Malatya Belediyesi'nin kentteki ağaçları, sadece gövdeleri kalacak şekilde budamasıyla ortaya çıkan görüntülerin, 2008'de de İstanbul'da da yaşandığı ve büyük tepkilere yolaçtığı bildirildi. İstanbul'da geçtiğimiz yıllarda yapılan ve Malatya'da da bu kış sezonunda görülen budamanın, "Kabak Budama" olarak adlandırıldığı ve ağaçların kurumasına neden olabileceği belirtildi.
"KABAK BUDAMA"YA İSTANBUL'DA TEPKİ..
İstanbul'da geçtiğimiz yıllarda yapılan ve bu kış sezonunda Malatya'da da uygulanan "Kabak Budama"yla ilgili İstanbul'da ortaya çıkan tepkiler, NTVMSNBC'nin internet sitesinde yandaki fotoğrafla yeralan şu haberde dile getirilmişti:
"İstanbulda binden fazla yanlış budanmış ağacı fotoğraflayan Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Cemil Ata, kabak budama adı verilen yöntemle ağaçların katledildiğini söyledi. Prof. Dr. Ata, 300-400 yaşındaki çınarlar, dişbudaklar, meşeler sopa oldu dedi.
Yeditepe Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemil Ata, Ağaçların dili olsa, Beni bu hale kim getirdi? diye sorardı dedi. Prof. Dr. Ata, çektiği ağaç fotoğraflarını ilçe belediyelerine göndereceğini ve doğru budama tekniğini bir çizimle göstereceğini de ifade etti.
Budamak güzelleştirme işidir. Senelerdir yapılan hatalı budama ağaçların şeklini bozdu. Ağaçlar ölüme götürüldü diyen Prof. Dr. Cemil Ata, belediyelerin hatalı budamaya son vermelerini istedi. Prof. Dr. Cemil Ata şöyle konuştu:
TEKNİK EĞİTİM GEREK
Ağaçlar bu hale yanlış uygulamalar sonucunda geldi. Dilleri olsa, Beni bu hale kim getirdi, neden getirdi? diye soracaklar. Yapılan budamalar kabak budama adı verilen ve hemen hemen dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan bir budama şekli... Bundan vazgeçilmesi ve yüzyıllık ağaçların daha teknik bilgilerin ışığında budanması gerekir ama ne yazık ki bunu göremiyoruz.
KABAK BUDAMA KOLAYCI BİR YAKLAŞIM
Kabak budama en kolay budama yöntemidir ve zaman içinde ağaçların ölümüne neden olabilir. İşin kolayına kaçılmış.
DİKİM DE YANLIŞ
Ağaçların dikim yerlerine göre tür seçimi yapılması lâzım. Mesela meydanlara farklı, dar yerlere farklı ağaçlar dikilir. İklime uygun ağaç türleri seçilir. Işık ihtiyaçları da gözönünde bulundurulur. Görüyoruz ki bu seçimler doğru yapılmamış. Tür seçimleri ve dikim aralıkları da yanlış.
DOĞRUSU GÖSTERİLMELİ
Budamalar belediyeler tarafından yaptırılıyor. Bu işin başında mutlaka çok bilgili insanlar vardır ama uygulamanın özensiz olduğu belli. Belediyelere Bu ağaç doğru budansaydı böyle olurdu diye çizim yapmayı, yanına da bugünkü fotoğrafını koyup göndermeyi düşünüyorum.
SAÇ TARAMAYA BENZER
Budama güzelleştirme işidir; bir kızın saçlarının taranması gibidir. Burada budamıyorlar, adeta katlediyorlar. 300-400 yaşındaki çınarlar, dişbudaklar, meşeler sopa haline getirildi, şekilleri bozuldu ve pek çok ağaç ölüme götürüldü. Bu budama şeklinin kesinlikle terk edilmesi gerekiyor.
İstanbul'da tepki gören budama şeklinin Malatya uygulamasına, bazı basın organları ile sınırlı sayıda vatandaş tepki gösterirken, bir süre önce belediye yetkililerince davet edilen ilgili sivil toplum örgütü yöneticileri, yapılan işin "uygun" olduğuna dair görüş bildirmişler, daha sonra da herhangi bir değerlendirme yapma gereği duymamışlardı.