AYM, kadınların kocasının soyadını almasına ilişkin yasa maddesinin iptal istemini AİHM kararına rağmen reddetti
TBMMde görüşülen tasarıyla AİHMe gitmeden önce insan hakları ihlallerini inceleme yetkisi verilecek olan Anayasa Mahkemesi, kadınların soyadları konusunda AİHMnin kararına aykırı karar verdi. Ve kadınların kocasının soyadını almasına ilişkin hükmün iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.
Anayasa Mahkemesi, Fatih 2. Aile Mahkemesi hakimi Ruhi Özdemirin baktığı bir davada, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alması şartı getiren Medeni Kanununun 187. maddesinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal istemini görüştü. Ve mahkeme, 2009 yılında yapılan başvuruyu oyçokluğuyla reddetti. İptali istenen 187. maddede Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir deniyor.
Davayı kadın avukat açtı
AYMye gelen başvuru, bir kadın avukatın yalnızca kendi soyadını kullanmak istediğini belirterek Fatih 2. Aile Mahkemesine açtığı davada yapılmıştı. Hakim Ruhi Özdemir, AYMye yasanın, Anayasanın eşitlik ilkesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu savunmuş ve maddenin erkeğin de istediği soyadını alma hakkını ihlal ettiğini belirtmişti.
AİHM, Türkiyeyi mahkum etti!
AİHM, 2004 yılında Avukat Ayten Ünalın eşinin soyadını (Tekeli) almayıp sadece kendi soyadını kullanmak için açtığı dava reddedilince Türkiyeyi mahkum etmişti. Mesleğinde kendi soyadı ile tanındığını gerekçe gösteren Avukat Ünal, Karşıyaka Asliye Hukuk Mahkemesine soyadı düzeltilmesi davası açtı. Soyadının sadece Ünal olmasını isteyen Ayten Hanım davayı Medeni Kanunda böyle bir hüküm olmadığı için kaybetti. Bunun üzerine de başvurduğu AİHM ise, Avrupa Konseyine üye devletler arasında sadece Türkiyede bu yönde bir uygulama olduğunu belirterek, kadın avukatı haklı bulmuş ve Türkiyeyi mahkum etmişti.