Libyadaki iç savaş dünya ekonomisini vuruyor. Petrol fiyatları fırladı. ABD ve Avrupa zarara girerken Rusya kasasını dolduruyor. Batı, Kaddafiyi durdurmak için 1991de Çekiç Güçe benzer bir planı tartışırken, Rusya veto kartını gösteriyor. Moskovaya giden ABD Başkan Yardımcısı Biden, Gürcistan konusunda taviz ve Rusyanın Dünya Ticaret Örgütüne üyeliğine vize karşılığında Kremlinden Libyada uçuşa yasak bölge izni için pazarlığa oturdu.
DÜNYANIN önde gelen petrol üretcilerinden Libyada yaşanan iç savaş, dünya ekonomisini tehdit eder boyuta ulaşırken ABD, askeri müdahale için zemin arayışına hız verdi. Libyaya uygulanacak askeri müdahalede ilk gündeme gelen plan ise 1991 yılında Birinci Körfez Savaşının ertesinde Irakın güneyi ve kuzeyinde ilan edilen uçuşa yasak bölge uygulaması. İncirlik Hava Üssünden havalanan Amerikan uçakları Irakın kuzeyindeki Çekiç Güç uygulaması çerçevesinde Saddamın Kürtlere havadan müdahale etmesini önlemişlerdi. Aynı uygulama çerçevesinde güneydeki Şii ağırlıklı Basra bölgesi Bağdatın müdahalesinden korunmuştu.
ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron önceki gün bir telefon görüşmesi yaparak uçuşa yasak bölge olasılığını ele alırken, bu yönde bir kararın uluslararası toplumdan geniş destek alması gerektiğinde uzlaştı. İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyine sunulacak bir uçuşa yasak bölge kararı üzerinde çalışıyor. Libya krizi sonrası petrol arzında oluşan açıktan dolayı fiyatların yükselmesiyle kasasına 10 milyar dolar koyan Moskova yönetimi de müdahaleye soğuk. Petrol fiyatlarının artışından rahatsız olan Çin ise müdahaleye sesini çıkarmayacağı sinyali verdi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etme kararının BMde alınması gerektiğini söyledi.
Moskovaya giden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise Libya tavizi karşılığı Kremline hediye paketi götürdü. Kommersant gazetesi ABD, Libya konusunda karar verirken Rusyayı yanında görmek istiyor. Kremlin dış politika danışmanı Sergey Prihodkonun ifadelerinden edindiğimiz izlenime göre ABD, Kafkaslarda ve özellikle Rusyanın canını sıkan Gürcistan konusunda hediyeler hazırlamış. Ayrıca 17 yıldan beri Dünya Ticaret Örgütü DTÖ üyesi olmak için çabalayan Rusyaya yaratılan engellerin giderileceği söz verilmiş dedi. ABDnin Rusyadan alacağı cevabın bugün başlayacak Brükselde yapılacak NATO toplantılarını da etkilemesi bekleniyor.
BİLGİ NOTU
Uçuşa yasak bölge ilan edilirse bu karar muhtemelen Kaddafi hükümetine bağlı askeri uçakları da kapsayacak. Yasak bölgeyi ihlal eden herhangi bir uçağa uluslararası güçlerin müdahalesi sözkonusu olacak. 1991 Körfez savaşında uygulama 12 yıl sürdü.