SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fiyat Artışları Avrupa'nın Çok Daha Altında"

0
Güncellendi - 2022-01-13 22:13:11
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, TBMM'de İyi Parti grup önerisi üzerine AKP Grubu adına söz aldı. Covid-19 salgınının dünya ekonomisini olumsuz bir şekilde etkilediğini aktaran Çakır,  Türkiye'de ise bu süreçte ekonomiyi korumaya yönelik ciddi adımlar attıklarını dile getirdi.

Çakır, "Tüm dünyada büyüme oranlarında, tedarik zincirlerinde, istihdamda önemli düşüşler olduğu gibi gıda zincirlerinde, enflasyonda ciddi fiyat artışları gözükmektedir. Hükümetimiz bu süreçte aldığı etkin ve yoğun tedbirler sayesinde Türkiye ekonomisini koruma altına almıştır. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de üreticiden tüketiciye bütün vatandaşlarımızın yanında yer almış ve bütün enstrümanları seferber etmiştir" şeklinde konuştu.

Enflasyon sorununun Türkiye'ye has bir durum olmadığını aktaran Çakır,  "Türkiye'de elbette bir enflasyonun varlığını biliyoruz ancak bu sorunun sadece ülkemize has olmadığını, tüm dünyanın sorunu olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız. Ekonomik yönden gelişmiş ülkelerde dahi enflasyonun 5 kat arttığını unutmamalıyız. Tüm dünyada enerji fiyatları başta olmak üzere ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar gözükmektedir. Nitekim bu artışların birçok ülkede iç karışıklıklara bile sebebiyet verdiğini gözlemlemekteyiz" ifadelerini kullandı.

Çakır, hükümetin enflasyonla mücadele konusunda çok önemli adımlar attığını dile getirerek, "Asgari ücrette yapılan artışlar, yine asgari ücrete kadar olan ücretlerdeki vergilerin kaldırılması, doğal gaz ve enerji fiyatlarında vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi ve bu ağırlığı hissetmemesi adına vergilerde yapılan feragatler, attığımız önemli adımlardı. Avrupa'da hem elektrik hem de doğalgaza baktığımız zaman son dokuz aylık süreçte yüzde 250'leri aşan bir fiyat artışının olduğunu görüyoruz ama Türkiye'ye baktığımız zaman fiyat artışlarının Avrupa ortalamasının çok daha altında olduğu da bir gerçek. Bunun yanında en büyük sıkıntılarımızdan biri olan stokçuluğa karşı da her türlü önlemi alıyoruz. Sayın  Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla fiyat artışlarını incelemek üzere Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu. Kurumlarımız, market zincirleri başta olmak üzere piyasa dengesini bozan üretici, tedarikçi, perakende işletmecilerine ve fahiş fiyat artırımlarına karşı her türlü tedbiri almakta. Resen başlatılan incelemeler doğrultusunda 2020 yılında 2 bin 900, 2021 yılında da 2 bin 470 olmak üzere toplamda 5 bin 370 dosyanın incelenerek karara bağlandığını söyleyebilirim. En son geçtiğimiz hafta stokçuluğun cezalarının arttırılması konusunda Meclisimiz kanununu çıkardı. Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerdeki grup toplantısında da 'Önümüzdeki temmuz ayında enflasyon gerçekleşmesine ve şartlara bakarak çalışanlarımızın durumunu bir kez daha gözden geçiriyoruz' diyerek vatandaşımızın hiçbir şekilde bu süreç içerisinde mağdur edilmeyeceğini, haklarının ve gelirlerinin korunacağını bir kez daha ifade etmiş oldu. Netice itibarı ile biz hükümet olarak milletimizin her daim yanındayız ve bu konuda da gayret göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

