SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'de Neredeyse Hiçbir Şey Yapılmıyor"

0
Güncellendi - 2021-11-04 21:45:20
A- A+ PAYLAŞ

'GRİ SKANDAL'DA ALMANYA'DA YARGILAMA.. İlk olarak Malatya - Yeşilyurt Belediyesi'nin, "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" başlığı ile hazırladığı sözde projeye dahil edilerek Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43'ünün Türkiye'ye dönmemesi ile Türkiye ve Almanya gündemine oturan Gri Pasaport skandalına ilişkin açılan dava, 5 Kasım Cuma günü, Almanya - Hannover'de  görülmeye başlıyor.

Almanya'nın Sesi Radyosu (DW) Türkçe Servisi'nden Elmas Topçu'nun haberine göre, Yeşilyurt Belediyesi'ne davet yazısı gönderen ve davaya iliştin iddianamede 'sahte davetçi' olarak nitelendirilen Ersin K.'nın yargılanacağı belirtildi.

DW Türkçe'nin davanın görüleceği Hannover Sulh Mahkemesi'ne yönelttiği sorulara yanıt veren mahkeme sözcüsü hakim Patrick Skeries, ceza hakimi Björn von Bargen'in bakacağı davada sanık Ersin K.'ya Almanya İkamet Yasası'nın 96'ncı maddesi uyarınca "insan kaçakçılığı" suçlamasının yöneltildiğini söyledi.

Sözcü, Ersin K.'ya yöneltilen suçun sabit görülmesi halinde üç ay ile beş yıl arasında hapis cezasının, hafif suçtan hüküm verilmesi halinde ise para cezası ile beş yıla kadar hapis cezasının mümkün olduğunu bildirdi.

DW Muhabiri Elmas Topçu, davanın iddianamesinde ise savcılık, Ersin K.'yı "Almanya'ya 53 yabancı ülke (Türkiye'den) vatandaşını davet etmek, bunlardan da 46'sının hizmet pasaportu ile gelmesini sağlamakla" suçluyor.

Hannover Savcılığı'nın iddianamesinde, Yeşilyurt Belediyesi'ne 45 kişi için davet yazısı gönderen sanık Ersin K.'nın, Türkiye'den davet ettiği kişilerle ilgilenmeyi hedeflemediği, onlara kalacak yer ayarlamadığı gibi Almanya'da bir gezi programı da sunmadığı belirtiliyor ve sanık "ülkeye yasa dışı yollardan seyahati mümkün kılan sahte bir davetçi" olarak nitelendiriliyor.

İddianamede, hizmet pasaportlarıyla Türkiye'den gelen kişilerin Hannover'e ulaşmalarının ardından ufak gruplar halinde bilinmeyen bölgelere dağıldıkları, beşinin de sığınma başvurusu yaptığı ifade ediliyor.

CHP Milletvekili Çakırözer, "Asıl soruşturma Türkiye'de yapılmalı"

CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Utku Çakırözer de Gri Pasaport skandalının ortaya çıkarılmasından sonda Türkiye'de 19 ilde açıldığı bildirilen soruşturmalarda ilerleme sağlanamaması ve bilgi verilmemesinden şikayetçi oldu.

DW Türkçe'ye konuşan Utku Çakırözer, TBMM'ye yönelttikleri soru önergelerine aylardır aynı standart cevabın verildiğini belirterek "Türkiye'nin hizmet pasaportları kullanılmış, asıl soruşturmaların, asıl mahkemelerin Türkiye'de yapılması lazım, çünkü işin belediye ayağı var ama aynı zamanda işin valiler, kaymakamlar ayağı var, ancak bunların hiçbirinin üzerine gidilmiyor" diye konuştu.

"İçişleri Bakanlığı 19 ilde soruşturma yapılıyor" diyor ama...

Konu hakkında yönelttikleri yazılı soru önergelerine İçişleri Bakanlığı'ndan, "19 ilde inceleme, soruşturma sürüyor' şeklinde aynı yanıtı aldıklarını söyleyen Çakırözer, "Almanya'da Hannover'de bu işin aracısı olan kişiler hakkındaki soruşturma dava aşamasına geldi. Ülkenin Bavyera Eyaleti ve diğer eyaletlerinde birçok soruşturma sürüyor, onlar da yargılama aşamasına gelmek üzere. Ancak işin asıl sorgulanması gereken yer olan Türkiye'de neredeyse hiçbir şey yapılmıyor" dedi.

DW'nin haberine göre; Utku Çakırözer, kullanılan hizmet pasaportu sayısı ve belediyeler dışında sivil toplum kuruluşlarının da bu yolla yurt dışına insan gönderip göndermediğinin açıklanmasını talep etti. Çakırözer ayrıca Dışişleri ile İçişleri bakanlıklarının gri pasaport meselesinden ne zaman haberdar olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nda bu işe karışanların olup olmadığını da merak ettiklerini dile getirdi.

malatyahaber.com- DW Türkçe

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Bülent (2 yıl önce)
    Türkiye de nasil bir sey yapilsin? Hangi hukuksuzluga adaletsizlige islem yapiliyor ki buna da yapilsin? Resmi kurumlar eliyle gri pasaportla adam kacirmak! Pes cidden pes! Hezeyan
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Mutlu insanlar şehri.yeşilyurt.
    0
    0
    Yanıtla