Vali Aydın Baruş, iller arasında diyalog ve iş birliği sağlanması amacıyla GAP Turu adı altında Malatya'yı ziyaret eden Bursa İl Dernekler Federasyonu (BİLDEF) Başkanı Ramazan Alp, Bursa Darendeliler Dernek Başkanı Ali Bozkurt, federasyon üyeleri, Bursa basın temsilcileri ile Malatya’da faaliyet gösteren Vakıf temsilcilerini, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerini ve Muhtarlar Dernek Başkanlarını yemekte ağırladı.
Kentlilik Bilincinin Oluştuğu Bir Kardeşlik Projesi
Bursa'da 35 il derneğini bünyesinde toplayan Bursa İl Dernekleri Federasyonunun, bu güne kadar yaptığı çalışmalar ile birlik ve beraberliğin bir arada yaşandığı, kültürel kaynaşmanın sağlandığı, kentlilik bilincinin oluştuğu bir kardeşlik projesi olarak ‘Bursa’nın en önemli sivil toplum örgütü’ haline geldiğini ifade eden Genel Başkan Alp, “BİLDEF’e üye dernekler ve Bursa basın temsilcilerimizle birlikte düzenlenen GAP turu ile Mardin, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa ve Gaziantep kentlerini ziyaret edeceğiz. Malatya ziyaretimizde bizlere göstermiş olduğunuz misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Biz Malatya’ya Yolların Kesiştiği, Medeniyetlerin Buluştuğu Şehir Diyoruz
Malatya’nın tarihi, kültürel ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Vali Aydın Baruş, Bursa İl Dernekleri Federasyonu ve üyelerini ilimizde görmek ve ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Baruş, “Malatya’nın en önemli özelliği yetiştirdiği insanlar. İbnü’l Arabi bu topraklardan geçmiş, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî bu topraklardan geçmiş, Sadreddini Konevi bu topraklardan geçmiş çünkü burası doğunun kapısı Fırat’ın kenarında. Roma döneminde burası sınır karakolunun olduğu batının son noktası olarak bilinen, Fırat’ın son geçiş noktası olması münasebetiyle de çok önemli bir stratejik konuma sahip geçiş güzergahı. Biz Malatya’ya yolların kesiştiği, medeniyetlerin buluştuğu şehir diyoruz. Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba, Niyazi Mısri bu topraklarda yaşamış. Osmanlı döneminde Darende ve Arapgir ilçelerimizde çok önemli devlet insanlarımız, paşalarımız yetişmiş. Cumhuriyet devrinde de 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal biliyorsunuz Malatyalı. Bu gün sanat dünyasında, iş dünyasında bilinen birçok meşhur insan Malatyalı. Bunun nedeni de Malatya fikir hayatını besleyen çok derin köklü bir tarihe sahip, aynı zamanda insanı girişken, teşebbüs sahibi ve cesaretli bir yapıya sahip. Malatyalı hemşerilerimizin başarılarıyla gurur duyuyoruz ve her zaman destekliyoruz. Türkiye’nin hem ekonomik hem de sanat hayatında önemli rol oynamalarında büyük memnuniyet duyuyoruz.
Bu Gezinizin Çok Önemli Anlam Taşıdığını Düşünüyorum
Ben Bursa İl Dernekler Federasyonunun 35 il derneğini bir çatı altında toplamasından dolayı gönülden tebriklerimi iletiyorum. Türkiye’nin birlik ve beraberliği için özellikle metropol şehirlerde bu kardeşliğin oluşturulmasına ihtiyaç var. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen sizin bu gezinizin çok önemli anlam taşıdığını düşünüyorum. Çünkü ülkemizin dört bir tarafı cennet oraları gidip görmek, oraların insanları ile tanışmak, onların sıcaklığını hissetmek ve bu Anadolu’daki birlik ve beraberliğin binlerce yıldır nasıl sağlandığına şahit olmak herkes açısından bir şanstır. Bunu herkesin görmesi lazım. Buralar bizim ülkemizin birlik ve beraberliğinin teminatı. Malatya’da bu gün en az Malatyalılar kadar Adıyamanlılar, Kahraman Maraşlılar, Sivaslılar, Elazığlılar yaşıyor. Burası bir havza aslında Kahraman Maraş’ın Elbistan’ından tutun Sivas’ın Gürün’ünden, Adıyaman’ın Çelikhan’ından, Elazığ’ın Baskil’inden tam bir kaynaşmış insan yapısı, birlik beraberlik yapısı var burada.
Tüm Yatırımcılarımızı Malatya’ya Davet Ediyoruz
Malatya son yıllarda sanayide önemli gelişmeler kaydetti. İki Organize Sanayi Bölgemiz var fabrikalarda yaklaşık 30.000 civarında insanımız çalışıyor. Özellikle gıda, tekstil, konfeksiyon, makine üretimi konusunda çok önemli ilerlemeler kat ettik. Organize Sanayi Bölgemizin 6. Bölge teşvik desteğinde yararlanması münasebetiyle çok büyük avantajlara sahibiz bu vesileyle tüm yatırımcılarımızı davet ediyoruz. Hem buranın insan yapısı itibariyle hem de huzurlu bir ortamın olması münasebetiyle sahip olduğu avantajlarla sanayi yatırımlarına son derece müsait bir şehir.
Güneşin Altın Meyvesi Olan Kayısının Başkenti
Biz Malatya’ya güneşin altın meyvesi olan kayısının başkenti diyoruz. Bu gün dünyanın yaklaşık 150 ülkesine ihraç ettiğimiz, içindeki şeker oranı dünyanın başka bir yerinde bulunmayan, lif yapısı itibariyle de sağlığa son derece yararlı çok değerli bir meyve. Malatya kayısının değerini çok iyi biliyor. Malatya kayısısı 2021 yılı 11 ay itibariyle ihracatta Türkiye’ye 305 Milyon dolar gelir getirdi. Her yıl bu rakamlar değişebiliyor ama dünya kuru kayısı ticaretinin yaklaşık %60’ı, %70’i Malatya’dan gidiyor. Türkiye’nin kuru kayısı ticareti %90 oranında Malatya’dan kaynaklanıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin ihracatına da önemli katkı sağlıyor.
Bu gün sizin ziyaretiniz münasebetiyle Malatya’nın kardeşliğine Türkiye’nin birliğine sunmuş olduğunuz bu katkıdan dolayı sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizi çok memnun ettiniz. Böyle bir sofrada oturmak, içimizde samimi hislerle kardeşliğin havasını hissetmek bu samimiyeti gözlerinizde görmek bizim için her şeyden değerli. Bu manada tüm Malatyalılar adına sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Düzenlenen programda Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Av. Umut Yalçın, “ Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan il dışında programları olmasından dolayı programımıza katılamadı ancak Bursa’dan ilimize gelen heyetimizle ilgili her an bizlerden bilgiler aldı. Başkanımızın Malatya’mızı ziyaret eden BİLDEF’e çok selamları var. İnsanlar doğmuş oldukları şehirlerde belirli bir kültür, örf ve adetlerle beslenirler. Bu yüzden yaşanılan şehirlerde hemşeri derneklerinin bulunması insanların örf, adet ve kültürlerini yansıtması ve devamının sağlaması açısından çok önemli. BİLDEF kurulan hemşeri derneklerini tek bir çatı altında toplayarak kültürlerin bir araya gelmesi için çok önemli bir adım atmış. BİLDEF’i kutluyorum” diye konuştu.
GAP Turu kapsamında Malatya ziyaretlerini değerlendiren Bursa İl Dernekler Federasyonu (BİLDEF) Başkanı Ramazan Alp, “ Malatya’yı çok güzel bulduk. Daha öncede ziyaretimiz olmuştu ama gerçekten yerel yönetime ve kamu yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Malatya’da çok güzel eserler meydana çıkarılmış. Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesini gezdik müze muhteşem. Ekibimiz ziyaretten memnun kaldı. Farklı toplumları buluşturma adına bir GAP turuna çıktık. 35 hemşeri dernek başkanımız ve basın mensuplarımızla birlikte istedik ki toplumlar arası bir etkileşim olsun, kaynaşma olsun diye Mardin’den başladık. Batman, Diyarbakır ve Adıyaman’dan sonra Malatya’mızı ziyaret ettik. Malatya doğunun batısı, batının doğusu diye tarif edilir. Malatya bölge için, İç Anadolu’ya yakın bir konumda olduğu için gelişmesini çok iyi gördüm. Malatya kendini geliştirmiş, yerel yönetimleri çok iyi çalışmış. Özellikle Sayın Selahattin Gürkan Başkanımızı bu konuda tebrik ediyorum. Başkanımızın önemli çalışmalara imza attığını gördük” dedi.
GAP Turu ile ilgili Malatya’yı BİLDEF olarak ziyaret ettiklerini ifade eden Bursa Darendeliler Dernek Başkanı Ali Bozkurt, “ Malatya’da güzel bir gezi oldu. Malatya’yı dolu dolu gezdik. Güzel bir program çıkardık. Kültür gezisine yakışır bir programla Malatya’yı gezdik. Gezimize destek veren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a teşekkür ediyorum. Malatya’nın misafirperverliğini bizlere gösterdiler. Bende bir Malatyalı olarak mutlu oldum. Programımızı düzenlediğimiz ekibimizin içerisinde her ilden arkadaşlarımız var. Bursa ilimizden basın mensubu arkadaşlarımızda bizlerle birlikte. Arkadaşlarımız Malatya’yı çok beğendiler. Hakikaten Malatya ziyaretimiz çok verimli oldu” ifadelerini kullandı.
Bursa Tokatlılar Dernek Başkanı Gülten Kavut Sürücü, “ Biz Malatya’ya gelirken beklentiyi düşük tuttuğumuzu fark ettim. Malatya’ya mutlaka insanların gelmesini tavsiye ediyorum. Arslantepe’yi ziyaret ettik ve tarihi gördük. Biz Malatya’dan memnun kaldık. Bursa’ya döndüğümüzde bütün arkadaşlarımıza Malatya’ya gelmelerini tavsiye edeceğiz. Malatya’ya hayran kaldım. Temizliğiyle, hizmetleriyle, çarşısıyla Malatya çok güzel. Malatya’da her yeri çok beğendim” şeklinde konuştu.
Eski Bursalılar Dernek Başkanı Mehmet Dilek, “ Malatya’ya gelmeden önce Malatya’yı sadece kayısıdan ibaret biliyorduk. Çok güzel doğal güzellikleri var Malatya’nın. Malatya’nın çok turist çekeceğine inanıyorum. Levent Vadisi çok güzel. Arslantepe çok güzel. Böyle bir şehir daha önce duymadık. Demek ki bizim eksikliğimizmiş. Misafirperverlik çok güzeldi ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Aksaraylılar Dernek Başkanı Muhsin Yıldız, “ Malatya’yı fotoğraflarla ve anlatımlarla tanıyorduk. Görmeye değer bir il olduğunu gördük. Malatya halkı ve bürokratlarımız bizleri çok güzel karşıladılar. Bursa’da kaynak suları başka yerlere veriliyor. Malatyalıların Malatya milliyetçisi olduğunu burada anladım. Malatya’nın kaynak sularını kullanıyorlar. Halkına kaynak sularından içiriyorlar. Gerçekten bu anlamda tebrik ediyorum. Malatya çok güzel. Yapılan çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum” dedi.
Bursa Ağrı Kültür ve Yaşatma Dernek Başkanı Atilla Güney’de, “ İlk defa Malatya’ya geldim. Malatya’nın güzel ve gelişmiş olmasından gerçek manada etkilendim. Malatya, misafirperver bir ilimiz. Beni Malatya’da batıda bir yerde gibi hissetmem beni çok etkiledi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a başarılar diliyorum. Malatya’da geçtiğimiz günlerde yapılan film festivalinden dolayı kutluyorum. Sanata yapılan desteklerden dolayı Başkanımızı ayrıca kutluyorum” diye konuştu.
Bursa Niğdeliler Dernek Başkanı Necip Daş ise, “ Malatya’ya 2019 yılında gelmiştim. O dönemde Malatya’nın merkezini ve ilçelerini gezdim. Memnun kalmıştım. Şimdide diğer arkadaşlarımızla geldik. Bundan sonra Allah nasip ederse ailemle gelmeyi düşünüyorum. Malatya’daki ilgi ve alaka, hizmete hürmet bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Gittiğimiz yerlerde Malatya’yı anlatmakla bitiremiyoruz. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a bizlere gösterdiği ilgi ve alaka için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Nikâh Sarayı’nda gerçekleştirilen programa Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Av. Umut Yalçın, Darende Kaymakamı Ökkeş Safa Türkoğlu, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, (BİLDEF) Başkanı Ramazan Alp, Bursa Darendeliler Dernek Başkanı Ali Bozkurt, federasyon üyeleri, Bursa basın temsilcileri ile Malatya’da faaliyet gösteren Vakıf temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ve Muhtarlar Dernek Başkanları katıldı. Programa katılan BİLDEF üyelerine plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.
Bülten- malatyahaber.com