İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aydın’ın 5 ay önce annesinin rahatsızlığı nedeniyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'ye giden Uygur Türklerinden olan Çin vatandaşı eşinin geri dönüşüne izin verilmedi. Prof. Aydın, eşinin 10 günlüğüne gittiğini ancak herhangi bir gerekçe sunulmadan 5 aydır geri dönüşüne izin verilmediğini söyledi.
İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aydın'ın, İnönü Üniversitesi öğretim üyesi olan eşi Mihriban Tursun Aydın, annesinin rahatsızlığı dolayısıyla 9 Nisan'da Urumçi'ye gitti. Prof. Dr. Erhan Aydın, 10 günlüğüne Urumçi'ye giden eşinin 5 aydır dönüşüne izin verilmediğini ifade ederek, sosyal medyadan yardım talebinde bulundu.
Aydın, sosyal medya hesabından, “23 yıldır devletime hizmet etmekteyim. Öğrenciliğimden bugüne devletim ve milletim için çalıştım, çabaladım. Son beş aydır bir sıkıntı ile uğraşmaktayım. Devletimin bütün organlarından yardım istedim ama bir sonuç elde edemedim. Eşim Çin vatandaşı. 2013-2014 yıllarında Pekin’de bulunan Minzu University of China’da çalışırken hem Çin hem de Türkiye yasalarına göre evlendik ve 5 yıldır evliyiz. 9 Nisan’da annesinin rahatsızlığı sebebiyle 1 haftalığına Ürümçi’ye gitmişti. Ancak Çin makamları, evli olmamızı ve Türkiye’de akademisyen olarak çalışmasını hiçe sayarak geri dönüşüne izin vermedi. Evliliğimizi ve Türkiye’de çalıştığını gösteren evrakları Çin büyükelçiliğine onaylatıp aylar önce gönderdim ancak hala bir sonuç elde edemedim. Hem eşim hem de ben Çin-Türkiye ilişkilerine zarar verecek siyasi oluşumlar içerisinde yer almadık. Bugün 3 Eylül hala bir sonuç yok” paylaşımında bulundu.
"EŞİM BEŞ AYDIR DÖNEMİYOR, SOMUT BİR ŞEY YOK"
Prof. Dr. Erhan Aydın, "Eşim, 9 Nisan'da annesinin rahatsızlığı sebebiyle 10 günlüğüne memleketi Çin'in Urumçi kentine gitmişti. Daha önceki zamanlarda da gitti geldi, sürekli ben de gidiyorum. Fakat bu sefer sürekli uzattılar. Bu arada çalıştığına ve evli olduğumuza dair bir takım belgeler istendi. Bu evrakları, Çin'in Ankara Büyükelçiliğinden onaylatıp, gönderdim. Bir ay sonra bir kaç evrak daha istediler, onları da aynı şekilde gönderdim. Bu arada Ramazan ayı geldi. Ramazan ayında Çin'de herhangi bir uygulama yapılmadığını biliyorum. Zaten gönderilmeyeceğini de biliyordum. Ramazan ayını, bayramı ve Çinlilerin bayramı vardı onu bekledik. Yaz ayı geldi sürekli 'bugün yarın bugün yarın' o polis merkezinden diğerine derken 3 Eylül'de beşinci ayı tamamladık. Somut bir şey yok. Oradaki yetkili kişiler, 'Herhangi bir problem yok. Eşiniz dönecek, rahat olun, bekleyin' dediler. Ama bu beklemenin de bir süresinin olmadı gerekir" dedi.
"ÇİN VE TÜRK YASALARINA GÖRE EVLENDİK"
Eşiyle 2013 yıllında Pekin'de Merkezi Milletler Üniversitesi'nde (Minzu University of China) tanıştıklarını kaydeden Aydın, şunları söyledi:
"Eşim orada doktora yapıyordu. Çin'de doktora yapmak çok önemlidir. Daha sonra biz Çin yasalarına göre evlendik. Evlilik belgelerimiz var. Sonrasında Pekin'deki Türk Büyükelçiliğinden evliliğimizi onaylattık ve biz Türkiye'de de evlenmiş olduk. Türkiye'ye döndük ve eşim burada çalışmaya başladı. Çin-Türkiye ilişkileri için güzel çalışmalar yaptık. Eşim bir kültür elçisiydi. Hep Çin'in medeniyetinden, edebiyatından; Uyguların, Kazakların, Kırgızların edebiyatından bahsetti. Çin'de çalıştığım sürede derslerimi çok iyi yaptığım, siyaset yapmadığım ve öğrencileri siyasete yönlendirmediğim için Çin hükümeti beni maddi olarak ödüllendirdi. Biz Çin'de hocalarla birlikte bir kitap iki de makale yayınladık. Çin devleti destekli iki proje yaptık. Ben siyaset yapmadım, eşim zaten siyaset bilmez. Bunu Türkiye'deki Çin Büyükelçiliği de biliyor. Biz bilimle uğraşmak istiyoruz, bu tür şeylerle uğraşmak istemiyoruz."
"EVLİYİZ, AYRIYIZ, EŞİM İŞİNE DÖNEMİYOR"
Aydın, eşinin geri dönebilmesi için destek beklediğini ifade ederek, "İlk günden bugüne gerek Çin hükümeti gerekse de devletimizden tüm yollarla çok yardım istedim. Milletvekilleriyle, bir kaç kere Çin Büyükelçiliğiyle görüştüm. Olumlu şeyler duydum fakat bir türlü olmadı. Evliyiz, ayrıyız, eşim işine dönemiyor. Yabancı uyruklu pozisyonunda olduğu için belki işi feshedilecek. Devletimizden, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'ndan, Çin Ankara Büyükelçiliği'nden, Türkiye Pekin Büyükelçiliği'nden ailemin birleşmesi ve eşimin akademisyenliğe devam edebilmesi için yardım rica ediyorum. Eşimin bu kadar emeği var. Türkiye'de güzel işler yaptı, yapmaya da devam edecek. Çin-Türkiye ilişkilerine daha fazla destek verip, hizmet etmek azmindeyiz. Bu bakımdan devlet büyüklerimizden yardım talep ediyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. Erhan Aydın, eşi Mihriban Tursun Aydın'ın Urumçi'de bulunduğu Nisan ayından buyana takvim yapraklarını kopararak, odasından biriktiriyor.
Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com