Türkiye'nin en genç İl Emniyet Müdürü olarak, 1976 - 1977 yıllarında Malatya Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten, Anavatan Partisi iktidarında ve Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerinde Devlet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yapan Diyarbakır ve İstanbul Eski Milletvekili Abdülkadir Aksu'nun, bürokrat ve siyasetçi kimliği ile yaklaşık 50 yıllık "memleket mücadelesi"; aralarında Görüş Gazetesi Sahibi Cevdet Barış'ın da bulunduğu yakın arkadaşlarının yanı sıra beraber çalıştığı bürokrat ve siyasetçilerin kaleminden de, "Milletine Adanmış Bir Ömür: Abdülkadir Aksu", adlı kitapta yer aldı.
Önsözü, Refah Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nde uzun yıllar beraber siyaset ve kader arkadaşlığı yaptığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılan "Milletine Adanmış Bir Ömür: Abdülkadir Aksu" adlı armağan kitapta, Abdülkadir Aksu'nun Malatya yıllarını ise, yakın arkadaşı Görüş Gazetesi sahibi Cevdet Barış yazdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kitabın önsözünde, "Sayın Aksu’nun hayatı, Türk demokrasinin son yarım asırdaki hikayesinin de bir özeti mahiyetindedir" şeklinde tarif ettiği Abdülkadir Aksu'nun bürokrasi ve siyasetteki memleket mücadelesini, Görüş Gazetesi sahibi Cevdet Barış ise "Fethi Gemuhluoğlu ‘Dostluk Üzerine’ konuşmasında, ‘Tarihe, zamana, coğrafyaya ve bu millete dost’ olmayı öğütlüyordu ya; Abdülkadir Aksu kardeşim, tam da böyle bir insan, böyle bir devlet ve siyaset adamıdır benim için" sözleri ile anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gözünden Abdülkadir Aksu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Milletine Adanmış Bir Ömür: Abdülkadir Aksu" adlı armağan kitaba yazdığı ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gözünden Abdülkadir Aksu" başlığı konabilecek yazısı şöyle:
"Siyaset, bilgi, ehliyet ve yetenek olduğu kadar tecrübe ve birikim demektir. Her yerde olduğu gibi ülkemizde de siyasetin canlı hafızası haline gelmiş şahsiyetler vardır. Bu kişilerin biyografilerine bakıldığında kritik dönemlerde önemli sorumluluklar üstlendikleri, kritik kararlar verdikleri görülür.
Uzun yıllar birlikte çalıştığımız, bilgi ve tecrübelerinden istifade ettiğimiz Sayın Abdülkadir Aksu, ülkemiz için işte böyle bir isimdir. Sayın Aksu’nun bürokratik ve siyasi hayatı Türkiye’nin buhranlı yıllarına, siyasetin çalkantılı günlerine ışık tuttuğu kadar, değişim reform süreçlerinin de kayıtlarını barındırır.
12 Eylül darbesinde bürokrat olarak şahitlik eden Sayın Aksu, rahmetli Özal’la birlikte, hem bürokrat hem siyasetçi olarak uzun bir yol yürümüştür. 28 Şubat post modern darbesine maruz kalan partiden Yeni Türkiye’nin mimarlığını üstlenen partiye giden yolda, Sayın Aksu yine en ön saflarda yer almıştır.
Bu bakımdan Sayın Aksu’nun hayatı, Türk demokrasinin son yarım asırdaki hikayesinin de bir özeti mahiyetindedir. Sayın Aksu’ya, bürokrat, siyasetçi, milletvekili, bakan, genel başkan yardımcısı olarak ülkemize ve milletimize yaptığı katkılardan dolayı şükranlarımı ifade ediyorum. Kendisine Allah’tan uzun ömürler niyaz ediyor, sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum."
Cevdet Barış, Abdülkadir Aksu'yu anlattı: "Sahici Bir Yol Arkadaşı, Hakikatli Bir Dost"
Görüş Gazetesi imtiyaz sahibi Cevdet Barış ise, yakın arkadaşı İçişleri Eski Bakanı Abdülkadir Aksu için hazırlanan ve Kadim Yayınları tarafından yayınlanan "Milletine Adanmış Bir Ömür: Abdülkadir Aksu" kitabındaki yazısında, Abdülkadir Aksu'nun bürokratlıktan siyasete uzanan uzun yolculuğunda, Malatya durağında bıraktığı unutulmaz izleri anlattı:
Cevdet Barış'ın "Sahici Bir Yol Arkadaşı, Hakikatli Bir Dost: Abdülkadir Aksu" başlıklı yazısı şöyle:
"Abdülkadir Aksu’ya dair yazmak ya da konuşmak, 1970’li yılların son çeyreğinde ve Türkiye’nin ve bu bağlamda Malatya’nın zor zamanlarında, zor tarihlerinden başlayıp 50 yıla yaklaşan bir dostluğun, kardeşliğin ve gönülden çağlayan bir muhabbetin hikâyesine dair yazmaktır benim için.
Tabii ‘dostluk’ deyince, merhum hemşehrimiz Fethi Gemuhluoğlu’nun “Dostluk Üzerine” başlıklı, o meşhur konuşmasını anmamak ve böyle bir yazıda Abdülkadir Aksu kardeşim ile ilişkilendirmemek mümkün değildi: Fethi Gemuhluoğlu ‘Dostluk Üzerine’ konuşmasında, ‘Tarihe, zamana, coğrafyaya ve bu millete dost’ olmayı öğütlüyordu ya; Abdülkadir Aksu kardeşim, tam da böyle bir insan, böyle bir devlet ve siyaset adamıdır benim için.
