SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Adı Yeniden Turan Emeksiz Olsun"

0
Güncellendi - 2018-04-30 02:32:48
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 28 Nisan 1960’da öldürülen Malatyalı üniversite öğrencisi Turan Emeksiz’in isminin yaşatılması için kanun teklifi verdi.

28 Nisan 1960 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’nde buluşarak Tahkikat Komisyonu kurulmasını protesto etmek isteyen öğrencilere Atatürk heykeli karşısında İstiklal Marşı okumaya başladıklarında polisler tarafından açılan ateş sonucu Turan Emeksiz isimli Malatyalı öğrenci hayatını kaybetmişti.

Turan Emeksiz ismi memleketi Malatya’da bir liseye verilmiş, ancak 1980 darbesinin ardından 1984-1985 öğretim yılında okulun ismi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "Malatya Lisesi" olarak değiştirilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Turan Emeksiz isminin tekrar Malatya’daki bu okula verilmesi için kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Ağbaba, lisenin ismi değişse de Malatyalıların okula yıllardır ‘Turan Emeksiz’ ismini söylemeye devam ettiğini belirtti. Ağbaba, halk tarafından kabul görmüş ve benimsenmiş kişilerin isimlerinin, halka rağmen değiştirmenin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Ağbaba’nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi metni şu şekilde;

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Turan Emeksiz isminin Malatya Lisesi’ne verilmesine dair kanun teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim.

Turan Emeksiz, Türkiye tarihinde önemli yer tutan öğrenci hareketlerinin sembol isimlerinden biridir. Turan Emeksiz’in sembolleşme süreci, aynı zamanda gençlik hareketlerinin yoğunlaşması ve Türkiye siyasi tarihinde köklü değişikliklerin gerçekleşme sürecidir. 1960 yılında Turan Emeksiz ile başlayan kıvılcım, 1968 ve 1978 kuşağı devrimci öğrenci hareketlerinin temelini oluşturmuştur. İktidarın anti-demokratik uygulamalarına karşı çıkan dönemin gençliği, şiddetle ve anti-demokratik yollarla bastırılmaya çalışılmıştır.

12 Nisan 1960 günü DP grubu bir bildiri yayımlayarak, CHP’yi ‘silahlı ve tertipli ayaklanmalar hazırlamakla’ ve bir kısım basını da bu olayları yalan ve çarpıtılmış haberlerle desteklemekle suçlamış, 18 Nisan 1960’ta Meclis’te DP’li 15 milletvekilinden oluşan bir Tahkikat Komisyonu kurulmuştur.

Tahkikat Komisyonu; gazetelere ve matbaalara el koymak başta olmak üzere, kararlarına karşı çıkan kişileri hiçbir yargılamaya tabi tutmadan 3 yıla kadar tutuklamak gibi çok tehlikeli yetkilerle donatılmıştı.

Bu komisyonunun kurulması İstanbul ve Ankara Üniversitesi öğrencilerini harekete geçirmiştir. 27 Nisan 1960 günü, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Derneği’nin Beyazıt Beyaz Saray Salonu’nda yapılan kongresi polisler tarafından basılmış, öğrenciler darp edilmiştir.

28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde, bir protesto mitingi düzenlenmiş, miting sırasında, polislerin okul bahçesine girmeleri üzerine olaylar büyümüş ve Beyazıt Meydanı’na kadar genişlemiştir. Bu sırada polisler tarafından öğrencilere ateş açılmış ve Malatya doğumlu Orman Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Turan Emeksiz polis kurşunlarıyla katledilmiştir.

İlerleyen süreçte, İstanbul Üniversitesi öğrenci yemekhanesine ve İstanbul’da şehir hatları vapuruna Turan Emeksiz ismi verilmiştir. Vapur şu anda Mudanya’da restoran olarak kullanılmaktadır. Turan Emeksiz’ in İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünde anıtı bulunmaktadır.

Turan Emeksiz ismi ayrıca memleketi Malatya’da bir caddeye ve bir liseye verilmiştir. Ancak 1980 darbesinin ardından bu caddenin ismi Milli Egemenlik Caddesi, lisenin adı ise Malatya Lisesi olarak değiştirilmiş, 2013 yılında caddenin ismi halkın talepleri doğrultusunda ‘Emeksiz’ olarak değiştirilmiştir.

Malatyalılar yıllardır Malatya Lisesi’ne “Turan Emeksiz Lisesi” demeye devam etmektedir. Halk tarafından kabul görmüş ve benimsenmiş kişilerin isimlerini, halka rağmen değiştirmek kabul edilemez.

1980 Darbesinin izlerinin silinmeye çalışıldığı günümüzde, Malatyalılar tarafından hala Turan Emeksiz olarak anılan okula tekrar aynı ismin verilmesi Malatyalılar tarafından takdirle karşılanacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile Turan Emeksiz ismi Malatya’da uzun yıllar Turan Emeksiz ismi ile bilinen “Malatya Lisesi” ne verilecektir. Böylece Malatya’nın yetiştirdiği devrimci Turan Emeksiz isminin uzun yıllar yaşatılması sağlanacaktır.

MADDE 2-Yürürlük Maddesidir

MADDE 3-Yürütme Maddesidir."

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Aligül Alaçayır (4 yıl önce)
    Turan Emeksiz Lisesini yaşatmak isteyenleri tebrik ediyorum.Ben de 1973 yılı mezunuyum.İnsan hatıralara saygılı olmalıdır..Kendi siyasi görüşlerini başka alanlar. da sınasınlar.İnsanlar neden bu kadar kayıtsızlar.Muhafazakarlık deniyorsa işte burada kendilerini göstersinler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ORBİYOLOG (6 yıl önce)
    yahu ne kadar boş işlerle uğraşıyor bu CHP zihniyeti..
    0
    0
    Yanıtla
  • Boş dediğin demokrasi şehidi!
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulkadir (6 yıl önce)
    Memleketin bunca sorunu varken yapılan boşboğazlık ve kışkırtıcılık. Çok seviyorsa bu ismi kendine alsın. Mahkemeye gitmesine de gerek yok bir dilekçeyle yapıyorlar. Yılların Malatya Lisesinin adı önce de Malatya Lisesiydi ve Malatya'nın ilk liesi. O zaman Malatya ilinin adını da değiştirelim içimizden çıkan büyük bir insanın adını verelim. Mesela VELİ AĞBABA OLSUN.
    0
    0
    Yanıtla
  • ZİBETRA (6 yıl önce)
    Doğru ve yerinde bir karar. Turan Emeksiz'de bir demokrasi şehididir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet gül (6 yıl önce)
    İsmin Aslına Dönüştürülmesi uygun olur Turan Emeksiz 20 yaşında ölen bir genç ne suçu var nede kimseye zararı olmuştur.neden sakıncalı olsunki bu isim Bu lisenin mezunu olarak(Turan Emeksiz) Yerinde bir girişim olarak görüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyam (6 yıl önce)
    inanın boş işlerle uğraşıyorlar diyelimki bura turan emeksiz oldu ne olacak yada malatya lisesi oldu ne olcak lütfen memlektin derdlerini ile ilgilensin
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (6 yıl önce)
    Hadi siyasi olarak bu lisenin adı değiştirdiniz.Peki Malatya sokaklarının ismini niye değiştirdiniz.Bazı sokak adlarını yazayım merkür,venüs,havadis,telgraf,avukat,savcı,kanun,dedem,ninem,sini,kibrit,tertip,kayış sokak.Bu kadar yetermi?Şehri bu kadar basit ve hor gören bir anlayış.Çok yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gezenbilir (6 yıl önce)Hüseyin isimli kullanıcı yorumuna
    Turan Emeksizi bilmem ama İyi sokak ta oturanların sokağının adı değişirse şaşmam?
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (6 yıl önce)
    yaşım itibarı ile (56) evimizde hemen alt sokakt a (ipekci sokak) siyasi politik tarafını bilmem ama hep turan emeksiz lisesi olarak bildik bazen malatya lisesi dendigi zaman ikilemde kalıyorum devlet büyüklerimiz bi yol bulurlar
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf kul (6 yıl önce)
    ismini yaşatmak için kendi işyerlerinde kullanabilirler. ağbaba ticaret yerine turan emeksiz ticaret veya bir lokantaya da ismini verebilirler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan ŞAHİN (6 yıl önce)yusuf kul isimli kullanıcı yorumuna
    Yusuf arkadaş, Burada senin zihniyetine çok dikkat çekmek istiyorum; Zira, Turan Emeksiz'in adı dahan önce Malatya Lisesinin adı idi, A.. Ticaretin, D.. Ticaretin, D.. Ticaretin eski adı değildi..! Malatyalı Turan Emeksiz (rehmetli) görüş itibari ile senden farklı da olabilir, ama Adamın idealleri ve fikirlerini bilmeden, araştırmadan, Muhalefet milletvekili çıkıp bu adı Malatya Lisesine tekrar verelim dediği için, aklına maalesef kısa yoldan en kolayı gelmiş cevap vermek ve sırf cevap verebilmek için sarf edilmiş tamamen mesnetsiz kelimeler... Turan Emeksiz neden öldürüldü biliyor musun? DP dönemindeki amerikancı zihniyet yüzünden! Hani Siz şimdi beraber yürüdüğünüz o fetö ile kanlı bıçaklı oldunuz ya! İşte o zamandan bu zamana aynı zihniyet süregeldi. Turan Emeksizler Atatürk'ü, onun ilkelerini savunurken Siz, Amerikanın Marshall yardımlarını alkışladınız. İnönü İncirlik (Adana) üssünü Amerikalıların kullanmasına karşı çıkarken, Menderes iktidara geldiğinde ilk icraatı Amerikalılara bu üssü kullandırdığı zaman sırf Menderese bu gün olduğu gibi gözü kapalı biat ettiğiniz için tamamıyla haklı görüp yine alkışladınız. Çok anlatmaya gerek yok, Allah akıl vermiş, aç araştır. Yalnız bilgi sahibi ol ki, fikir sahibi olabilesin! Yoksa kendi söylediğin masala kendin inanırsın!
    0
    0
    Yanıtla
  • Abi çok güzel ve net açıkladınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (6 yıl önce)
    Verilen isimleri yaz boz tahtasına döndürdüler,bazı yöneticilelrğn kendi egolar için verilen isimleri almalarıda saygısızlıktır.Yine Turan Emeksiz olarak kalması çok doğru bir karar olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Çalışkan (6 yıl önce)
    Tebrikler sayın vekilim. Yerinde ve çok doğru bir kanun teklifi. Malatyalılar olarak destekliyoruz. Umarız dikkate alınır.
    0
    0
    Yanıtla