Tunceli Üniversitesi, 2010'da öğretim üyesi başına 4.45 akademik yayın yaparak tüm üniversiteleri geride bıraktı. En çok yayın çıkaran ilk 3 akademisyene ödül olarak sırasıyla 10, 5 ve 3 çeyrek altın verilmesi bu başarıda etkili oldu
YÖK tarafından açıklanan akademik yayın istatistiklerinde bu yıl 4.45'le akademisyen başına en yüksek oranı yakalayan Tunceli Üniversitesi, akademisyenlerine 'çeyrek altın teşvik sistemi' uyguluyor.
Yeni kurulmasına karşın önemli bir başarı elde Tunceli Üniversitesi, bu yıl en çok akademik yayın yayımlayan 3 akademisyenini 'çeyrek altınla' ödüllendirdi. En çok yayın yapan akademisyene 10, ikinciye 5, üçüncüye 3 çeyrek altın ödül verildi. Önümüzdeki yıl daha fazla bilimsel yayın yapılmasını teşvik etmek amacıyla ödül artırılacak ve en çok yayın yapan akademisyene 30, ikinciye 20, üçüncüye 10 çeyrek altın verilecek.
Akademisyenlere verilen 'teşvik ödülleri' ise bölge kökenli sponsorlar aracılığıyla karşılanıyor. Bölgedeki iş adamları üniversitenin akademik çalışmalarına katkı sunmak amacıyla ödül ve teşvik mekanizmasının masraflarını üstleniyor.
ÜÇE KATLANDI
YÖK'ün uluslararası bilimsel yayın endekslerine dayalı olarak yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre Tunceli Üniversitesi'nde önceki yıl akademisyen başına ortalama bilimsel yayın sayısı 1.67'de kalmıştı. Üniversite 2010 yılında yayın ortalamasını 11 akademisyeninin yaptığı 49 yayınla üçe katladı ve 4.45'e çıkardı. En çok yayın yapılan alanlar Çevre Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Su Ürünleri bölümleri. Genç akademisyenlerin doktora çalışmalarında ilgilendikleri alanların devamı niteliğindeki çalışmalar önemli yer tutuyor. Su ürünleri alanında bölgeye yönelik olarak Munzur Vadisi'nde yapılan çalışmalar dikkat çekiyor.
'ULUSLARARASI' OLACAK
MEB ve Milli Emlak'ın tahsis ettiği binalarla eğitim yeri kapasitesini artıran Tunceli Üniversitesi, bu yıl bin 575 yeni öğrenci aldı. Üniversitede önümüzdeki dönemde İngilizce hazırlık sınıfının zorunlu tutulması planlanıyor. Rektör Prof. Durmuş Boztuğ, çalışma ortamı ve laboratuvarların şu an yetersiz olduğunu, gelecek günlerde TOKİ tarafından temeli atılacak ve 23 ayda tamamlanacak projeyle üniversitenin 60 bin metrekarelik yeni kapalı alan kazanacağını ifade etti. Boztuğ, şu bilgileri verdi: Henüz 2.5 yıllık bir üniversiteyiz ama araştırmaya meraklı genç bir ekibimiz var. Üniversitenin bölgenin kültürüne de yabancı kalmaması gerekiyor. Bunun için üniversitemizde Alevilik hakkında Araştırma ve Uygulama Merkezi kurduk. Konu hakkında ne kadar araştırma ve yayın varsa inceliyor, bir araya getiriyoruz. Öğrenci profilimiz özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen gençlerden oluşuyor. Buna bağlı olarak Kürtçe ve Zazaca'yı da seçmeli ders olarak koyduk.