SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alıç'ı Kurutarak Ekonomik Değerini Yaklaşık 8 Kat Artırdı

0
Güncellendi - 2020-11-27 19:51:20
Alıç'ı Kurutarak Ekonomik Değerini Yaklaşık 8 Kat Artırdı
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle Malatya'da kurulan kükürtleme ve kurutma tesisi, kayısı dışındaki meyve ve sebzelerin de kurutulmasını sağlayarak yöre çiftçisine ek gelir sağlıyor.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle bu yıl Malatya'da kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisiyle hem kayısı kükürtleniyor hem de çeşitli meyve ile sebzeler kurutularak, çiftçilerin geliri artıyor.

İlk olarak Battalgazi ve Akçadağ ilçelerine kurulan tesisin üçüncüsü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Yeşilyurt Ziraat Odasının iş birliğiyle Yeşilyurt ilçesine bağlı Şahnahan Mahallesi'nde kuruldu.

Tesiste çiftçiler ilk defa alıç kurutmaya başladı.

Üreticiler, Yaş Sebze ve Meyve Hali'ne kilogramını 3,5-4 liradan sattıkları alıcı kurutarak kilogramını toptan 30 liraya satmaya başladı.

Bakanlığın kurduğu tesis sayesinde üretici, alıcı yaklaşık 8 kat daha yüksek fiyata satarak gelirini arttırdı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, kentin zengin tarım ürünleri potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Kentte yetişen tarım ürünlerinin değerlendirilmesi için gayret gösterdiklerini belirten Macit,  şöyle devam etti:

"Tesis projemiz Bakanlığımız, Ziraat Odası ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yapıldı. Kayısı kurutma için yapılan tesis meyve, sebze ve doğal ürünlerin kurutulmasını da sağlıyor. Kasım ayında dışarda herhangi bir ürün kurumaz. Doğada yetişen alıçların zayi olmamasına içimiz elvermedi. Alıç, tıbbi aromatik bitki kategorisinde, yaş olarak tüketildiği gibi, sirke ve marmeladı yapılarak da tüketiliyor. Mera, hazine ve orman alanlarında yetişen alıçların değerlendirmesi gerekiyordu. Çiftçiler tarafından bir kısmı toplanarak pazarlanıyordu fakat pazarlanamayan alıçlar ise çürüyordu."

Tahir Macit, müdürlük olarak alıcın kurutularak, çay olarak tüketilmesi için proje hazırladıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçinin satamadığı, kaliteli sofralık alıç çeşitlerini biz tesiste kuruttuk. Deneme amaçlı bir ton alıç kuruttuk ve olumlu sonuç aldık. Alıç hijyenik ortamda kurutularak, depolanıyor. Dışarıya serilerek kurutulan meyvelerde rüzgar ve toz nedeniyle doğal kirlilikler meydana geliyor. Meyveler, bu tesiste kapalı ortamda kurutuluyor ve herhangi bir olumsuzluğa maruz kalmıyor. Kış aylarında pazara sunulmayan küçük meyveler, hafif yaralı meyveler tesiste kurutarak, ekonomiye kazandıracağız."

Hasat edilen meyvelerin albenisi ve iri olanının pazarda yer bulduğuna dikkati çeken Macit, "Küçük meyveleri ya çiftçi bahçesinde bırakıyor ya da hayvan yemi olarak değerlendiriyor, ekonomiye kazandırılamıyor. Çiftçinin 10 ton elması varsa, 7-8 tonu pazarda değer buluyor, diğeri bahçede zayi oluyor. Çiftçi küçük elmaları bu tesiste kurutarak, elma hoşafı, kakı ve çayı olarak pazarlayabilir." dedi.

- "Birçok ürün tesiste kurutulacak"

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ise tesisin kurulmasına destek veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye teşekkür ederek, ilçe çiftçisinin kurutma tesisini verimli kullanması için gayret sarf edeceklerini belirtti.

