Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre dünya üzerinde yaklaşık 190 milyon çocuk A vitamini eksikliği çekiyor. Yapılan bir araştırma, A vitamini desteğinin yüz binlerce çocuğun hayatını kurtarabileceğini ortaya koydu.
Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocuklar için hayatlarının en kritik yılı bir yaşına kadar geçirdikleri süre. Her yıl sekiz milyon çocuk henüz beş yaşına ulaşamadan dünyaya gözlerini yumuyor. Üstelik bu acı tablonun nedeni Somali'den Pakistan kadar dünyanın her yerine aynı... Yetersiz beslenme nedeniyle güçsüz bedenlerinin zatürre ve kızamık gibi hastalıklara ya da bağırsak enfeksiyonlarına karşı tamamen savunmasız oluşu.
Pakistan'ın Karaçi kentinde bulunan Ağa Han Üniversitesi Kliniğini'nde görev yapan çocuk doktoru Zülfikâr Buta A vitamini desteğiyle çocukları bu rahatsızlıklardan korumanın gayet kolay olduğuna dikkat çekiyor.
Yeni bir bulgu değil
A vitamininin çocukların hayatını kurtarabileceği yeni bir bulgu değil. Gelişmekte olan ülkelerde yapılan birçok araştırma bu durumu onaylar nitelikte. Dünya Sağlık Örgütü 1987 yılından bu yana yetersiz beslenen çocuklara A vitamini takviyesi yapılmasını tavsiye ediyor.
Ancak bu vitaminin çocuklar üzerinde ne gibi etkileri olduğunun bilinmediğini, hatta herhangi bir etkisi olmadığını savunan bazı uzmanlar, A vitamini takviyesine kuşkuyla yaklaşıyor. Bu nedenle doktor Zülfikâr Buta ve ekibi daha önce yapılan 43 araştırmayı yeniden incelemeye aldı ve elde ettikleri sonuçları İngiliz Tıp Dergisi'nde yayınladı.
Zülfikâr Buta, araştırmayla ilgili olarak "Araştırmamız A vitamininin çok yararlı olduğunu ortaya koyuyor. A vitamini her dört çocuktan birini kurtarabilir. Bu, çocukların kötü beslendiği ve A vitamini eksikliği çektikleri ülkeler için gerçekten çok önemli bir kriter" şeklinde konuştu.
Sonuçlara göre A vitamini desteğiyle her yıl yaklaşık 600 bin çocuğun hayatını kurtarmak mümkün. Üstelik her çocuğun iki doz A vitamini desteği alması yeterli.
Veriler kayıt altına alınmalı
Dünya Sağlık Örgütü'nün Sağlıklı Beslenme ve Kalkınma Bölümü Başkanı Francesco Branca yapılan bu detaylı araştırmanın kendilerine önemli fayda sağladığının kaydetti.
Branca, “Araştırma, tavsiyelerimizi güncelleme konusunda bize yardımcı oldu. Bu yaş aralığındaki çocuklar için A vitamini desteğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladık. Tabii A vitamini eksikliği tespit edilmesi halinde. Ülkelerin bunu özenli bir şekilde kayıt altına alması gerekiyor" dedi.
Gelişmekte olan birçok ülkede A vitamini destek programları onlarca yıldan bu yana uygulanıyor. Vitamin kapsülleri pahalı değil, üstelik genellikle uygulanan bir aşıyla birlikte verildiği için ek bir maddi külfet yaratmıyor.
Dağıtımla ilgili sorunlar
Ancak A vitamini desteğinin düzenli bir şekilde sağlanması için alınması gereken daha uzun bir yol var. Francesco Branca son dönemde bazı ülkelerde A vitamininin sağlık kurumları üzerinden dağıtılmaya başlanmasıyla, bu vitamine ulaşabilen çocukların sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekiyor.
Doktor Zülfikâr Buta da örneğin kendi ülkesi Pakistan'da ailelerin çocuklarını aşılatmadığını, vitaminin doğru koşullarda saklanmadığını ve yeterince çabuk şekilde dağıtılmadığını belirtiyor. Araştırmanın çocuklar için A vitamininin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha kanıtladığını vurgulayan Buta, “onları bu vitaminden mahrum etmek etiğe aykırı” yorumunu yapıyor.
Deutsche Welle Türkçe
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.