SON DAKİKA
SON DEPREMLER

75 Yıldır Malatya'ya İçme Suyu Akıtan Kaynak

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da oluşumundan bugüne kadar yön değiştirmeden akan ve şehrin Bizans idaresinde olduğu yıllarda da kullanıldığı bilinen içme suyu kaynağı Gündüzbey Kaptaj Tesisi, 1946'dan bu yana ilin içme su ihtiyacını karşılıyor.

Evliya Çelebi'nin, "Suyu ve havası gayet latiftir" dediği Malatya, yer altı ve yer üstü tatlı su kaynakları açısından zenginliği ile dikkat çekiyor.

AA muhabirinin Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden (MASKİ) aldığı bilgiye göre, kayaların arasından doğal olarak akan suyun toplandığı Gündüzbey Kaptaj Tesisi, 1946'dan bu yana kentin aralıksız su ihtiyacını gideriyor.

Suyun bol olduğu yıllarda kaptajdaki fazla su, Derme Deresi'ne veriliyor ve buradan türkülere konu olan Kernek'ten akarak Malatya Ovası'nın mümbit topraklarını suluyor.

Malatya'nın merkez Battalgazi ilçesine bağlı 122, Yeşilyurt ilçesine bağlı 63 olmak üzere toplam 185 mahallenin içme suyu ihtiyacı, bu kaptajdan 11-13 derece arasında çıkan suyla temin ediliyor. Tesiste herhangi bir içme suyu arıtması yapılmadan sadece klorlama ile şehre su veriliyor.

65 dönüm arazi üzerine kurulan kaptajda, suyun debisi yıllık ortalama saniyede 2 bin 500 metreküp olarak gerçekleşiyor.

Merhum Cumhurbaşkanı Özal döneminde su belediyelere dağıtıldı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, Malatya'nın içme suyunu karşılayan kaptajın kadimden gelen bir kaynak olduğunu söyledi.

Bizanslılar döneminde bölgenin "Derme Mesih" diye adlandırıldığını, bu suyun Malatya Ovası'nda arazi ve tarım sulamasında kullanıldığını anlatan Gürkan, 1946'da kaptajdaki suyun kente verildiğini belirtti.

Gürkan, şöyle konuştu:

"Şehrin şu anki yerleşim yerinin 1839'da oluştuğunu düşünürsek, '1946'ya kadar Malatya'nın suyu yok muydu?' denilebilir. O dönemde Malatya'nın evleri konak şeklinde, avlulu yapılar. Bu evlerin hepsinin altında da sular var. Malatya yer altı suları anlamında çok zengin bir şehirdir. Daha sonraki süreçte bu tevzi noktasında, 1960'larda da devamlı verildi ve daha sonra 1980'lerden sonra Rahmetli Turgut Özal döneminde 8 belediyenin kurmuş olduğu bir birliktelikle birlikte kaptajdan çıkan suyun Malatya'da 8 belediyeye verilmesi kararlaştırıldı. Daha sonraki süreçte de Çat Barajı yapıldı. İleriki zamanlarda Malatya şehri çok büyürse, ola ki mevcut su kaynaklarının yetersiz olması durumunda Çat Barajı'ndan da su tahsisatının yapılması düşünüldü. Çat Barajı, içme suyu amacıyla kullanılmak üzere yapılmıştır ama şu ana kadarki yapmış olduğumuz ölçümlerde, değerlendirmelerde mevcut kaptajın Malatya'ya yettiğini görüyoruz."

Gürkan, kente yeni su kaynakları sağlamak için de çalışmalarının olduğunu, Beylerderesi bölgesinde yeni bir kaynağı da kullanıma aldıklarını, Altay Kışlası'nın bulunduğu yere buradan su verdiklerini aktardı.

"İçilebilir evsaftaki tek su Malatya şebekesinden akan içme suyudur"

Küresel ısınma ile tatlı su kaynaklarının korunmasının daha da önemli olduğunu dile getiren Gürkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mevcut kaptajın korunması, çevresel durumlardan etkilenmemesi noktasında, Çevresel Etki Değerlendirme, yani ÇED raporları verilirken özellikle oradaki maden ocakları, taş ocakları ile ilgili belediyemiz ve ilgili kurumlar gerekli hassasiyetleri gösteriyor. Şu andaki su kaynağımız da gayet berrak, Malatya'ya yeterli şekilde, direkt ozon şeklindeki klorlama ile şebekelere veriliyor. İçilebilir evsaftaki tek su Malatya şebekesinden akan içme suyudur. Malatya şebeke suyu günlük hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, hem Sağlık Müdürlüğü, hem de bizim tarafımızdan kontrol edilerek şebekeye verilmektedir. Vatandaşlarımız gayet müsterih olarak içebilirler."

Tüm şehre doğal kaynaktan çıkan su ulaştırılıyor

Kayalıktan akarak kaptaja gelen Malatya'nın suyunun doğal bir kaynak olduğunu belirten Gürkan, "Cenabı Allah'ın Malatya'ya vermiş olduğu bir nimet olarak değerlendiriyorum. Buna da şükretmeyi bilmemiz lazım. Ve şükrederken de Malatya'nın birlik beraberlik içerisinde, dayanışma içerisinde olması lazım. Sevginin olduğu yerde su daha da artacaktır. Son 3 yıldan beri su noktasında Türkiye en kurak dönemine girmesine rağmen biz hiçbir artezyeni çalıştırmadan oradaki su kaynağı ile bütün Malatya'ya su veriyoruz, tüm şehrimize bu doğal kaynaktan çıkan suyu ulaştırıyoruz. Bu Malatya için özeldir." diye konuştu.