Tesisteki alıç kurutma denemesinin başarılı olduğunu bildiren Solmaz, "Çaylık alıcı, çok güzel bir şekilde sıfır derece nemde kuruttuk. Alıç çayının kalp, damar ve sindirim sistemiyle ilgili hastalıkların giderilmesine yardımcı olmak için kullanılıyor. Bu tesisle çeşitli mevsimlerde kurutulacak meyve ile sebzelere pazarda değerini bulacak. Hurma, biber, elma ve kayısı gibi birçok ürün tesiste kurutulacak." diye konuştu.

- "Daha önce düşünüyorduk ama tesis olmadığı için yapamadık"

Çiftçi Ömer Keleş ise kentteki diğer çiftçiler gibi kayısı üretimine ağırlık verdiklerini ancak dağlarda doğal olarak yetişen alıç gibi ürünleri de toplayarak ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.

Daha önce topladıkları alıçları sirke ve marmelat yaparak sattıklarını anlatan Keleş, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün kurutma tesisi kurduğunu öğrenince topladığımız alıçları tesiste ilk defa kurutmayı denedik ve olumlu sonuç aldık. Alıç kurutmayı daha önce düşünüyorduk ama tesis olmadığı için yapamadık. Tesis sayesinde gerçekleştirdik, verimli oldu. Sadece alıç değil yetiştirdiğimiz diğer ürünleri de burada kurutacağız, bizim için yeni bir pazar oluştu." ifadelerini kullandı.

- "Kilogramını toptan 30 liradan satacağız"

