SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"6 Bin Esnaf Ne Yiyor, Ne İçiyor?"

0
Güncellendi - 2020-04-18 04:15:59
A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, koronavirüs (kovid-19) salgınına yönelik alınan önlemler kapsamında işyerlerinin kapatılmasının önemli olduğunu ifade ederek, “Bunlar doğru önlemler ama kapatırken bu insanların neyle geçinecekleri konusundaki önlemlerinde mutlaka alınması gerekiyor. Malatya’da koronavirüs kapsamında kapatılmış olan 6 bin esnaf ve ailelerinin ne yiyip, içtiklerini kimse soruyor mu? Koronavirüs salgını tehdidi devam ettiği süre boyunca gelirine bakılmaksızın her aileye ayda 2 bin TL para desteği verilmesi gerekiyor. Bu para desteğinin de öncelikle gerçekten işinden olmuş, mağduriyet yaşayan, işyeri kapatılmış olan esnafa verilmesi gerekiyor. Esnafa aylık 2 bin TL’lik bir gelir sağlanmazsa bu esnaf ailesiyle birlikte açlıkla karşı karşıya kalacak” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle ülke ve vatandaşların zor günlerden geçtiğini dile getiren Kiraz, ekonominin temel taşı olan esnafın yaşanan sıkıntıyı derinden hissettiğini kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Örgütü olarak Koronavirüs (kovid-19) salgınının Malatya’daki etkileri noktasında çalışmalara devam ettiklerini aktaran Kiraz, zor zamanlarda kahveciden fırıncıya, kuaförden bakkala kadar esnafların desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Kiraz, esnafın ekonominin can damarı olduğunu ve Türk ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade ederek, “Bu kapsamda oda ve dernek başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle temasta bulunarak, durumu değerlendirdik. Koronavirüs tedbirleri kapsamında berber, çay ocakları, internet kafeleri, oyun salonları, spor merkezleri, kuaförler kapatıldı. Ayrıca, alınan önlemler kapsamında okulların tatil edilmesi, fabrikaların iş durdurması servis esnafını zora soktu” dedi.

Kiraz, günlük gelirle geçimini sağlayan işyerlerinin tedbir kapsamında kapatıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Küçük işyerleri, olmaları dolayısıyla kişinin kendi emeği ve sermayesini koyduğu ve kendi ailesini geçindirmek için çalıştığı işyerleri. Tabi aynı zamanda bu işyerleri kişinin kendisi ve ailesiyle sınırlı değil elbette çalışan birçok kişi de var. En az bir kişi bu işyerlerinde çalışıyor. Tüm bunları değerlendirdiğimizde 6 bin esnafı Malatya’ya yorumladığımızda 70-80 bin kişilik önemli bir nüfusa tekabül ediyor. Tabi kapalı olan bu esnafların çeşitli giderleri de devam ediyor. Malatya’da koronavirüs kapsamında kapatılmış olan 6 bin esnaf ve ailelerinin ne yiyip, içtiklerini kimse soruyor mu? İşyeri kira olan esnafların kiraları işliyor. Buna benzer bir takım giderler var. Bu zor günde işçilerinin maaşlarını ödüyorlar. Tüm bu yapıyı değerlendirdiğimizde 6 bin esnafa yönelik hiçbir destek ve katkının verilmediğini görüyoruz. Kimsenin bu esnafın durumu hakkında talepleri de gündeme getirmediğini görüyoruz.”

