Malatya’da 5 kişinin enkaz altında kalarak öldüğü Güneydağ Akmil Apartmanı ile ilgili olarak 6 şüpheli hakkında, “Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne ve Yaralanmasına Sebep Olmak” suçlamasıyla açılan davanın dosyasında ve iddianamesinde yer alan Bilirkişi Raporunda, söz konusu binanın zemin katında yer alan dükkanların birleştirilmesi amacıyla ara duvarların kaldırılması, kalitesiz beton kullanımı, donatılardaki korozyonun apartmanın depremde yıkılmasında etkili olduğu kaydedildi.
6 Şubat 2023 saat 04.17'de 7.7 büyüklüğündeki ilk depremde merkez İsmetiye Mahallesi Çevre yolu üzerindeki "Güneydağ Akmil Apartmanı”nın çökmesi sonucu enkaz altında kalan Osman Ceylan (84), Hüsne Ceylan (84), Gülten Güneydağ (67) ile Suriye uyruklu kardeşler Mohmad Esad Albadı (19) ve Hamzı Alasad Albadı (16) adlı 5 kişi ölmüş, Akif Güneydağ, Nesrin Güneydağ, Mahmut Efe Güneydağ, Arda Güneydağ, Necma Albadı, Amna Albadı, Yasmin Albadı, Rama Albadı, Melek Albadı, Hacer Sarıgül, Ramazan Sarıgül, Necla Güneydağ, Ugur Karaçam olmak üzere 13 kişi ise yaralı çıkarılmışlardı.
-“Zemindeki dükkanların ara duvarların kaldırılarak birleştirilmesi depremde yıkımı etkiledi”
"Güneydağ Akmil Apartmanı”nın yıkılması ile ilgili olarak Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde, apartmanın yıkılmasındaki etkenlerden birisinin, zemindeki dükkanların ara duvarların yıkılarak birleştirilmesinin de önemli bir neden olduğu aktarılırken, binanın taşıyıcı sistemindeki betonun içinde çapı büyük olan malzemeler olduğu da kaydedildi.
İddianamede, “Zemindeki dükkanların birleştirilmesi için ara duvarların kaldırılması sonucunda deprem esnasındaki mekanik sönümü azaltmasından ve binanın deprem davranışını olumsuz etkilediği, …” ifadesine yer verildi.
Dava dosyasında yer alan ve iddianamede de yer verilen Bilirkişi Raporunun sonuç bölümü şöyle:
“06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli Mw7.6 ve Mw7.7 büyüklüğündeki deprem sonucu Malatya Kent Merkezinde meydana gelen depremde yıkıma uğrayan binada yapılan bilimsel ve teknik dayanaklara göre;
- Binanın taşıyıcı elemanlarında agrega tane çapı çok büyük olan taneler tespit edilmiştir
- Binada kullanılan ortalama beton dayanımı 11.79 MPa’dır. Bu dayanımın, 1996 proje hedeflerine (BS16=16MPa) ve ilgili tarihte yürürlükte olan TS500 standardına uygun olmadığı tespit edilmiştir.
- Etriye sıklaştırmasının projeye uygun olarak yapılmadığı tespit edilmiştir.
- Taşıyıcı sistemde yer alan kirişlerin kolonlara çapraz olarak bağlanmasının taşıyıcı sistemde düzensizliklere neden olduğu değerlendirilmiştir.
- Korozyona uğramış donatıların varlığı binanın deprem davranışını olumsuz yönde etkilediği, dayanımı azalttığı tespit edilmiştir.
- 22/01/2010 tarihinde binanın zemin katında yer alan dükkanların birleştirilmesi amacıyla ara duvarların kaldırılması için talepte bulunulduğu belirlenmiştir. Bu duvarların kaldırılması sonucunda deprem esnasındaki mekanik sönümü azalttığı bilinmektedir. Bu durumun binanın deprem davranışını olumsuz etkilediği düşünülmektedir.
- Kolon kesme, ruhsatsız taşıyıcı unsurlara müdahale, ruhsatsız statiğe müdahale gibi uygulamalar tespit edilememiştir.
- Binanın projede belirtilen kat adedine uygun olarak inşa edildiği tespit edilmiştir.”
-"Kolon kesilmiş, duvar genişlemesi yapılmıştı.."
Bu arada, yıkılan apartmanda yaşayan 84 yaşındaki babası ve annesi Osman ve Hüsne Ceylan’ı kaybeden Elif Ceylan Kılıç mahkemeye verdiği ifadesinde, “2020 yılında Elâzığ ilinde gerçeklesen depremde ailemin yaşadığı bina ağır hasarlı zarar görmüştü, binanın müteahhitleri belediye ile iletişime geçerek tamirat yapıldığını ve binanın hafif hasarlı olduğunu söylemişlerdi. Binanın altında banka vardı ve bende gidip gördüğüm kadarı ile kolon kesilmiş ve duvar genişlemesi yapılmıştı. Ayrıca enkaz bize haber verilmeden kaldırılmıştır, 3 gün boyunca da yardıma gelen olmamıştır. Olay nedeni ile bu şekilde gerekli özeni göstermeyen sanıklardan ve sorumlulardan şikâyetçiyim, dava ve duruşmalara katılma talebim vardır.” İfadelerini kaydetti.
-6 Şüpheli Hakkında Dava Açıldı
Savcılık yıkım ile ilgili olarak proje müellifi Bülent Y., mimari proje müellifinin Ahmet Turan Ü., Müteahhit Mehmet O., İnşaat Mühendisleri Odasından projeye onay veren-vize yapan Mehmet G. ve Filiz T., dükkanların birleştirilmesi için ara duvarların kaldırılması sonucunda deprem esnasındaki mekanik sönümü azaltmasından ve binanın deprem davranışını olumsuz etkilemesinden sorumlu olarak bu projeyi çizen Mehmet Tevfik A. hakkında ‘Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne ve Yaralanmasına Sebep Olmak’ suçlaması yöneltti.
malatyahaber.com- malatyayenises.com
ARŞİV FOTO: 6 Şubat 2023 saat 04.17'de meydana gelen ilk depremde çöken Güneydağ Akmil Apartmanı..