavsiye ederim." dedi.

400 kök kayısıdan bu yıl 3 ton verim beklediğini ifade eden Cengiz, "Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 80-90'ı Avrupa ülkelerine gidiyor. Arap ülkelerine de gidiyor" diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Hayvan gübresi kullanılınca mı organik oluyor?
    0
    0
    Yanıtla