Kurutulmuş alıçları pazara sunacaklarını aktaran Keleş, "Yaş bir ton alıç kuruttuk ve 350 kilogram civarında kuru alıç almayı planlıyoruz. Organik olduğu için aktarlarda, organik ürün satan yerlerde pazar sunacağız. Alıcın kilogramını toptan 30 liradan satacağız. Alıcın perakende kilogram fiyatı ise yaklaşık 55 lira." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • mlx (4 yıl önce)
    Kayısıya alternatif.özellikle dağ köylerine ek gelir sağlayabilir.ama burada biraz abartma var.1. Elektrik tüketimi 2. İse 1 kg alıç kuruyunca ne kadar kalıyor.haberde 5 liraya satılan ürün kuruyunca 25 tl ekstra para getiriyor gibi bir anlam yüklenmiş.ama iş öyle değil
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Bu tesisi tüm ilçelere yaygınlaştırmak gerek. Herkesin emeğ,ne sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • EnGiiN (4 yıl önce)
    Çok güzel bir uygulama güzel bir düşünce Çürüyüp giden elmalar ve diğer meyveler için de aynı şekilde Büyük ölçekli özel kurutma tesisleri kurulursa hem Akçadağ armudu hem Doğanşehir elmasının toprağa karışıp gitmesinden ziyade müdür Bey'in dediği gibi ekonomiye kazandırılması çiftçimize çok daha fazla katma değer ve getiri sağlayacaktır inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Haydar (4 yıl önce)
    Canını verip Suyun önünü, hizmet edenlerin önünü kesmek yerine, hizmet için çalışıp çabalayıp memleketin her karış toprağına Can verenlerden olmak lazım. Önemli olan bütün çiftçilere emsal kalıcı işler, eserler bırakmak... Tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum, çok güzel tespit yapmışsınız..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (4 yıl önce)
    Tarım İl Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyor diğer birçok üründe aynı özveriyi göstermelerini istiyoruz Belediye Başkanlığına da teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Alıç gibi antioksidan özelliği olan, sindirim sorunları için ve kalp, damar sağlığı için faydalı bir meyvenin kükürtsüz şekilde fırında kurutulup kullanıma sunulması gayet başarılı bir çalışma olmuş. Yiyenlere şifa olsun. Bu gibi çalışmalara öncülük ederek şehrimize değer katan Tahir Bey'e teşekkür ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (4 yıl önce)
    Harika bir tesis olmus ilimize cok fayadali olur tarim.il müdürümüz TAHiR MACiT beye tesekurler bu tesisi ilimize kazandirdigi icin ayrica cifcimizde guzel dusunmus organik dagda yetisen aliclari bizelere kazandirdigi icin
    0
    0
    Yanıtla
  • Gonca (4 yıl önce)
    Iyi bir calisma denemeye deger ön yargilari bos verin faydali bir tesis
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    İşte olay bu.Tarım müdürü ve ziraat odası yanlarında büyükşehir belediyesi.Helal olsun ne güzel etmişsiniz.Ekip çalışması ve sonucu.Bu metotdla bir çok meyve kurutularak halka ucuz fiyatla sunulabilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (4 yıl önce)
    Halkimiz icin faydali bir tesis olmus tarim il müdürümüz TAHiR MACiT beye tesekurler bu tesisi ilimize kazandirdigi icin cifcimizde cok guzel dusunmuz daglarda yetisen organik urunleri toplayip kurutma cok iyi bir fikir denemeye deyer bir calisma hayirli olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Has malatyalı (4 yıl önce)
    Özellikle köylerimizde doğal olarak yetişen sadece yaş tüketilen alicı bu şekilde modern ortamda kurutarak bilimsel bir çalışmaya imza atan tahir müdürüm başta olmak üzere bütün ekibini kutlarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarımdn (4 yıl önce)
    Malatya da katma değer üreten üreticiyi destek veren birileri var katkı sağlayan tarım müdürlüğü çalışanlarına teşekküler
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı diyarı (4 yıl önce)
    Tarım , ziraat odası ve belediye iş birliği ile harika sonuş. Toprağa karışıp yok olacak alıcın ekonomiye kazandırılması. Bu mevsimde kurutma harika.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (4 yıl önce)
    Doğal ilaç, ilaç gübre kullanmadan doğada yetişmiş meyve kurusu. Kurutma sistemi fırında kurutma. Kükürt kullanmadan kurtuldu. Gribe nezleye strese ilaç. Kalp damar dostu. Yeşilyurt Ziraat odasının yardımlarına çok teşekkür ederim. İl tarımın bize oy projeyi önrmesine ve katkılarına çok çok teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin karademir (4 yıl önce)
    Hiç ilaç alıç kükürt gördükten ne işe yarar
    0
    0
    Yanıtla
  • Kükürtlenmeden direk fırında hiyjen koşullarda kurtuldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan akçadağlı (4 yıl önce)Hüseyin karademir isimli kullanıcı yorumuna
    Anladığım kadarıyla bu kükürtlü değil normal bir fırında kurtulmuş.Bence denemeye değer.
    0
    0
    Yanıtla
  • G ali gürer (4 yıl önce)
    sayin aliç kurutucusu size bir bilgi vereyim her şey yapmişsiniz ama eski insanlarda bir araştirma yapmamişsıniz bu bir şeyi araştirken lutfen tam detayli araştirirsaniz hem sonuç hehde ekonomiye destek hemde para kazanirsin aliçlari tek tek içine bakacaksin kurtlu olmamaya bakacaksin kazanda iyi bir şekilde kaynatacaksin kendi suyunu asla dökmeyin tam kaynamiş olduğuna bakacaksin kendi az kalmiş suyu ile yoğuracaksin çekirdeği ile kòylerde tarhana gibi bir bezin üzerinden kurutun bir kaç günde göreceksinizki kıp kırmızi kurumuş olacak tüketimi istersen hoşaf kaysi kahi armut elma karışik vaziyeten tuketebilirsiniz ayreten doğal meyva suyu olarakta tuketebilirsiniz sağlikli her derde devadir afiyet olsu guler optik gülali gürer malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • mlty (4 yıl önce)
    çok başarılı bir çalışma. Tarım ve orman müdürünü tebrik ederim. Özellikle genç girişimcilere desteğinden dolayı.Büyükşehir belediyemizi ve yeşilyurt ziraat odamızın da hakkını vermek lazım.tarıma katkıları için
    0
    0
    Yanıtla