SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Allah'ın Bir Lütfu.. Kıymetini Bilelim"

0
Güncellendi - 2017-10-22 04:26:04
A- A+ PAYLAŞ

MASKİ Genel Müdürlüğü, Malatya içme suyu debisinde azalmalar olmasına rağmen, güçlendirilmekte olan alt yapı nedeniyle kentte su sıkıntısı yaşanmadığını belirtirken, suyun israf edilmemesi çağrısında bulundu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü'nün içmesuyu ile ilgili bülteni şöyle:

"Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün yaptığı güçlü altyapı çalışmaları sayesinde Kaptaj’ın su debisinin bir önceki aya göre düşmesine rağmen su arzında sorun yaşanmıyor.

“Küresel Isınma Nedeniyle Su Kaynakları Azalıyor”

Her geçen gün artan nüfus, gelişen ekonomi, çevre kirliliği ve ekolojik dengenin bozulması gibi nedenlerle küresel ısınma gerçekleşiyor. Sıcaklığın artmasına bağlı olarak kuraklık meydana geliyor. Türkiye için yapılan araştırmalara göre 2017 yılının, son 160 yılın en kurak yılı olması nedeniyle su kaynaklarında ciddi bir azalma görülüyor. Bu da ülkemizde kuraklık olacağı anlamına geliyor. Türkiye’de oluşacak kuraklıktan daha az etkilenmek için Türkiye’nin her bölgesindeki su kaynaklarının doğru bir şekilde yönetilerek kullanılması gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye’nin en kaliteli suyuna sahip olan Malatya’nın kaynak suyunun yönetimi MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanarak sağlıklı bir şekilde musluklara ulaştırılıyor.

“İklim Değişikliği Nedeniyle Yıllık Ortalama Sıcaklık Artıyor”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu İklim Değişikliği Projeksiyonları ile dünyadaki bütün iklim modelleri göz önünde bulundurularak, Türkiye’de 2100 yılına kadar hangi dönemlerde şiddetli yağış veya kuraklıklar olacağı tespit ediliyor. Yapılan araştırmalarla Türkiye’nin Dünya’da iklim değişikliğinden en fazla etkilenen 3 ülkeden biri olduğu belirleniyor. Bu nedenle Türkiye genelinde yıllık ortalama sıcaklık artıyor. 2100 yılına kadar Malatya’nın yıllık ortalama sıcaklığı en iyimser tahminle 2,5 derece en kötümser tahminle 5,5 derece artacağı ifade ediliyor. Geleceğe baktığımızda suyumuz hiçbir zaman bugünkü kadar bol olmayacak. Mevcut suyumuzu daha verimli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu kapsamda MASKİ Genel Müdürlüğü kayıp-kaçak su kullanımını azaltmak için 3 yılda çok kapsamlı çalışmalar yaptı. 200 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek kadar su tasarrufu gerçekleştirdi Yapılan bu çalışmalarla Türkiye’de su kayıp kaçaklarının en hızlı azaltıldığı il Malatya. Su tasarrufu açısından MASKİ Genel Müdürlüğü üzerine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getiriyor. Malatya’da kaçak su kullanımı olmadığı, içmesuyu ile sulama yapılmadığı takdirde su problemi yaşanmayacaktır. Burada vatandaşlarımızın hassasiyet göstererek suyu israf etmeden kontrollü bir şekilde kullanmaları gerekiyor

“Sağlam Altyapı ile Suyun Kontrolü Sağlanıyor”