Esnafın mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade eden Kiraz, “Koronavirüs salgını tehdidi devam ettiği süre boyunca gelirine bakılmaksızın her aileye ayda 2 bin TL para desteği verilmesi gerekiyor. Bu para desteğinin de öncelikle gerçekten işinden olmuş, mağduriyet yaşayan, işyeri kapatılmış olan esnafa verilmesi gerekiyor. Esnafa aylık 2 bin TL’lik bir gelir sağlanmazsa bu esnaf ailesiyle birlikte açlıkla karşı karşıya kalacak. Şuanda işyerleri kapalı olduğu için kendi seslerini duyurma noktasında da sıkıntıları var. Bir an önce esnafların sesini birilerinin duyması gerekiyor. Biz bu anlamda esnafın sesi olarak; desteklenmeleri gerektiğini, zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir gelirin aylık düzenli olarak sağlanması gerektiğini ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kiraz, esnafın hayatlarını idame ettirebilmeleri için verilecek desteğin önemli olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şuana kadar gördüğümüz tablo şu ki maalesef esnafın halini hatırını, ne yiyip içtiğini soran hiçbir yetkili yok. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kapatma kararları önemli, bunlar doğru önlemler ama kapatırken bu insanların neyle geçinecekleri konusundaki önlemlerinde mutlaka alınması gerekiyor. Tüm bu kapsamda Malatya’nın neredeyse 70-80 binlik nüfusunu ilgilendiren bu kesime bir an önce rahatlık sağlanması gerekiyor. Esnaflarımız adına bu çağrıyı yetkililerimize yapıyoruz. Bu desteğin verilmesi noktasında taleplerimizi yetkililere iletiyoruz.”

Koronavirüs salgının etkisiyle ilgili çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini anlatan Kiraz, “Malatya’ya virüsün etkilerini araştırıp, gerekli görüşmeleri gerçekleştirip, elde ettiğimiz verileri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Vatandaşlarımız elbette ki önlemlerini alsınlar ve evlerinde kalsınlar. Zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmasınlar ama evlerinde bırakılan insanların elbette ki temel ihtiyaçlarının da devlet tarafından karşılanması gerekiyor” diye konuştu.

Kiraz, karantinaya alınan mahallelerin muhtarları ile görüştüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Kent genelinde karantinaya alınan yerler var. Karantinaya alınan yerlerde devletin mutlaka o bölgedeki bütün insanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir sorumluluğu var. Bunu muhtarlarımızla da paylaştık. Tabi biz bu konunun üzerine gidene kadarda herhangi bir işlem yapılmamıştı. Biz gündeme getirince gördük ki kaymakamlıklar daha dikkatli hareket etmeye başladılar. Bundan sonrada karantina uygulanan bütün bölgelerde de bunun takipçisi olacağız. O bölgelerdeki bütün mağduriyetlerin giderilmesi noktasında bir çaba içerisinde olup, vatandaşlarımız adına bunu savunacağız.”

Salgınla mücadele kapsamında vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılaşmanın önemli olduğuna dikkat çeken Kiraz, “Tabi farklı kesimlerinde farklı sorunları var. Bunu da sahada yaptığımız çalışmalarla dile getireceğiz. Virüsten elbette ki korunmamız ve evimizde kalmamız gerekiyor ama temel ihtiyaçlar noktasındaki eksiklerin giderilmesi devletin en temel görevidir. Devlet hem karantinaya alınan bölgeler hem de salgın kapsamında kapatılan esnafa gerekli destekleri vermekle mükelleftir. Hepimizin devletten böyle haklı bir beklentisi vardır. Bu beklentiler karşılanana, tüm ihtiyaçlar giderilene kadar elbette ki toplumun bütün kesimleri adına bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Takva (4 yıl önce)
    Görüş ne olursa olsun hakkaniyetli olmak gerek chp yi tutmuyorum ama haklı yanı var ben bi servisci olarak 2 aydır kontak kapattım çoluk çocuğumun ihtiyacını karsilayamiyorum biran önce yardim edilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahit Var (4 yıl önce)
    Başkanın Bilgisi Neki, Yorumu da Neola ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazıhanli (4 yıl önce)
    Sayın baskan şahsınıza ait olan Tekel Bayileri sanırım iş yapamıyor. Gardasim hadi iktidar yapamadı doğru belki ilerleyen zamanda telafi edecektir siz ne yaptınız siz ondan haber edin. Size ait belediyeler çadırdan sahra hastanesi yapmış. Korkma Malatya 3 ay sonra o çadırlar ile tüm bahçelere sergen değil hastane açacak. Malatya'nın bu kapasitesi var. Sizin kapasiteniz ne?
    0
    0
    Yanıtla