Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, “Düşük sıcaklık derecelerinden dolayı meydana gelen don şiddetinin tam olarak ortaya konulması için hava sıcaklığının normale dönmesi gerekmektedir” dedi.
Zengin yaptığı açıklamada, “İlimiz genelinde 30 Mart 2014 Pazar sabahı, ilçelere göre değişmekle birlikte -1.1 ile -5.3 C, 31.03.2014 Pazartesi sabahı -1.5 ile -5.1 C° sıcaklıklardan dolayı özellikle kayısı ağaçlarında orta kuvvette ve kuvvetli don afeti meydana gelmiştir. Rakıma göre değişmekle beraber farklı fenolojik safhadaki kayısı ağaçları orta veya şiddetli uzun süreli dona maruz kalmıştır. İlimiz genelinde kayısı ağaçları fenolojik safha olarak 700-1100 metre rakıma sahip kayısı bahçelerinde küçük meyve, 1100-1500 metre rakımdaki alanlarda kısmen çiçek döneminde, kısmen ise taç yaprakları dökülüp kürkten çıkma safhasındadır. Rakımı 1500 metre üzerindeki alanlarda ağaçlar ise çiçeklenme döneminde olduğu tespit edilmiştir” dedi.
Zengin açıklamasını şöyle sürdürdü; “Söz konusu düşük sıcaklık derecelerinden dolayı meydana gelen don şiddetinin tam olarak ortaya konulması için hava sıcaklığının normale dönmesi gerekmektedir. Bu nedenle meydana gelen don hasarının şiddetinin ve etki bölgelerinin tespitine yönelik bu süre sonunda başlatılarak, bu süreyi takip eden bir kaç gün içinde incelemeler yapılıp ön tespit raporu hazırlanacaktır. 1.03.2014 Pazartesi ve 01.04.2014 Salı günlerinde meteorolojik kayıtlara göre orta kuvvette, yer yer kuvvetli zirai don riski tespit edilmiştir. Zirai faaliyetlerde bulunanların olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir. “