Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi Mart ayı toplantısı dün akşam gerçekleştirildi. Toplantıda, 'hükümetin dikkatini çekme' kararı dile getirildi. Ancak, bunun piyasanın durgunluğu, işsizlik, yatırımların gerilemesi vs. gibi ilk akla gelecek ekonomik nedenlerle değil, devletin kuru kayısı alımı yapmasını sağlamaya yönelik"sembolik bir girişim" şeklinde olacağı, oda başkanının açıklamasıyla anlaşıldı.
TSO Meclis Salonu’nda Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında çözüm ürecine ilişkin olarak gerçekleştirilen ve bölgedeki TSO Başkanlarının katıldığı toplantı hakkında bilgi vererek, “Bölgemizdeki istihdam artışına baktığımızda yaklaşık 140 binden yaklaşık 165 bine çıkmış. Böle haklıda, bölge insanı da barışın biran önce gerçekleşmesini ve oradaki huzurun, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin tesis edilmesinden yana. Oradaki insanlarında artık tahammüllerinin kalmadığını, tedirgin olduklarını, oda başkanlarının ağzından bizzat duyduk” dedi.
DESTEK OFİSİ AÇILDI
TSO binasında Fırat Kalkınma Ajansına kiralanan bölümde Destek Ofisi açıldığını belirten Erkoç, “İş dünyasının temsilcileri olarak buradaki Destek Ofisi’ndeki elemanlardan rahatlıkla yararlanabilirsiniz, yatırımla alakalı, diğer konularla alakalı. Burayı biz kira karşılığında verdik ve odamızın yıllık 25 bin TL bir geliri oldu. Destek Ofisi faaliyetlerine başladı” dedi.
TSO’da düzenlenen ve asansör firmalarının sıkıntı ve sorunlarının görüşüldüğü toplantının ardından çözüm yollarını bulmak için girişimlerin sürdüğünü anlatan Erkoç, ucuz buğday temini konusunda da “İthal buğdayın Diyarbakır’da temin edildiği ifade edilmişti. Biz aynı şekilde Malatya’daki ofislerde bunu temin etme noktasında bakanlığa ve ilgili yerlere yazılarımızı gönderdik. Buda fırıncılarımızın yada un fabrikalarını buğday temininde daha fazla ücret edemeden daha ucuz bir maliyetle Malatya’da temin etmeleri için çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Erkoç, Sağlık Çalıştayı düzenlemek için çalışmaların sürdüğünü ve Sağlık Çalıştayı’nın 14 veya 21 Mayıs’ta Malatya’da düzenleneceğini kaydetti.
“DİKKAT ÇEKMEK İÇİN KAYISI VERİLECEK”
Erkoç şunları söyledi:
“Kayısı ile ilgili söyleyecek çok fazla söz bulamıyorum. Çünkü biz gereken girişimleri yaptık, söyledik. Şuanda ciddi bir sıkıntımızın olduğunu, fiyat istikrarsızlığının devam ettiğini, bu konuda yapılması gereken devlet alımlarının gerçekleşmesi gerektiğini, Milli Savunma Bakanlığı'nın ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın, özellikle askeri birliklerde ve okullarda kayısı dağıtımı ile ilgili bir alım gerçekleştirilmesini, bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu İnşallah netice verir. En az önümüzdeki yılın, birkaç gün içerisinde ciddi meteorolojinin uyarıları var, İnşallah geçen seneki gibi bir afetle karşı karşıya kalmayız. Çünkü kayısı Malatya ekonomisi için ciddi bir girdi sağlıyor. Kayısı ile ilgili takibimiz oda olarak devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın bir kayısı alımı ile ilgili haberi bize geldi. Ama ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Bizde yine yerelde en azında bir katkı sunma adına kamuoyunun dikkatini çekme adına, hükümetimizin dikkatini çekme adına önümüzdeki hafta bir askeri birliğimize bir kayısı ikramımız olacak. Bu konuyla ilgili olarak görüşme yaptık. Önümüzdeki hafta içerisinde biz oda olarak o birliğimize kayısıyı teslim edeceğiz.”
DARENDE OSB’DE TSO HİSSESİ YÜZDE 6’YA DÜŞTÜ
Darende Organize Sanayi Bölgesindeki TSO hissesinin yüzde 30’dan yüzde 6’ya düşürmek istediklerini söyleyen Erkoç, “Organize Sanayi Bölgelerine kurucu ortak olarak katılıyoruz, 1. Organize Sanayi Bölgesi, 2. Organize Sanayi Bölgesi, 3. Organize Sanayi Bölgesi, Akçadağ Organize Sanayi Bölgesi ve Darende Organize Sanayi Bölgesi. Şuanda Darende Organize Sanayi Bölgesinde alt yapı bitti, borçlandık. Ama şuana kadar ciddi bir yatırımcı çekemedik. Ciddi bir yatırımcı çekemediğimiz içinde orada sıkıntı devam ediyor. Aldığımız kredilerinde geri ödenmesi söz konusu, Karşımıza şöyle bir şey geldi; biz burada yüzde 30 hissemiz var. Yüzde 30 hissemizin yüzde 24’ünü Malatya Valiliğe devrederek, orada sembolik bir hissemizin kalmasını arzu ediyoruz. O yüzde 6’lık hissenin bize maliyet olarak getirisi fazla bir şey değil. Yine Müteşebbis Heyet olarak içerisinde kalacağız. Ama yükümlülüğümüzü asgariye çekmiş olacağız” dedi.
Erkoç’un yaptığı konuşmanın ardından Darende Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TSO’nun yüzde 30 oranındaki hissesinin yüzde 6’ya düşürülmesi teklifi oy birliği ile kabul edildi.
Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde ise söz olan TSO Meclis Üyesi Ergün Kılıç, Ortak Değer Malatya Derneği olarak yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi vererek, Nisan ayı içerisinde Turgut Özal ve Hamid Fendoğlu anısına anma etkinlikleri düzenleyeceklerini ifade etti.
TSO Meclis Üyesi Oğuzhan Sadıkoğlu ise esnafların trafiğin radar uygulamalarından dolayı mağdur olduğunu belirterek, bu konuda çok sayıda şikayet aldıklarını ve çevreyolu üzerindeki radar uygulamalarının cezaya dönüştüğünü söyleyerek, TSO Yönetiminin bu konuyla ilgilenmesini istedi. Sadıkoğlu, ayrıca kargo şirketleriyle de TSO üyeleri için indirim uygulaması anlaşması yapmalarını isterken, özellikle kentsel dönüşüm konusunda tarafların fazla bir bilgiye sahip olmadığını ve bu nedenle bir bilgilendirme seminerine TSO’nun öncülük etmesi gerektiğini kaydetti.
Toplantıda tekrar söz alan TSO Meclis Üyesi Ergün Kılıç, radar konusunu Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal’a aktardıklarını, ancak çevreyolu üzerinde geçen yıl 12 kişinin trafik kazalarında ölmesine karşın, bu sayının yapılan uygulamalarla 1’e düştüğü şeklinde cevap verildiğini kaydetti.
TSO Meclis Başkanı Sami Payza ise Sadıkoğlu’nun radar konusundaki ifadelerine destek vererek, çevreyolu üzerinde sıkıntı yaşandığını diye getirdi.