35 yorum yapılmış

  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Ahmet vekil avrupadan gerideyse Fiat artışı siz de eşitleyin avrupadan geri kalmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (2 yıl önce)
    Eğer sayın vekil ticari ilişkilerinde burada kullandığı matematiği kullanmış olsaydı, şimdiye kadar batmış olması, iflas etmiş olmasi lazımdı, bakmadığını, iflas etmedigine m, zenginliğine zenginlik kattığını göre vekil bizimle eğleniyiii ! Matematik bu kadar basit ve net!
    0
    0
    Yanıtla
  • Avrupa & Türkiye (2 yıl önce)
    Siz bunları söylerken o beyninizi kullanıyor musunuz? Gerçekten merak ediyorum. Çünkü ben bunları okurken kafayı yiyorum. Bu kadar olamaz diye insanlarla bu kadar dalga geçemezler diye.. Bak sayın vekilim; Anlamıyorsan sana anlatayım. Daha önce de yurt dışına gidip gelmiş biri olarak bahsedeceğim. Örnek olarak Almanya Avusturya gibi ülkeleri vereyim sana.. Almanya'da asgari ücret 1700 Euro + Alman Hükümeti kira + çocuk + gıda yardımı falan yapıyor. Ki Almanya'da asgari ücretle geçinen de yok denecek kadar az.. Üstüne üstlük o bizi kıskanıyor dediğiniz Almanya ve Avrupa ülkeleri; Ülkelerinde gençlerine bu kovid döneminde psikolojileri bozuldu diye milyon euroluk destek paketleri açıkladı. Size sorarım siz ne yaptınız peki? Bu gençlerin geleceğini çalmaktan başka ne yaptınız. Hiçbir şey yapmadınız hatta millete iban attınız. Avrupa hükümetleri halklarını gelen zamlara karşı ezdirmedi ama siz ezdirdiniz anladınız mı? Mesele burada işte.. Umarım ilk seçim de sizi göndeririz de bu ülke bir nebze olsun rahatlar artık..
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Kaç tane avrupa ülkesi gezdin.yabancı dilin ne.hangi yabancı kanalı izliyorsun sayın çakır.eline vermiş birileri bir metin.çıkmış onu okuyorsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye Sevdalısı (2 yıl önce)
    Karşılaştırma yaparken birim olarak yapılması gerekir. Almanya da saatlik asgari ücret 12 Euro günde 8 saat çalışsa 96 Euro  ayda 24 gün çalışsa 2304 Euro  alıyor. 1 litre benzin 1,616 Euro. Bir Alman Maaşıyla kaç lt benzin alıyor. 1425,7 Lt. Benim insanım asgari ücretiyle (4253,40 Tl) kaç litre benzin alıyor. 305,5 litre benzin alıyor. Aradaki fark 1120,2 litre.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Ya vekil bey kardeşim kusura bakma ama eline dünya haritasinı versem bu ülkelerin yerini bul desem bir haftada bulamazsın,ama bol keseden avrupayı atarsin.sizin ey Almanya dediğin ülkenin 5 araba markasi senin ekonominden büyük,hollandanin tarım ihracatı senin dış ticaretinin tüm kalemlerinden fazla.
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (2 yıl önce)
    insan aklıyla dalga geçmek bu resmen avrupa da yıllık enflasyon 0.5 iken 5 kat artmış 2.5 olmuş bizde 30 olan yıllık enflasyon 5 kat artmış yüzde 150 olmuş aynı şey mi Allah aşkına artık geri zekalı kimse yok memlekette herkes hesap biliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin çakır (2 yıl önce)
    sayın çakır HAKLI BİR DURUMUM ŞİKAYETİM VARDI siz hiç birderde deva olmadınız sizi ve danışmanınızı aradığım halde ama Allah biliyorya bizimde bir hesabımız olacak 2023 te inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • derbeder44 (2 yıl önce)
    Ne diyo bu tuzu kuru birazda vatandaşın alım gücüne bakın avrupada et kg 5 euro adamlar bi günlük çalışmayla 16 kg et alıyor biz bi günlük çalışmayla 1.7 kg et alıyoruz. Ya bunlar hesap bilmiyor yada bizimle eğleniyorlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Rami (2 yıl önce)
    Birde kabulenin ya Allah askina avrupada soykwde bizde Boyle demenin anlami nedi kendinizi bitirdiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Ambargo uygulanan İran bile bizden daha iyi durumda sen ne konuşuyorsun ?
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim unsal (2 yıl önce)
    Avrupa'da enflasyon İsviçre       : %1,5 Fransa        : %2,8 Danimarka     : %3,1 İsveç         : %3,3 İtalya        : %3,8 Yunanistan    : %5,1 İrlanda       : %5,1 Almanya       : %5,3 Hollanda      : %5,7 +__________________ Toplam        : %35,7 Türkiye       : %36,1
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil (2 yıl önce)
    Ziya abi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Bu ne arkadaş.Neyin kaç para olduğu önemli değil.vatandaş alabiliyormu onu söyleyin bize.senin askeri ücretlin evi varmi arabasi var mi çoluk çocuğuna bir muz yeteri kadar meyve alabiliyormu.ya emeklin keyfi yerindemi.onw bak.fiyatlar dan banane ben alabildikten sonra avrupa şöyle böyle beni ne ilgilendirir
    0
    0
    Yanıtla
  • Nicksiz (2 yıl önce)
    ??????
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (2 yıl önce)
    az ise daha çok artırın. Bu mübarek cuma günü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak (2 yıl önce)
    Çok bilmiş vekilimiz konuşmuş yine. Malatya yı beton yığınına çeviren adam
    0
    0
    Yanıtla
  • KapAK (2 yıl önce)
