Taksim Dayanışma Platformu yetkilileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettikleri taleplerini Gezi Parkı eylemcilerine açıkladı. Taksim Dayanışma Platformu’ndan Tayfun Kahraman görüşmede ana meselenin polis şiddeti olduğunu söyledi.
Taksim Dayanışma Platformu Tayfun Kahraman ve avukat Can Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettikleri talepleri anlatmak için Gezi Parkı’na geldi. Burada Kahraman, Gezi Parkı eylemcilerine Başbakan Erdoğan’a ilettikleri talepleri açıklarken, eylemciler ise zaman zaman tepki gösterdi.
Tayfun Kahraman, “Tek tek Başbakana ilettik. Taleplerimiz hakkında az önce de bahsettiğim gibi adaletli bir görüşme gerçekleştirdik. Tabii ki bu taleplerimizin ana meselesi öncelikle polis şiddetiydi. Polis şiddeti konusundaki açıklamalarımız gayet net ve sertti. Bizler emin olun bu açıklıkla ifade ettik ve bu ortamı özellikle polis şiddetini kınadığımızı tekrar kendilerine söyledik” dedi.
4 talep hakkında görüşmeler yapıldığını ifade eden Kahraman, “Birincisi Gezi Parkı, Gezi Parkı olarak kalmalıdır yönünde bir talebimiz vardı. Bu talebe ilişkin dün yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz gibi bu talebe ilişkin Başbakan yargı kararırın beklenmesi gerektiğini öncelikli bu olanın ve hukuku tanıyacaklarını kendileri ifade ettiler. Bundan sonra da bu hukuk kararı eğer olumsuz yönde çıkarsa, bizlerin istediği yönde çıkmazsa bunu halk oylamasına götüreceklerini ifade ettiler” dedi.
“SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDIĞI SÖYLENDİ”
Kahraman, 2’inci taleplerinin polis şiddetiyle birlikte hayatını kaybeden insanlara ve yaralanmalara neden olan sorumlular hakkında işlem başlatılması olduğunu belirterek, “Bu konuda bir cevap geldi sorumlular hakkında işlem başlatıldığını İzmir’de bir sürecin işletildiğini ve 3 görevlinin görevinden uzaklaştırıldığını bundan sonra da benzer işlemler yapılacağını ifade ettiler” diye konuştu.
Tayfun Kahraman, “3’üncü talebimiz gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmaları ve haklarında hiçbir soruşturmaya yer verilmeden kendilerinin Gezi Parkı’na gelmeleri veya Türkiye’nin her yerindeki meydanları çıkmalarıydı. Bu konuda bir cevap alamadık. 4’üncü maddemiz Türkiye’nin tüm meydanlarında başta Taksim Meydanı ve Kızılay Meydanı olmak üzere hepimizin ifade özgürlüklerini kullanabilecekleri alanların yaratılmasın ve bunların izin verilmesiydi. Bu konuda da bir cevap alınamadı” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Kahraman, Gezi Parkı eylemcilerinin şikayetlerini iletebilmeleri için belirli yerlere forum masaları kuracaklarını da açıkladı.
PARTİ GRUPLARINI ZİYARET..
Taksim Dayanışma Platformu üyeleri, TBMM’de CHP, MHP ve BDP Gruplarını ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, platform üyelerinin ziyareti sırasında Kuğulu Park’ta müdahale haberinin gelmesi üzerine, hala sorunların devam ettiğini söyledi.
Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Taksim Dayanışma Platformu üyeleri, Ankara’daki turlarına devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde TBMM’ye gelen Taksim Dayanışma Platformu üyeleri, CHP, MHP ve BDP Gruplarını ziyaret etti.
Taksim Dayanışma Platformu üyelerin kabul eden CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, ziyaret sırasında Kuğulu Parkta müdahalenin olduğu haberini aldı. Müdahaleye çok sert tepki gösteren Tarhan, hala sorunların devam ettiğini belirtti. Görüşmelerin çözüm odaklı bir noktaya gelmiş olmasından memnuniyet duyacaklarını ifade eden Tarhan, bu son olayların, demokratik tepkilerinin iktidarı belki bir sonuç noktasına getirmesinin olumlu olduğuna işaret etti.
Hak ve taleplerin ifade edilmesinde dayatmayı da istemediklerini kaydeden Tarhan, “Ancak bunları isterken biz dayatma da istemiyoruz. Demokrasilerde insanlara mühlet, anne babalara öğüt verilmez. ‘Şu kadar sürede şunlar yapılacak’ denilmez. Günde 6 miting yapılarak toplum kışkırtılmaz. Polis sağduyuya davet edilir. Dünyadan, Avrupa’dan gelen baskılar muhtemelen Başbakan’ı bu noktaya getirdi. Yine de bulunduğumuz nokta iyidir, doğrudur. 17 gün önce yapılması gereken buydu. ‘Geldiğimiz noktada umutlu olmak gerekiyor’ diyorsanız, buna inanmak durumundayız. Yıkarım, sökerim, ezerim, deviririm söylemlerinin bu ülkeye bir şey kazandırmayacağı bellidir. AOÇ, ODTÜ ormanları, belki yarın Belgrad ormanları için de bu dayanışma örneği gösterilebilir” dedi.
Yargı kararına uymanın yöneticilerin anayasal görevi olduğunu sözlerine ekleyen Tarhan, bunun bir lütuf olmadığını belirterek, “Başbakan ‘Doğuştan gelen haklar için zamanında referandum yapılamaz’ demişti. Bu söylemini hatırlatıyorum. Temel hak ve özgürlükler için referandum yapılabilir mi?” diye sordu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Ankara’da ve pazar günü İstanbul’da yapacağı mitinglerin kamplaşmayı körükleyeceğini ileri süren Tarhan, Başbakan Erdoğan’ın bu konuda bir değerlendirme yapmasında fayda olacağını söyledi.
Tarhan’ın yaptığı konuşmaların ardından platform üyeleri dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmenin detayları hakkında bilgi verdi.
İlk olarak CHP grubunu ziyaret eden Taksim Dayanışma Platformu üyeleri daha sonra BDP grubunu ziyaret etti. Platform üyeleri Grup Başkanvekili İdris Baluken tarafından kabul edildi.
Taksim Dayanışma Platformu üyeleri son olarak MHP’yi ziyaret etti. Grup Başkanvekili Oktay Vural ile bir araya gelen platform üyelerinin buradaki görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleştirildi.