SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Adli Zaman'da Pilot İl Erzurum

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:25:33
'Adli Zaman'da Pilot İl Erzurum
A- A+ PAYLAŞ

Erzurum Adliyesi “Adli Zaman Yönetimi” projesinde pilot il olarak seçildi. 

Yargılamaların uzun sürmesine yönelik Avrupa Konseyi tarafından geliştirilen CEPEJ Saturn Projesi kapsamında Erzurum Adliyesi, Amasya Adliyesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi, “Zaman Yönetimi Projesinde” pilot adliye olarak seçilerek proje soruşturma ve yargılamada zaman kaybını en aza indirmek amaçlanmaya çalışılacak.

Yargılamanın uzun sürmesi konusu kuşkusuz birçok Avrupa ülkesini gündemini işgal eden sorunların başında geliyor. Bu konuda etkin bir proje geliştiren Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) Adli Zaman Yönetimi Projesi (SATURN) adını verdiği çalışmada soruşturma süresini yakın merceğe aldı. Yargılama süresini etkileyen soruşturmayı bütün yönleriyle irdeleyen Avrupa Konseyi, yargıda zaman kontrolünü incelemek için ülkelerde pilot il uygulamasına geçilecek, projeyle ilgili sahada bizzat çalışmasını önerdi. Bunun üzerine Adli Yargıdan Erzurum ve Amasya Adliyeleri ile İdari Yargıdan ise Ankara Bölge İdare Mahkemesi Türkiye’de pilot adliyeler olarak belirlendi. Adalet Bakanlığı tarafından pilot kent seçilen Erzurum’da cinayet, gasp, hırsızlık, uyuşturucu ve cinsel taciz gibi birçok suç türüyle ilgili yürütülen soruşturmalar bütün detaylarıyla tek tek araştırıldı.

Suçu işlediği iddia edilen şüpheli ifadeleri mağdur-müşteki iddiaları, olay yeri incelemeleri, tanık beyanları, bilirkişi raporları gibi soruşturma sürecini etkileyen tüm unsurlar incelenerek soruşturma süresi (zamanı) ile ilgili en az ve en çok süreler bulunarak ortalama süreler belirlendi.

Bu kapsamda; Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Savcıları, Yazı İşleri Müdürleri ve katiplerden oluşturulan proje birimi kentteki bütün paydaş kamu kurum ve kuruluşların yetkili ve çalışanlarıyla görüşerek soruşturma süresini istenilen konuma getirmesi için planlanan proje anlatıldı. Erzurum Adliyesi konferans salonunda yapılan bilgilendirme toplantıları neticesinde soruşturmanın en kısa zamanda nasıl sonuçlandırılacağı hususları gözden geçirildi. Farklı suç türlerine yönelik soruşturma dosyalarını inceleyen CEPEJ Saturn Projesi Erzurum birimi, dosyalarda oluşabilecek gecikme nedenlerinin en asgariye indirilmesi konusunda kamu kurumlarıyla çeşitli yazışmalar yaparak, bilgi paylaşımı yaptı.

Bu konu ile ilgili Baro Başkanlığı, Adli Tıp Şube Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Bölge Komutanlığı, Erzurum Kriminal Polis Laboratuar Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ve Erzurum ilinde faaliyet gösteren tüm bankaların şube müdürleri ile toplantılar yapıldı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, proje kapsamında bölgedeki suç türlerine yönelik hazırlanan soruşturma sürelerini incelediklerini bildirdi.

Apaçık, “CEPEJ Saturn Projesi, yargıda zaman kontrolünü esas alan bir çalışmadır. Bu konuda pilot kent olarak seçilen Erzurum’da oluşturduğumuz ekiple soruşturma dosyalarını araştırdık, analizler yaptık. Projeyle alakalı kamu kurumlarıyla görüştük. Bilgilendirme toplantıları düzenledik. Suç türlerine ilişkin soruşturma sürelerini minimum ve maksimum olarak belirledik. Bu konuda Erzurum Adliyesini pilot adliye seçen Adalet Bakanlığı Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu ve Avrupa Konseyinin değerli yetkilileri ve proje sorumlularına çok teşekkür ediyorum” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız