SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"90 Firmada Denetim Yapıldı"

0
Güncellendi - 2018-10-05 05:06:53
A- A+ PAYLAŞ

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Malatya'da 4 gün süreyle denetim personeli tarafından 90 firmada denetim yapıldığını, 70 ürün için uygunluk, 3 ürün için ise aykırılık tutanağı düzenlendiğini açıkladı.

İl Müdürü Akif Gülaçtı imzasıyla, denetimlere ilişkin olarak şu açıklama yapıldı:

"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Malatya İl Müdürlüğü ve diğer İl Müdürlüklerinden gelen denetim personeli tarafından 4 gün süreyle şehir merkezi ve ilçelerde hazır ambalajlı ürünler konusunda faaliyet gösteren firmalarda çapraz denetim yapıldı.

Tüketicilerin günlük hayatta tükettiği hazır ambalajlı ürünlerin çeşitliliği ve yelpazesi çok fazla olup kontrol edilen ambalajlanmış ürünlere örnek olarak kuru kayısı, yoğurt, kuru yemiş, Ayçiçek yağı, zeytinyağı, küp veya toz şeker, su, süt, kahve, tereyağı, kaşar peyniri, ayran, çay, un, çikolata gibi çeşitli gıdaları kapsıyor. Ayrıca gıda dışı, bilhassa temizlik ürünleri, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici, çamaşır suyu ve şampuan gibi hazır ambalajlı ürünler de denetlenmiştir.

Yapılan bu denetimlerle hazır ambalajlı ürünlerde tüketici hakkının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve üretimde kalite standardının yükseltilmesi, ülkede daha güvenilir ürünlerin dolaşımının sağlanması amaçlanmış olup denetçilerimiz ambalaj üzerinde belirtilen net ürün miktarı ve ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgileri kontrol etmektedir.

Hazır ambalajlı mamullerin etiketi üzerindeki bilgiler iyi görünebilecek, açıkça okunabilecek ve silinmeyecek bir şekilde olmalıdır. Ambalajı üzerinde belirtilen ürünün net miktar ve firma adres bilgileri açık bir şekilde gösterilmelidir.

90 firmada ambalajın üzerinde belirtilen ağırlığı veya hacmine göre yapılan denetimlerde 70 ürün için uygunluk tutanağı, 3 ürün için ise 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15/f maddesi gereğince cezai işlem yapılmak üzere aykırılık tutanağı düzenlendi. Hazır ambalajlı mamullerin kilogram veya gram, litre, santilitre ya da mililitre cinsinden ifade edilen nominal dolum miktarlarının yazı büyüklüğü gösteren etiket bilgileri denetlenirken ambalaj üzerindeki yazı ve işaretler (etiket) açsından yapılan denetimlerde, 70 ürün için uygunluk tutanağı düzenledi. Ayrıca 3 ürünün nominal dolum miktarlarının yazım şeklini gösteren etiket bilgileri için aykırılık tutanağı düzenlenerek takip edilmek üzere süre verilmiştir."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Murat (5 yıl önce)
    Sayın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri; Ülkemizde ambalajlı ürünlerin gramaj standardizasyonu konusunda hiçbir uygulama yoktur. Firmalar bir taraftan fiyat artışı yaparken, diğer taraftan gramaj azaltarak ahlaksız ticaret yapmaktadır. Örneğin 1000 gr çay paketi 900 gr, 2500 gr yoğur 2000 gr, 700 mL şampuan 550 mL, 100 gr kalıp sabun 70 gr, 100 gr paket büsküvi 92 gr gibi sürekli gramajı azaltılarak satılmaktadır. Bu konuda Bakanlık ve Müdürlükler olarak çalışma yapılmalı, Avrupa'da Amerikada olduğu gibi ürünler daime gramajı sabit kalacak şekilde miktar tespiti yapılmalı ve şirketler gramaj üzerinde hiçbir oynama yapamamlıdırlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Sayın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri; Ülkemizde ambalajlı ürünlerin gramaj standardizasyonu konusunda hiçbir uygulama yoktur. Firmalar bir taraftan fiyat artışı yaparken, diğer taraftan gramaj azaltarak ahlaksız ticaret yapmaktadır. Örneğin 1000 gr çay paketi 900 gr, 2500 gr yoğur 2000 gr, 700 mL şampuan 550 mL, 100 gr kalıp sabun 70 gr, 100 gr paket büsküvi 92 gr gibi sürekli gramajı azaltılarak satılmaktadır. Bu konuda Bakanlık ve Müdürlükler olarak çalışma yapılmalı, Avrupa'da Amerikada olduğu gibi ürünler daime gramajı sabit kalacak şekilde miktar tespiti yapılmalı ve şirketler gramaj üzerinde hiçbir oynama yapamamalıdırlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Z.A. (6 yıl önce)
    Sonuç ?...90 Firma denetlenmiş,70 firma'ya uygunluk tutanağı düzenlenmiş, 3 firma' aykırılık tutanağı düzenlenmiş ,ya kalan 17 firma'ya ne olmuş ?..Fiyatlarda denetleme yapılmış mı?, yapıldıysa ne gibi yaptırımlar uygulanmış ?. Kamuoyuna doğru dürüst hiç bir açılama yok....
    0
    0
    Yanıtla