Malatya’nın en eski foto muhabirlerinden Yusuf Uğrar, meslekteki gelişmelerin baş döndürücü olduğunu söyledi.
Basın İlan Kurumu’nun 2 ayda bir çıkardığı, Basın Hayatı Dergisinin 44. sayısında, Basın İlan Kurumu Malatya Şube Müdürü Nihat Abacı’nın kaleme aldığı Yusuf Uğrar’ın hayatı yer aldı. Malatya’nın en eski Foto Muhabiri olan ve Malatya’da günlük yayınlanan Görüş Gazetesi adına spor müsabakalarını foto muhabiri olarak izleyen Yusuf Uğrar, meslekte yarım asrı geçen emeğiyle gençlere örnek oluyor. Malatya’nın en eski foto muhabiri olan ve mesleğini 58 yıldır sürdüren Yusuf Uğrar, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Güneş başta olmak üzere foto muhabiri olarak hizmet verdiğini belirterek, fotoğrafçılık mesleğini en iyi şekilde yapmaya çaba gösterdiğini vurguladı.
Malatya’da 1933 yılında doğduğunu ve 1959 yılından beri Malatya’da spor müsabakalarını izlediğini kaydeden Yusuf Uğrar, “O günlerde fotoğrafçılık önemli bir meslekti. Fotoğraf stüdyom vardı. Gazeteci dostlarımız çektikleri filmleri bana getirirlerdi. Filmleri banyo eder, fotoğrafları karta basıp, gazeteci arkadaşlara verirdim. Onlar da, çalıştıkları gazetelere fotoğrafları gönderirlerdi. Sonra beni maçlara götürmeye başladılar. Ben de 1959’dan beri hep sahalara gittim. Resimleri çektim, gazetelere verdim. Bu fotoğrafçılık mesleği yok olsa da foto muhabirliği başka bir heyecandır. 58 yıldır sahalardayım” ifadelerini kullandı.
Yıllar öncesine nazaran basın mesleğinin teknolojik olarak çok geliştiğini vurgulayan Yusuf Uğrar, “Basın dijital ortama geçti ve baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Eskiden bir fotoğrafı gazeteye ulaştırmak zordu. Şimdi, cep telefonuyla çekilen fotoğraflar, anında karşı tarafa ulaştırılıyor” diyerek, özellikle spor fotoğraflarının gazeteye ulaştırmada yaşadıkları sıkıntılardan söz etti.
Uğrar, “40-50 yıl önce bir maçta fotoğraf çeker, otobüsle gazeteye ulaştırırdık. Yani, bugünkü maçın fotoğrafı ertesi gün gazetede çıkmaz, gün aşırı çıkardı. Sonra, tele faks çıktı. Fotoğrafları tele faksla göndermeye başladık. Tele faks demode oldu, internet çıktı ve internet kanalıyla anında gönderilme işlemi başlayınca meslekte daha rahat görev yapmaya başladık” şeklinde konuştu.
Amatör maçlardan profesyonel maçlara
Spor müsabakalarının fotoğraflarını, öncelikle mesleği gereği amatör futbol maçlarında, kadro fotoğrafı çekme ile işe başladığına dikkat çeken Yusuf Uğrar, “Amatör futbolcular, maçlarda çektirdikleri fotoğraflarını sonra stüdyoma gelip satın alırlardı. Onlar aldıkça, ben de maçlara daha fazla gitmeye başladım. Ulusal gazetelerin foto muhabirleri Malatya’ya büyük takımların maçlarının fotoğrafını çekmeye gelince, ben banyo eder karta basıp verirdim. Daha sonra beni maça davet ettiler. Böylece profesyonel maçlara da gitmeye başladım. Ulusal gazetelerin spor temsilciliklerini alıp, onlara fotoğraf göndermeye başladım” dedi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ise Uğrar için, “Yusuf ağabeyimiz aynı zamanda fotoğrafçı olması nedeniyle de tüm basın mensuplarına, filmleri banyo etmekten de başlayarak bizlere çok önemli hizmetler vermiştir” diyerek, “Malatya dışında gelen misafir basın mensuplarına da hep yardımcı olmuştur. Yerel basınımıza hizmetleri vardır. İlerleyen yaşına rağmen hala her maçı foto muhabiri olarak izleyerek görev yapmaktadır. Kendisini tebrik ediyorum. Sağlıklı uzun ömürler diliyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Malatya Temsilcisi Vahap Güner de, “ 58 yıldır sahalarda görev yapan Foto Muhabiri Yusuf Uğrar ağabeyimiz, hem kaliteli fotoğraf çekmesi, hem de örnek bir insan olması dolayısıyla herkesçe sevilir” ifadelerini kullandı. Güner, “58 yıldır Malatya’daki tüm maçları Foto Muhabiri olarak izleyen Yusuf Uğrar 84 yaşında olmasına rağmen halen görev yapmaktadır. Kendisini bu özverisinden dolayı kutluyoruz” diye konuştu.
İha