    Dünya ile bağı kopmuş İran dan daha fazla enflasyon var. Sayın vekilim siz bu masalları " uykudan önce " programında anlatın. Şimdi ver coşkuyu halay başı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 Malatya (2 yıl önce)
    Amerika 40 yıldır enfilasyon nedir bilmeden yaşıyordu % 6 enfilasyonu çıktıdiye bütün dünyadan dolarını dolaylı yollardan çekme kararı aldı . Dünya bu halde vekilim bütün dünya dediğin zaman insanlar % 6 enfilsyona razı gelmezken bizdeki durum farklı aman sesiniz çıkmasın hep şükür edin 2 kğ almayın 2 tane alın battaniyeye sarılın 1 kğ yemeyin 100 gr yiyin Sizler bizlere hep yalan söylediniz o da yetmedi Allaha karşı yalan söylemeye başladınız Allaha karşı yalan söyleyenler kurtuluşa eremezler vekilim.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (2 yıl önce)
    2023 yine bunlara oy verelim tüm yabancı ülkeler bizi kıskansın
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (2 yıl önce)
    zuhahah agam bizle egleniyiii. Tofaş ile ferrariyi kıyaslıyor :D Son 1 aydır okuduğum en ama en komik yazıydı teşekkürler ahmet çağır sıra sana da gelecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Aloo (2 yıl önce)
    O zman bizde sandıkta Avrupa'daki artışların altın da oy verelim:) olur mu o olmaz demi sayın vekilim :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Almanya da yıllık enflasyon %6, Fransa da %4, ingilterede yine %6 yani en yüksek enflasyon oranları %6 larda, halka doğrudan gelir transferleri yapıyorlar, örneğin Almanya her öğrenciye 350 euro bilgisayar yardımı gibi yüzlerce sosyal gelir transferinde bulunuyor. Yani enflasyon halka yapılan gelir desteği sonucu olușan kamu harcamalarinin artișindan kaynaklanıyor. Sizi severiz sayın vekil ama lütfen açıklama yapmadan iyi araștirma yapın.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Avrupanın asgari ücreti bizim kaç katımız bunu biliyormusun sayın Çakır. Aklımızla dalga geçme. Bizi de enayi yerine koyma.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökhan (2 yıl önce)
    Ülkemizi avrupa ile kıyasladığı için Sayın vekilimizi tebrik ederim ya afrika ile kıyaslayıp bizim sayemizde ekmek bulduğunuza şükredin deseydi dahamı iyi olurdu yani
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (2 yıl önce)
    Biz Avrupa damı yaşıyoz O zaman bize de Avrupanın maaşını şartlarını yaşam tarzını uyğulayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Yur dışının hayat standartlarıyla sen bizi niye kiyasliyorsun yurt dışında çöpcü 3000 euro alıyor burda kaç para veriyorsunuz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Bir paket sigara 22 tl olmuş daha diyorsunuz zam yaptım ki bırakasınız petrole zam yatınız araçlara binmeyelim diyemi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever 44 (2 yıl önce)
    Bizene Avrupa’dan siz kendi ülkenizin refahına ekonomik olarak güçlü olmasına bakın kıyaslama yı bırakın çoçuklarımızın geleceğini hazırlayın kürsüye çıkıp insanları kandırmayın bi zahmet. vekillerin tuzu kuru fakir fukara işsiz psikolojisi bozuk insanlar ve uyuşturu bağımlısı maneviyatı bitmiş bir gençlik var bunlara çözüm bulun.. sizleri seçip boşuna göndermedi bu millet hizmet hizmet hizmet…
    0
    0
    Yanıtla
  • Berlin (2 yıl önce)
    Ahmet Çakır bu söylemlerini bilerek mi sarfediyor ? insanların gözünün içine baka baka bu kadar hakaret etmeyin yazıktır günahtır vebaldir.. tüm dünyada pandemi etkisi var ama emin olun anlattığınız gibi değil, ama tabii sizlerin dövizi olduğu için Malatya’da asgari ücret adı altında asgari ücretin altında çalışan insanları anlayamazsınız!! Sonra boş laflarla gazlarını alırsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaşlar (2 yıl önce)Berlin isimli kullanıcı yorumuna
    RABBİM kimseyi kimseye muhtaç etmesin ağam bizimle eğleniyor meclisteki lerin hepsi zengin hepsi köşe maksat çıkıp milletin gözüne bakarak yalan söylemektir işleri
    0
    0
    Yanıtla
  • Zengini zengin oldu fakiri iyicene fakir oldu..ben Mühendisim issiz kaldım, eşimde asgari ücret yükselince eline sağlık dendi ..is yok güç yok çocuğum olacak birde...devlet hastanelerinde randevu alınmıyor, özel hastanelerde 250 tl muayene ve artı masraflar , rahatsızlıktan dolayı raporlu igne var doğuma kadar hergun önce ücretsizdi şimdi oda aylik 360 tl oldu .dolap boş...dogalgaz zaten 2 oda yanıyor ısınmıyoruz bile 550 tl.market vs hiç girmiyorum. Allaha havale ediyorum birde böyle açıklamalar yapıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Dikkat!!! Haber aşırı derecede ŞAKA içerir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kündübekli (2 yıl önce)
    Bari otur oturduğun yerde yemene içmene bak, milletle kafa bulma. Ayıptır ayıp! Bu millet seni belediye başkanı yaptı, yetmedi vekil yaptı ama haddinizi bildirmeyi nedense unuttu. Dört işlem de mi bilmiyorsun? Biliyorsun da milleti aptal yerine mi koyuyorsun? Bu ne ya!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Ya sen neyi konuşuyorsun millet ekmek alamiyo içine içine ağlıyo herkes.seni seçtik bize müstehak tabi beter olalım!!
    0
    0
    Yanıtla