MASKİ Genel Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesi vizyonu doğrultusunda dev projelere imza atarak şehrin altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. Malatya’da su sıkıntısı yaşanmaması için tüm imkânları değerlendiren ve önlemler alan MASKİ Genel Müdürlüğü yaptığı altyapı çalışmalarıyla suya hizmet ediyor. Kuraklığın artması yağışların az olması nedeniyle Malatya Gündüzbey’de bulunan Kaptaj’ın debisinde azalmalar görülüyor. Ölçümleri DSİ tarafından yapılan Kaptaj’daki su debisi, 2017 Eylül ayı itibariyle 2,422 lt/sn iken Ekim 2017 tarihi itibariyle 2,154 lt / sn olarak tespit edildi.  MASKİ Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu güçlü altyapı yatırımlarıyla 2017 yılındaki yağışların az olmasıyla meydana gelen bu düşüşler şebeke hatlarında ciddi sorunlara yol açmadı. Yapılan yatırımlarla su kullanımı kontrol altına alınarak suyun yönetimi MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. 3 yılda kurumsallaşmasını tamamlayan, güçlü yatırımlarla Malatya’nın altyapısını yenileyen MASKİ Genel Müdürlüğü, Kaptaj’dan gelen suyu gelecek nesillere de bırakmak için çalışmalar yapıyor. Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) çalışmaları kapsamında kayıp-kaçak su kullanımını engelleyerek suyun ve su depolarının kontrolü sağlanıyor. DSİ ölçümleri sonucunda Gündüzbey Kaptaj’daki suyun 2015 yılı ortalama debisi 3.092 lt /sn, 2016 yılının ortalama debisi ise 2.836 lt/sn olarak ölçülmüştü.  2017 yılının ilk 10 ayındaki su debi ortalaması ise 2.555 lt/sn olarak ölçüldü.  Yağış olmaması sonucunda kuraklığa bağlı olarak önümüzdeki aylarda su debisinin düşmesi bekleniyor. Ancak bu su debilerindeki düşüşlere rağmen şebeke hatlarında ciddi sorunlar oluşmuyor. Su kesintileri yaşanmıyor. Mevcut su varlığımız kontrollü kullanılarak vatandaşın kullanımına sunuluyor.

“Allah'ın Bizlere Bir Lütfu Olan Suyumuzun Kıymetini Bilelim””

Su kaynakları bakımından zengin olan Türkiye’de, Malatya doğal kaynak suyu kaptajdan beslenen tek şehir. Kaptaj, kuraklık olduğu dönemlerde dahi Malatya’nın su ihtiyacını karşılayacak debiye sahip. Kaptajdan gelen bu suyun aynı kalitede musluklara ulaşması için MASKİ Genel Müdürlüğü yoğun çalışmalar sarf ediyor böylece Malatya halkı Türkiye’nin en temiz ve kaliteli suyunu musluktan içiyor. MASKİ’nin gerçekleştirdiği yatırımların yanı sıra vatandaşa da büyük görev düşüyor. Kullanılan suyun faturasını ödüyoruz düşüncesiyle israf etmemeli, değişen doğa şartlarına karşın vatandaşlarımızın suyu tasarruflu kullanmaları gerekiyor. Bu şartları düşünerek suyumuzu israf etmeden doğru kullanmalıyız. Kuraklığın tamamen baş gösterdiği ülkeleri düşünerek, suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız. Kuraklık sadece Malatya’mızın değil tüm ülkenin sorunu. Unutmayalım bereket, bolluktaki tasarrufla gelir."

