SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"72 Tayı Satışa Çıkaracağız"

0
Güncellendi - 2017-07-18 03:28:17
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesinde damızlık olarak kullanılan şampiyon atların tayları görücüye çıkıyor.

Akçadağ ilçesinde, 1865 yılında 27 bin dönüm arazi üzerine "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan ve 1928 yılında "Sultansuyu Harası" adını alan işletmede, birbirinden değerli safkan Arap atları yetiştiriliyor.

Yüksek dayanıklılıkları sayesinde Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan safkan Arap atları, bugün at yarışlarının gözde ırkları arasında yer alıyor.

Yarışseverlerin büyük beğeniyle takip ettiği "Özgünhan", "Ateştopu" ve "Gobakbey" adlarını taşıyan atların damızlık olarak kullanıldığı ve 150 yılı aşkın süredir safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesindeki atların tayları yoğun ilgi görüyor.

Bakıcıları tarafından özenle yetiştirilen ve 1-2 yaşına geldiklerinde "yarış tayları" ve "elit taylar" olarak iki farklı kategoride açık artırma usulüyle satılan taylar, her yıl işletmeye önemli gelir sağlıyor.

İşletmede ilk 6 ay annelerinin yanında kalan ve özel ilgiyle adeta bir bebek gibi yetiştirilen 16'sı elit 88 şampiyon adayı tay, satışa çıkacak.

Sultansuyu Tarım İşletmesinde yetiştirilen 2015-2016 doğumlu "Begümtay, Serpintay, Kozatay, Sadaret, Sabriye, Handecik, Kafkas Prensesi, Aşık Kafkas, Özezgi, Aydankız, Behiyetay, Sacidetay, Selda hanım, Sermintay, Hadrakız, Güzincan, Eceser, Kutyürek" adlarını taşıyan şampiyon adayı safkan Arap tayları, 18 Temmuz'da Karacabey Tarım İşletmesinde yeni sahiplerini bulacak.

İşletmede yetiştirilen 16 elit tay ise 24 Ekim'de Veliefendi Hipodromu'nda satışa çıkacak.

- Bebek gibi bakılıyor

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdürdükleri işletmede, 440 atla yetiştiricilik yaptıklarını belirtti.

İşletmenin Türkiye'de safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Yücel, "Ocak-şubat aylarında başlayan doğumlardan sonra taylarımız yaklaşık 6 ay annelerinin yanında kalır. Bu süreçten sonra taylara anne sütüne ilaveten kaba ve dane yem veriliyor. Yavrular, daha sonra annelerinin yanından ayrılıp normal bakım işlemine tabi tutuluyor. Bir anne bebeğine nasıl bakıyorsa işletmemizdeki taylara da o şekilde bakım yapılmaktadır. Annesini emmeyen taylara, gerekiyorsa biberonla süt vererek beslenmesini sağlıyoruz." diye konuştu.

Yücel, işletmede yetiştirdikleri tayları satışa çıkarılacaklarını dile getirerek, şu bilgileri aktardı:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da yarış hayatı boyunca şampiyonluklar kazanmış ve soy kütüğüne bakılarak seçilen damızlıklardan elde edilen taylarımızı satışa çıkaracağız. İlk etapta 28'i erkek 44'ü dişi 72 tayı satışa çıkaracağız. İşletmemizin gelirlerinin büyük bir bölümünü atçılık oluşturuyor. Geçen yıl koşu tayı satışlarından yaklaşık 2,5 milyon lira gelir elde ettik. İşletmemizde yetiştirilen taylar, atçılık camiasına önemli hizmetlerde bulunup, yeni şampiyonlar çıkacaktır."

Haber- Foto: Volkan KAŞİK, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Selim Güler (7 yıl önce)
    Hipodrom istiyoruz. Duy sesimizi ahmet Çakır beyefendi..
    0
    0
    Yanıtla
  • misafir (7 yıl önce)
    hipodrom istiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • erdal (7 yıl önce)
    Türkiyede halihazırda İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa, Bursa, Kocaeli, Adana ve Elazığ olmak üzere 9 ilde hipodrom bulunuyor.Ayrıca yakın zamana kadar Antalya ,Erzincan,Samsun ve Konya'da da hipodrom yapılması planlalanıyor.Bir hipodromda Malatya'ya istiyoruz.Sayın bakanımızdan rica ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim (7 yıl önce)
    malatyaya hipodrom istiyoruz.sultansuyu gibi türk atçılığına yıllarca elit taylar yetiştiren bir haranın olduğu kent bunu çoktan hakediyor.hatta yer olarakda şuan atıl durumda olan akçadağ öğretmen okulu arazisi uygun olur.bu arazinin özelliği adıyaman,urfa ve elazığ gibi illere neredeyse birer saat mesafede olması
    0
    0
    Yanıtla