“Önce refik sonra tarik” denilir ya hani; Abdülkadir Aksu kardeşim, sahici bir yol arkadaşı, hakikatli bir dostluğun gerektirdiği tüm zaruretleri şahsında toplamış bir devlet ve siyaset adamı olarak ömrünü, bu toprakların insanına adadı ve hayatını bu yolda harcadı. Ben bunun yaklaşık 50 yıllık şahidi olarak onunla kardeşleşen bir dostluğun bir tarafı olmanın onurunu yaşadım ve yaşıyorum.
Abdülkadir Bey, insani ilişkilerinde karşılıksız bir hasbilik içinde olur, her daim Hakk’ın rızasını gözeten bir endişe ile hareket ederdi. Bu durum, 1976-1977 yıllarında yollarımızın kesişmesine vesile olan Malatya İl Emniyet Müdürü iken de böyleydi, bugüne kadar hep böyle devam etti. Yani, “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” düsturundan sapmayan bir çizginin güçlü bir temsilcisi olarak Türkiye’nin huzur ve kalkınma mücadelesinde en önlerde hizmet etti.
…
Abdülkadir Aksu, Yozgat- Sarıkaya Kaymakamı iken Ağustos 1976'da, ideolojik nedenli çekişmelerin ve kavgaların arttığı, önemli asayiş sorunları bulunan Malatya'nın Emniyet Müdürlüğü görevine atandığında 32 yaşındaydı.
Bu belki de Malatya tarihinin en genç emniyet müdürü olan ismin, ciddi asayiş sorunları olan kentte ne yapacağı merak konusuydu. Güler yüzü ve samimiyeti ile Abdülkadir Aksu, çok kısa sürede Malatya'da fark yarattı.
Malatya halkı ile diyaloğu son derece samimi ve üst seviyede idi. Toplumun her kesimi ile iyi ve etkili ilişkiler kurdu. Bu sayede, ülke genelinde giderek artan ideolojik gerginliklerin yükselttiği siyasal tansiyona rağmen, Malatya’daki tarafsız ve adil görev anlayışı nedeniyle takdir gördü.
O dönem, İl Genel Meclisi toplantısında, CHP Grubunca; tarafsız, ayrım gözetmeyen, dürüst çalışmaları nedeniyle Malatya Emniyet Müdürü Abdülkadir Aksu’ya teşekkür edilmişti.
Genç ve enerjik yapısıyla, neredeyse 7/24 görevinin başında bir Emniyet Müdürü idi. Karakolların ötesinde, sokak devriyelerinin, gece bekçilerinin, günün- gecenin her saatinde karşılarında buldukları bir Emniyet Müdürü vardı Malatya’da.
Abdülkadir Aksu, Malatya'da 1 yılı aşkın süreyle görev yaptıktan ve halkın gönlünde sıcak ve derin izler bırakan bir polis müdürü kimliği inşa ettikten sonra, Ekim 1977'de Kahramanmaraş'a Vali Vekili olarak atandı.
Malatya Emniyet Müdürlüğü görevine başladığı dönemdeki tanışıklığımızla başlayan dostluğumuz, kardeşliğimiz aradan geçen 50 yıla yakın sürede, kendisinin dostluğa, arkadaşlığa, vefaya, kadirşinaslığa verdiği önemden ve değerden kaynaklanan irtibatımız hiç kesilmedi. O hangi görevde bulunursa bulunsun, hep, Malatya'ya geldiği dönemde tanıdığım sıcak ve samimi dostluğunu gösterdi her daim.
Aynı yaşlarda bir kamu görevlisi ile bir gazeteci olarak başladığımız, bugünlere varan ve sürecek olan dostluğunun, arkadaşlığının, kardeşliğinin onurunu hep yaşadım. Böyle bir dostumun, arkadaşımın olması gurur vesilemdir.
Kendisine, ailesi ve sevenleri ile birlikte sağlıklı, huzurlu bir ömür diliyorum".
Güler HAZAR, malatyahaber.com- Görüş Gazetesi
KİTAPTA YER ALAN SİYAH-BEYAZ ARŞİV FOTOĞRAFLAR: (Manşet fotoğrafı) 1970'li yılların sonlarında Cevdet Barış ve Abdülkadir Aksu. (Alttaki fotoğraf) 1977 yılında Görüş Gazetesi bürosunda çekilen bu fotoğrafta oturanlar soldan sağa; Gazeteci Orhan Apaydın, Emniyet Müdürü Abdülkadir Aksu, Vali Rafet Küçüktiryaki, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Koşar, Görüş Gazetesi'nin sahibi Gazeteci Cevdet Barış ve ayaktaki Gazeteci Raşit Kısacık. (ikinci fotoğraf) Abdulkadir Aksu iMalatya’da emniyet müdürlüğü yaptığı yıllarda Görüş Gazetesi kadrosunda yer alan Gazeteci Orhan Apaydın ile bir piknik gezisinde. İkilinin halen süren dostluğu 50 yıla yaklaştı.
FOTO: Abdülkadir Aksu, "Milletine Adanmış Bir Ömür: Abdülkadir Aksu" kitabının tanıtımı ve imza programında