Geçtiğimiz yılın Ağustos ayından başlayarak artan döviz kuru ve ardından ekonomide yaşanan kriz sonrasında 2018 Aralık ayı itibariyle Malatya’dan da 6 firmanın konkordato talebinde bulunduğu açıklandı.
Geçtiğimiz yıl döviz kurunun artmasına paralel olarak ekonomi piyasasında yaşanan durgunluk ve enflasyon kaynaklı maliyet artışı ile kredi faizlerinin yükselmesi sonucunda birçok firma ödeme güçlüğü çekmeye başladı. Türkiye genelinde 850 şirketin resmen konkordato talebi için (Mali durumu bozulan şirket veya firmaların mahkeme yoluyla borçlarını belli bir tutar ve vadede ödemesine ilişkin alacaklılarla yaptığı ve mahkemece onaylanan bir anlaşma anlamına gelen anlaşma) resmen başvurduğu açıklandı. Açıklanan firmalardan 6 tanesinin de Malatya’da bulunduğu belirtildi.
Malatya da bu durumda bulunan başka şirketlerin de olduğu ancak şu ana kadar resmi başvuru yapmadıkları ifade ediliyor.
Hükümetin yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun açıklamalarına rağmen bankaların borçlu firmalara yeni kredi vermekte çekindikleri ve mevcut kredilerinde yeniden yapılandırılmasına sıcak bakmadıkları, bankaların özellikle kredilerin yeniden yapılandırılması işleminde yeni faiz oranını uygulamak istemesinin özellikle sanayici zor durumda bıraktığı belirtiliyor.
Bağımsız denetim kuruluşlarından rapor alacaklar
Geçtiğimiz Şubat ayında TBMM kabul edilen 7101 sayılı İcra ve İflas kanunda değişiklik yapan kanunla İflas erteleme işlemi kaldırılmış ve mevcut konkordato ile ilgili düzenlemeler yapılmıştı. Ekonomide yaşanan sıkıntılar sonrasında gelen konkordato talepleri üzerine İcra ve İflas kanunda düzenleme yapacak olan Torba Kanun, Aralık ayı başında TBMM görüşülerek kabul edildi. Getirilen yeni uygulamada konkordato talebinde bulunacak firmalar bağımsız denetim kuruluşlarından rapor almadan mahkemeye konkordato başvurusu yapamayacaklar.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com