SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

TÖTM, İhtiyacı Olan Oksijeni Kendi Üretiyor

A- A+ PAYLAŞ

"FELAKET SENARYOSUNDA MUTLAKA OLMASI GEREKEN SİSTEM.." İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde (TÖTM) Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, Malatya’da medikal oksijen üretimi olmadığını, olağanüstü durumlarda sorun ve sıkıntı yaşanmaması için hastane de ortam havasından kurdukları yerli sistemle oksijen üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Turgut Özal Tıp Merkezi, yoğun bakım, ameliyathane ve hasta servislerinde kullandığı oksijenin bir bölümünü kendisi hastanede yerli sistemle ile ortam havasında elde ediyor. Sistemin elektrik gideri dışında masrafı bulunmuyor ve olağanüstü durumlarda hastane kendi oksijenini üretip depolayabiliyor. Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, “Bu sistemi bir felaket senaryosunda mutlaka olması gereken bir sistem. Çünkü hastanenin dışarıya bağımlılığını ortadan kaldırıyor” dedi.

Başhekim Prof. Dr. Ali Beytur, “Bu sistemi bir felaket senaryosunda mutlaka olması gereken bir sistem. Çünkü hastanenin dışarıya bağımlılığını ortadan kaldırıyor.” diyerek, pandemi sürecinde hastane yoğun bakımlarında kullanımı artan oksijen konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.

-"Temin edilmesi, getirilmesi ve planlanması çok önemli olan bir ürün”

Başhekim Prof. Dr. Ali Beytur, Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü binasının altında kurulan Oksijen Üretim Merkezi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Beytur, “Oksijen yoğun bakım yatak sayısı, ameliyat sayısı fazla olan hastanemizde hayati bir ürün. Kesinlikle bunun bulundurulması, ikame ettirilmesi, eksikliğinde nasıl temin edileceğinin planlanması gerekmektedir. Türkiye’de çoğu hastane oksijeni sıvı oksijen olarak almakta, depolarında muhafaza edip bunu kullanıma sunmakta. Sıvı oksijende Malatya’ya il dışında gelmektedir. Bu oksijenin hem taşınmasında riskler var, hem daha pahalı.”

-“Ortam havasından oksijen üreten bir sistem”

Kurulan sistemi anlatan Prof. Dr. Beytur, “Ortam havasından oksijen üreten bir sistem. Oksijen havasında saf oksijen, medikal oksijen haline getirilip ameliyathanelere, yoğun bakımlara, hasta servislerinde kullanılacak şekilde kapalı devre sisteme verilmekte. Yerli bir sistem ve yerli üretim makinaları kullanılıyor. Kendimiz ürettiğimiz için elektrik enerjisi dışında herhangi bir maliyeti yok. Cihazın bakımı ve elektrik enerjisi dışında masrafımız bulunmuyor. Çünkü ortam havasında oksijen üretmekte ve birkaç yıl içerisinde kendisini amorti eden ve ilerleyen dönemlerde daha ekonomik bir uygulama haline geliyor.” ifadelerini kaydetti.

-“Bu sistemi bir felaket senaryosunda mutlaka olması gereken bir sistem”

Prof. Dr. Ali Beytur, sözlerini şöyle tamamladı:

“Pandemide özellikle tedavide oksijen yoğun şekilde kullanılmakta. Ayrıca bizim hastanemizde de 317 tane yoğun bakım yatağı bulunmakta. Yoğun bakımlarda oksijen oldukça fazla kullanılıyor. Bu nedenle oksijenin mutlaka bulundurulması gerekmekte. Önceden hazırlıklı olduğumuz ve depoladığımız için oksijeni, hem büyük tanklar da hem de küçük oksijen tüplerinde yedeklediğimiz için hastane olarak bir sorun yaşamadık. Ama bu yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Bu sistem, bir felaket senaryosunda mutlaka olması gereken bir sistem. Çünkü hastanenin dışarıya bağımlılığını ortadan kaldırıyor. Pandemi sürecinde oksijen oldukça fazla ve yüksek basınçlarla kullanıldığı için oksijen ihtiyacı oldukça fazla oluşmaya başladı. Dışarıdan gelen sıvı oksijen akışında, ikamesinde de artışlar yaşanmıştı. Bu sistem yerinde oksijen ürettiği için bu tip durumlarda dışa bağımlı olmadığımız için bize kolaylık sağladı.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    İyi düşünülmüş bir uygulama. Aslında diğer hastaneler de bu uygulamaya geçmeli. Herhangi bir felaket anında ihtiyaç duyulan oksijen buradan sağlanır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dr.Gökhan Gökçe (3 yıl önce)
    Çok önemli bir sistem. Kesinlikle Turgut Özal Tıp Fakültesi MEAH ve Yeni açılacak Battalgazi Devlet Hastanesi bünyesine de uygulanmalı. Medikal Oksijenin kıymetini bu salgında daha iyi anladık. Birçok ülke de Hindistan v.s karaborsa satılan bir meta haline geldi. Bu sistem son derece maliyet etkin bir sistemdir. Hastanelerin önemli bir ihtiyacını çok tasarruflu bir şekilde temin eder. TÖTM nin güneş enerji panelleri ile yüksek kurum enerji maliyetini düşürmesi çalışması da takdire şayandır emeği geçenleri tebrik ederim. Böylesi doğa dostu yeşil bina, yeşil kampüs uygulamalarının örnek alınarak yaygınlaşmasını temenni ederim.?
    0
    0
    Yanıtla
  • İSMAİL (3 yıl önce)
    yapanlardan Allah razı olsun çok güzel bir hizmet
    0
    0
    Yanıtla
  • tayyar (3 yıl önce)
    Ünsal hocanın Zamnında yapılmıştı
    0
    0
    Yanıtla