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Erhan SOĞUKPINAR (7 yıl önce)
    Sanırım 2001 yılında Rahmetlik Sakıp SABANCI Malatya ya gelmişti, kendisini Kaptaj Tesislerine götürdük, baktı inceledi hayretlerini dile getirdi, Sonra Malatya Belediyesinde sohbet etme imkanı bulduk , bizlere dedi ki , """Bu suyunuzun kıymetini çok iyi bilin, şehri kendi cazibesiyle besleyen ve kendi cazibesi ile musluklardan akan, dünyada bir tane şehir var, Oda Vatikan diye biliyordum, Malatya ikincisi oldu dedi, Bu anektodu paylaşayım dedim, Sayın Sakıp SABNACI'ya Allahtan Rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun, Nur içinde yatsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (7 yıl önce)
    Maski müdürü Özgür bey evinizde kuyu suyumu akıyor akiyorsa bizi anlarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam Benim (7 yıl önce)
    Suyumuzu kuracaksınız. Son 10 yılda suyumuzu ne kadar zam yapıldığı kayıtlarımızda vardır. Allah in nimetleri üzerinden hesap yaparak yok edeceksiniz. Kaçakların üzerine gidin. Hiç acimayin. Ama dürüst insanlari cezalandirmayin ki, Allah in nimeti devam etsin. İnşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (7 yıl önce)
    İnönü Cihangir sokakta oturuyorum evlerimize kuyu suyu veriyorlar temizlik dışında kullanamıyoruz suyun tadı yok çay bile demlenmiyor tecdedeki çeşmeden arabayla su çekiyoruz bu ayipta maskiye yeter başvuracak bir muhatap dahi bulamıyoruz bu kuyu sularını lütfen bütün mahallelere veriniz sayın çakır ve sayın Polat lütfen derdimize çözüm bulunuz ve Malatya'ya şehrin ortasına vurulan kuyulardan su icirmeyiniz zaten şu taşıdığımız için icmiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (7 yıl önce)
    Buranın suyu kurumsa Belediye bize 10 TL den su içerir.Tabi ağaç sulama beleş.Çünkü oralar oy deposu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yalcin (7 yıl önce)
    Banazının suyu içilir olacak teşekürler belediyemiz temiz çalışmanız için sagolun
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Suyumuz Allahın lütfu lakin sizin gibi beceriksizler Allahın cezası bize
    0
    0
    Yanıtla
  • eyup (7 yıl önce)
    cok pahalı bizim su masrafsız kendıliğinden cesmede akıyor vıcdana gelın bu suyu fakirde kulanıyor zenginde ,,,,,,,
    0
    0
    Yanıtla
  • eyup (7 yıl önce)
    su cok pahalı bizim su masrafsız kendıliğinden cesmede akıyor vıcdana gelın bu suyu fakirde kulanıyor zenginde ,,,,,,,
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (7 yıl önce)
    Malatya'da suyun birim maliyeti kaç TL. Ki su faturasının üstüne "30 büyükşehir içinden su bedeli olarak en ucuz 5. büyükşehir'iz" diye yazıyorsunuz. 5. olmak sizce iyi bir sonuç mudur? Su ücreti Malatya için çok fazladır. Sağlıklı yaşam ve çevre için kişi başına 14 metre kare yeşil alan gereklidir. Benim oturduğum caddeye sokağa belediye bir ağaç bile dikmemiştir. Kendi sokağımızı caddemizi ve çevremizi belediyenin yerine biz yeşillendiriyoruz. Ortak kullanım suyu ile suluyoruz. Üstelik her ay gelip size bunun için su parası da ödüyoruz. Buna rağmen sizler ise habire bu suya zam yapıyorsunuz. Ey maskı! Ey belediye! Ey belediye meclis üyeleri! İş yapmak yerine zam yapmak su sorununu çözmez haberiniz olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fth (7 yıl önce)
    Artezyen ler olmasaydı görürdüm sizi. yok altyapı felan filan
    0
    0
    Yanıtla
  • ferhat (7 yıl önce)
    bahçelerdeki kaçak sular bozuk musluklar konturole alınmalı artık bahçelerde tonlarca su kaçak yollarla kullanılıyo israf oluyo yetkililer uyansın artık saat yapmak yerine her yere sularımızı kontrol etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz (7 yıl önce)
    Kuraklık diyorsunuz, şehirde doğru dürüst bir yeşil alan bırakmadınız, her yer beton yığını oldu, kaptaj yakınındaki taş ocağı faaliyeti devam edip su yatağı değiştikçe tabiki suyun debisi düşer, yeşillik olmazsa ağaç olmazsa tabi suda olmaz kuraklık olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • mltykrl (7 yıl önce)
    suyumuz kalıtelı ama çok pahalı...ulaşımımızda çok pahalı...konyada buyuksehır malatyanın 2 katından fazla alana kurulu ulasım daha ucuz...düşünüyorum malatya merkezden anemon otelın oraya kadar bır otobus ne yakar yakıt olarak...içinde 40 kişi var...yakıt parası 5 kişinın verdıgı ucrete denk gelıyor.motaşa dünya kadar kar...maskı tonu 3tl suyun ...ne zahmetı var da 3 tl...malatya ınsanı bu durumlardan çok sıkayetci yerel secımlerde su ve ulasımdan kaybedebılır mevcut yönetım...keşke merkezde(ankara) beledıyelerın bu gıbı hızmetlerını ınceleyen bır kurum olsa.belkı ucret konusunda bu kadar acımasız olunmaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • M a (7 yıl önce)
    Tanker tanker dökülen suyun hesabını verin öncelikli olara
    0
    0
    Yanıtla
  • Isar (7 yıl önce)
    ALLAHIN LUTFUNU KESKE DAHA DA UCUZ SATABILSENIZ VATANDASA....
    0
    0
    Yanıtla