MASKİ Genel Müdürlüğü, Malatya içme suyu debisinde azalmalar olmasına rağmen, güçlendirilmekte olan alt yapı nedeniyle kentte su sıkıntısı yaşanmadığını belirtirken, suyun israf edilmemesi çağrısında bulundu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü'nün içmesuyu ile ilgili bülteni şöyle:
"Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün yaptığı güçlü altyapı çalışmaları sayesinde Kaptaj’ın su debisinin bir önceki aya göre düşmesine rağmen su arzında sorun yaşanmıyor.
“Küresel Isınma Nedeniyle Su Kaynakları Azalıyor”
Her geçen gün artan nüfus, gelişen ekonomi, çevre kirliliği ve ekolojik dengenin bozulması gibi nedenlerle küresel ısınma gerçekleşiyor. Sıcaklığın artmasına bağlı olarak kuraklık meydana geliyor. Türkiye için yapılan araştırmalara göre 2017 yılının, son 160 yılın en kurak yılı olması nedeniyle su kaynaklarında ciddi bir azalma görülüyor. Bu da ülkemizde kuraklık olacağı anlamına geliyor. Türkiye’de oluşacak kuraklıktan daha az etkilenmek için Türkiye’nin her bölgesindeki su kaynaklarının doğru bir şekilde yönetilerek kullanılması gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye’nin en kaliteli suyuna sahip olan Malatya’nın kaynak suyunun yönetimi MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanarak sağlıklı bir şekilde musluklara ulaştırılıyor.
“İklim Değişikliği Nedeniyle Yıllık Ortalama Sıcaklık Artıyor”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu İklim Değişikliği Projeksiyonları ile dünyadaki bütün iklim modelleri göz önünde bulundurularak, Türkiye’de 2100 yılına kadar hangi dönemlerde şiddetli yağış veya kuraklıklar olacağı tespit ediliyor. Yapılan araştırmalarla Türkiye’nin Dünya’da iklim değişikliğinden en fazla etkilenen 3 ülkeden biri olduğu belirleniyor. Bu nedenle Türkiye genelinde yıllık ortalama sıcaklık artıyor. 2100 yılına kadar Malatya’nın yıllık ortalama sıcaklığı en iyimser tahminle 2,5 derece en kötümser tahminle 5,5 derece artacağı ifade ediliyor. Geleceğe baktığımızda suyumuz hiçbir zaman bugünkü kadar bol olmayacak. Mevcut suyumuzu daha verimli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu kapsamda MASKİ Genel Müdürlüğü kayıp-kaçak su kullanımını azaltmak için 3 yılda çok kapsamlı çalışmalar yaptı. 200 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek kadar su tasarrufu gerçekleştirdi Yapılan bu çalışmalarla Türkiye’de su kayıp kaçaklarının en hızlı azaltıldığı il Malatya. Su tasarrufu açısından MASKİ Genel Müdürlüğü üzerine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getiriyor. Malatya’da kaçak su kullanımı olmadığı, içmesuyu ile sulama yapılmadığı takdirde su problemi yaşanmayacaktır. Burada vatandaşlarımızın hassasiyet göstererek suyu israf etmeden kontrollü bir şekilde kullanmaları gerekiyor
“Sağlam Altyapı ile Suyun Kontrolü Sağlanıyor”
MASKİ Genel Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesi vizyonu doğrultusunda dev projelere imza atarak şehrin altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. Malatya’da su sıkıntısı yaşanmaması için tüm imkânları değerlendiren ve önlemler alan MASKİ Genel Müdürlüğü yaptığı altyapı çalışmalarıyla suya hizmet ediyor. Kuraklığın artması yağışların az olması nedeniyle Malatya Gündüzbey’de bulunan Kaptaj’ın debisinde azalmalar görülüyor. Ölçümleri DSİ tarafından yapılan Kaptaj’daki su debisi, 2017 Eylül ayı itibariyle 2,422 lt/sn iken Ekim 2017 tarihi itibariyle 2,154 lt / sn olarak tespit edildi. MASKİ Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu güçlü altyapı yatırımlarıyla 2017 yılındaki yağışların az olmasıyla meydana gelen bu düşüşler şebeke hatlarında ciddi sorunlara yol açmadı. Yapılan yatırımlarla su kullanımı kontrol altına alınarak suyun yönetimi MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. 3 yılda kurumsallaşmasını tamamlayan, güçlü yatırımlarla Malatya’nın altyapısını yenileyen MASKİ Genel Müdürlüğü, Kaptaj’dan gelen suyu gelecek nesillere de bırakmak için çalışmalar yapıyor. Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) çalışmaları kapsamında kayıp-kaçak su kullanımını engelleyerek suyun ve su depolarının kontrolü sağlanıyor. DSİ ölçümleri sonucunda Gündüzbey Kaptaj’daki suyun 2015 yılı ortalama debisi 3.092 lt /sn, 2016 yılının ortalama debisi ise 2.836 lt/sn olarak ölçülmüştü. 2017 yılının ilk 10 ayındaki su debi ortalaması ise 2.555 lt/sn olarak ölçüldü. Yağış olmaması sonucunda kuraklığa bağlı olarak önümüzdeki aylarda su debisinin düşmesi bekleniyor. Ancak bu su debilerindeki düşüşlere rağmen şebeke hatlarında ciddi sorunlar oluşmuyor. Su kesintileri yaşanmıyor. Mevcut su varlığımız kontrollü kullanılarak vatandaşın kullanımına sunuluyor.
“Allah'ın Bizlere Bir Lütfu Olan Suyumuzun Kıymetini Bilelim””
Su kaynakları bakımından zengin olan Türkiye’de, Malatya doğal kaynak suyu kaptajdan beslenen tek şehir. Kaptaj, kuraklık olduğu dönemlerde dahi Malatya’nın su ihtiyacını karşılayacak debiye sahip. Kaptajdan gelen bu suyun aynı kalitede musluklara ulaşması için MASKİ Genel Müdürlüğü yoğun çalışmalar sarf ediyor böylece Malatya halkı Türkiye’nin en temiz ve kaliteli suyunu musluktan içiyor. MASKİ’nin gerçekleştirdiği yatırımların yanı sıra vatandaşa da büyük görev düşüyor. Kullanılan suyun faturasını ödüyoruz düşüncesiyle israf etmemeli, değişen doğa şartlarına karşın vatandaşlarımızın suyu tasarruflu kullanmaları gerekiyor. Bu şartları düşünerek suyumuzu israf etmeden doğru kullanmalıyız. Kuraklığın tamamen baş gösterdiği ülkeleri düşünerek, suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız. Kuraklık sadece Malatya’mızın değil tüm ülkenin sorunu. Unutmayalım bereket, bolluktaki tasarrufla gelir."
Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com