Suyun tasarruflu kullanımının önemini vurgulayan Gürkan, "Rahmetli anamız der ki, 'Deryada balık suyu öğünle içer.' Dolayısıyla biz çocukluğumuzda o kültürü almışız. Yeni nesillere de bunu anlatmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Nazim ilhan (3 yıl önce)
    Gelen belediye başkanları edabiyat yaptı hizmet değil Malatya vatandaşı suyu neden pahalı içiyor arık su bedeli çevre temizlik vergisi iş yeri vergisi maşallah maliyey yarış ediyor saygilar
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    eskiden musluktan içerdik şimdi kimyasal pet şişelerden içiyoruz...akp nin sayesinde...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Hiiiiii evet doğru ama kendi malımız belwdiy sağolsun ama dünyada iki yerde var bu şekil kaynak bu heralde Hollanda'da ve malatya'da araştırın onlar bedava kullanıyor suyu biz isyerleri tonu 10tl ev tonu 5tl gibi Allah inancı olmayan bedava veriyor insanına ama Allah inanç olan ise öyle böyle bir fiyata vermiyor vergilerle atık du diyede aliyolar yani hisss
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (3 yıl önce)
    Sene 2008 yılıydı , rahmetli babam orada ki kaptajın içinde bulunduğu villanın mobilya işlerini yapmıştı, iş bittikten sonra babam ile beni oraya götürmüşlerdi orada suyun çıktığı yere girdik ve uzun tünel boyunca sonuna kadar gittik, duvarlarda ayetler ve hadisler vardı. Tünelin sonunda daralan kaya da bir oyuk vardı oradan da su çıkıyordu ve orada çerçeveli bir hadis veya ayet vardı. O tertemiz kayaların ortasında ince çatlaklardan ve oyuklardan maşallah öyle bir su çıkıyordu ki resmen Allah ın bereketi orada gerçekleşiyordu. Su o ince yol boyunca devam edip o büyük havuzda toplanıp direkt pompalanıyordu şehire . Gerçekten son derece temiz ve düzenli. Allah o kaynağa inşallah zeval vermesin binlerce insan ve hayvan oradan su içiyor, benim rahatsız olduğum konulardan birisi de orada ki kaynağın çevresine sondaj vuranlar , ev yapanlar , beton dökenler ……. Kısacası insan faliyetinden uzak tutulmalıdır . Oradan çıkan su Allah ın Malatya halkına bir ikramıdır, inşallah şükür edelim , Allah birliğimizi beraberliğimizi bozmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim güzel temenilerin için Allah razı olsun.gunduzbey mh ve kaptaj yaklaşık 3 sene önce Cumhurbaşkanı kararı ile koruma altına alındı ve çivi dahi cakilmiyor yeni yapan varsa kaçak yapiyodur bir dilek e yada iletişime geçildiğinde Yeşilyurt belediye si ile hemen müdahale edilir.yani orda konut alanları olan yerlere bile izin verilmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (3 yıl önce)Ahmet 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Ben bunu bilmiyordum, emeği geçenlerden Allah razı olsun . Verilebilecek en doğru karar verilmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • YUNUS AVCI (3 yıl önce)
    Yakınca ve bosyanbaşı bölgesinde sondaj suları veriliyor herkes bu görüntüdeki suyu içemiyor. Derhal içme suyuyla sulama suyu ayrılmalı sulama suyu apt sanayi vb dahil baraj suyu kapalı sistemle gelmeli su saati ile daha ucuza kullanıma sokulmalı daha detaylı bilgi için mail den ulaşın fikir ve projemi açıklayayım
    0
    0
    Yanıtla
  • Suat (3 yıl önce)
    Suyumuz çıkışta temiz de musluğumuza gelene kadar ne halt ediyorsunuz ki şişe suyuna mahkum ediyorsunuz bizleri. Şaşalcılarla çıkar ilişkiniz mi var?
    0
    0
    Yanıtla
  • Levent (3 yıl önce)
    Kaptaja yakın bölgede bulunan evlere içme suyu verilmemesi çok ilginç. Aboneliği olanlar da hep başkalarından hat çekerek kullanıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kilicci (3 yıl önce)
    Cenabı Rabbim Malatya'ya bu suyu vermiş, çok şükürler olsun ama, Malatya olarak en pahalı suyu tüketiyoruz. Dünyada böyle kendi cazibesi ile gelen, dağıtımı için hiç bir enerji sarf edilmeyen 2 yer var, birisi İtalya da roma, ikincisi Malatya'mız, ama rabbimin bu nimeti ni Malatya halkına çok gören ve Belediyemiz var, her daim suya zam yapılıyor, en pahalı suyu tüketiyoruz, gün gelir bunun hesabı verilir inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bu su Allahın Malatya ya bir lütfudur. Bu bölgeye gerek maden, gerek taş ocağı vb. tesisler yaklaştırılmamalıdır. Malatyanın en büyük değeridir. Buna sahip çıkmalı ve özenle korumalıdır.
    0
    0
    Yanıtla