SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Amaç Geç Çiçek Açan Çeşit"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:49:16
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ‘Küresel Isınma ve Islah’ (Global Warming and Breeding) konulu seminer kapsamında Macaristan’da bu alanda çalışma yürüten öğretim üyelerini ağırladı. Macaristan’daki Corvinus Üniversitesiyle Erasmus ortaklığı yürüten Ziraat Fakültesi’nin seminerine konuşmacı olarak Budapeşte Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Géza Bujdosó ve Dr. Vanda Villányi katıldı. Konuk öğretim üyeleri, ilkbahar geç donları, kuraklık ve Macaristan’daki meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra küresel iklim değişikliklerine karşı yapılan ıslah çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler aktardılar. 

İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsündeki semineri izleyenler arasında, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürü Abdullah Erdoğan, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Ziraat Mühendisleri ve öğrenciler yer aldı.  

Seminer öncesi kısa bir konuşma yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma,  küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ekosistemleri farklı ve olumsuz bir şekilde etkilediğini belirterek “Küresel ısınma ve ıslah konusunda çalışma yapan Macar meslektaşlarımız bu konuyla ilgili sunumlar yapacaklar. Ayrıca, Macaristan 1960’lı yıllarda ülkemizden daha fazla yaş kayısı üretimine sahip idi. Bizim geçen yıl ve bu yıl yaşadığımız ilkbahar geç donları sorunu benzer şekilde Macaristan’da da yaşandı. Konuklarımız ilkbahar geç donları, kuraklık ve strese karşı Macaristan’da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler sunacaklar. Toplantının faydalı olmasını diliyorum” dedi. 

Dr. Géza Bujdosó: Enstitümüzün en önemli görevi çiftçilere destek sağlamak

Seminerin ilk konuşmacısı olan Dr. Géza Bujdosó, Macaristan’da üretilen ılıman iklim meyve türlerinin yanı sıra küresel ısınmanın Macaristan ve Macaristan’daki meyve yetiştiriciliği üzerindeki etkilerine değindi. Macaristan’da en çok elma, armut, ayva, kayısı, şeftali, erik, kiraz, çilek, böğürtlen ve badem yetiştirildiğini kaydeden Dr. Bujdosó, Budapeşte Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün (NARIC Fruit Culture Research Institute) görevlerinden bahsetti. Kurumun en önemli görevinin çiftçilere destek sağlamak olduğunu söyleyen Dr. Géza Bujdosó,  meyvecilikte farklı üretim ve terbiye sistemleri ile bu faaliyetlerin gelişmelerini sağlamak, ıslah çalışmaları yürütmek, meyve ağaçlarında aşı-kalem uyuşumlarını test etmek gibi iş ve işlemlerin, Enstitünün belli başlı görevleri arasında yer aldığını aktardı. Macaristan’da başta Tuna nehri olmak üzere birkaç büyük ırmağın bulunmasına rağmen çiftçilerin su kullanımının izine tabi olduğu ve su kullanımın sıkı bir şekilde takip edildiğini belirten Dr. Géza Bujdosó, “Üreticiler, kendi enstitülerinden izin almadan yeni meyve bahçeleri kuramıyorlar” dedi. 

Dr. Villányi: Küresel iklim değişikliklerine karşı ıslah çalışmaları büyük önem taşıyor

Seminerin bir diğer konuşmacısı olan de, küresel iklim değişikliklerine karşı yürütülen ıslah çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Budapeşte Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün 1950 yılından beri faaliyette olduğunu ve bu süreçte 14 çeşit kayısı ıslah ettiklerini vurgulayan Dr. Vanda Villányi, “Islah edilen kayısı çeşitleri, Macaristan kayısı üretiminde % 9’luk paya sahiptir. En çok kullandığımız ıslah yöntemi ise melezleme ıslahıdır’ dedi. 

Küresel iklim değişikliklerine karşı yürütülen ıslah çalışmalarının büyük önem taşıdığına vurgu yapan Dr. Vanda Villányi “Erken, geç olgunlaşan sofralık kayısıların geliştirilmesi, şarka hastalığına, kuraklığa, stres koşullarına, ilkbahar geç donlarına dayanıklı, geç çiçek açan yeni çeşitlerin elde edilmesi bizim temel amacımızdır” diye konuştu. 

Toplantı sonrası Villanyi ve Bujdosó katılımcıların sorularını yanıtladı. Macar konuklar daha sonra İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yürütülen kayısı ıslah çalışmalarında inceleme yaptılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mehmet (7 yıl önce)
    Öncelikle Günaydın hayırlı Sabahlar dilerim. Ben kayseri' de yaşıyorum. Erciyes eteklerine yakın 1400 rakımda bahçemde çeşitli meyva ağaçları bulunmaktadır. Elma, erik, kayısı, ceviz, armut .vb. kaysı ağaçlarım ilkbaharda mart sonlarında erkenden çiçek açtığı için genelde SOĞUK ALMAKTADIR, BUNDAN DOLAYI KAYISI VERİMİ ÇOK AZDIR. Elinizde GEÇ ÇİÇEK AÇAN kayısı ağaçları varsa eğer bilgi almak istiyorum. Saygılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • ÜNSAL ULUÇEÇEN (8 yıl önce)
    1300 METRE yüksekliği olan şebinkarahisar da kayısı yiyemiyoruz her sene üşüyor geç açan soğuktan etkilenmeyen fidan çeçitleriniz varmı bizi aydınlatırsanız sevinirim teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla