4. Sınıf Emniyet Müdürü ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Burak Çekiç, gerçek hayatta görülen suçların, internette de görülebileceğini söyledi.
Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında, lise öğrencilerine siber suçlarla ilgili bilgiler verildi.
Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında 4. Sınıf Emniyet Müdürü ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Burak Çekiç, siber suçlarla ilgili öğrencilere detaylı bilgiler verdi.
Çekiç, gerçek hayatta görülen suçların, internet ortamında da görülebileceğini kaydederek, “Bilişim suçları var. Bunlar sistemlere girerek işlenen suçlar. Bütün bunları hackerler yapıyor. Yolda giderken birisi size hakaret ederse bu bir suçtur. Benim kişilik haklarıma saldırı anlamına gelir. İnternete giriyorum, burada da birisi bana hakaret etti. Bu da suçtur. Yani gerçek dünyada görebileceğiniz bütün suçları, bire bir internette görebilirsiniz. Buna adam öldürme de dahildir. Dünyada internet üzerinden adam öldürme, kayıtlara geçmiş bir eylemdir” dedi.
İlk virüsün 1948 yılında yazıldığını kaydeden Çekiç, “İlk virüs yazıldığında babam hayat değildi. Teknoloji yeni ve sizler için var. Siz daha çok kullanıyorsunuz. Aslında bu yolla suç işlemek 1948 yılına kadar dayanıyor. Çocukları hedef alan ilk virüs 2000 yılında yazıldı. Karşımızda çok ciddi, profesyonel mühendislik çalışması yapan birilerinin olduğunu unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.
Çekiç, Türkiye’nin facebook kullanımında Avrupa’da ilk sırada yer aldığına işaret ederek, şunları söyledi: “Facebook’un dünyada 1 milyar 11 milyon kullanıcısı var. Türkiye’de 36 milyon internet kullanıcısı var ve bunların 32 milyonunun facebook hesabı bulunuyor. Türkiye, facebook, kullanımında dünyada 6, Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor. Öğrenci velilerinin yüzde 64’ü çocuklarını facebook üzerinden arkadaş olarak takip ediyor. Radyo, 50 milyon kullanıcıya 38 yılda erişti. Bu televizyonda 13 yılda gerçekleşti. İnternette ise 4 yılda gerçekleşti. Facebook, bir yıldan az bir sürede 200 milyon kullanıcıyı sistemine dahil etti. Nasıl bir selin içerisinde olduğunuzu algılayabiliyor musunuz? Çığ gibi büyüyen bir sistem var.”
Çekiç, bazı ünlülerin sosyal medyada Türkiye nüfusundan daha fazla takipçilerinin olduğunu da sözlerine ekledi.