Malatya Arena Stadı'nın, yüklenici firmanın iflas nedeniyle işi bırakmasının ardından kalan işler için ikmal ihalesi yapıldı ve ihaleye 5 firma katılarak teklif verdi. İhalede en üst teklif olarak 59 milyon 950 bin TL, en alt teklif olarak ise 39 milyon TL verildi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Türkiye'ye, Avrupa ve UEFA standartlarında statlar kazandırmak amacıyla başlattığı proje kapsamında TOKİ tarafından İnönü Üniversitesi Kampüsü karşısında yaptırılmakta olan Malatya Arena Stadı'nda çalışmalar, yüklenici firmanın iflas etmesi nedeniyle bir süre önce durmuştu. Yüklenici firmanın stattan ayrılmasının ardından yarım kalan 25 bin seyirci kapasiteli Malatya Arena Stadı için dün ikmal ihalesi TOKİ tarafından gerçekleştirildi.
5 FİRMA TEKLİF VERDİ
Malatya 25.000 Seyirci Kapasiteli Stadyum İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı İkmal İşi ihalesine 5 firma katılarak teklif verdi.
TOKİ’nin İstanbul’daki hizmet binasında yapılan ve 43 Milyon 128 bin 900 TL yaklaşık maliyeti olan ihaleye verilen 5 teklif şöyle:
Can İnşaat: 59 Milyon 950 Bin TL
Güçar İnşaat: 54 Milyon 950 Bin TL
Serhat Özbek: 47 Milyon 422 Bin TL
Arıkan İnşaat: 46 Milyon 855 Bin TL
Biser İnşaat: 39 Milyon 344 Bin TL
ÇALIK: İHALE SÜRECİ EN KISA SÜREDE SONUÇLANDIRILACAK
Bu arada AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, ihale ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklama da, “Malatya 25.000 Seyirci Kapasiteli Stadyum İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı İkmal İşi ihalesi İstanbul'daki TOKİ Başkanlığı hizmet binasında gerçekleştirilmiştir. TOKİ tarafından verilen bilgiye göre; İhaleye 5 istekli teklif sunmuştur. İhalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif 39.344.000,00 TL. bedel ile Mektek Yapı İnş. San. Ve Tic. A.Ş. & Biser İnş. Müh. Gıda Tek. Pet. Oto. Tur. Ve Tic. San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı firmasıdır. İhalenin değerlendirme süreci devam etmekte olup en kısa sürede sonuçlandırılacaktır” şeklinde bilgi verdi.
İNŞAAT SÜRESİ 400 GÜN
Malatya Arena Stadyumu’nun yüzde 70’lik bölümü tamamlanmış durumda. Kamu İhale Kurumu’nun çalışma takvimine eklediği Malatya Arena’nın 400 iş gününde tamamlanacağı belirtildi.
Belirlenen tarihte stadı teslim edemediği için sözleşmesi fesih edilen inşaat firmasının şantiyesini tamamen kaldırdığı Arena’da, şu anda sadece TOKİ’nin görevlendirdiği güvenlik görevlileri bulunuyor.
İNŞAAT SÜRECİ UZADI
2012 yılında dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Malatya Arena Stadı, 25 bin seyirci kapasiteli. 59 milyon 838 bin TL sözleşme bedeliyle yaptırılan Malatya Arena Stadı, 136 bin 585 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Malatya Arena Stadı'nda yapılan çalışmalarda zeminle ilgili sıkıntılar yaşanmış ve çalışmalar yaklaşık bir ay durdurulmuştu. Zemin etütlerinde bazı bölgelerin çürük olması nedeniyle zemin için özel bir çalışma yapılmıştı. Yüklenici firma, zemini sağlamlaştırma çalışmaları kapsamında, bin 435 adet fore kazık kullandı. Öte yandan zemin için 20 bin 263 metreküp beton ve bin 323 ton demir kullanıldığı kaydedildi. 2015 yılı Temmuz ayından hizmete girmesi planlanan stat, yüklenici firmanın iflas etmesi nedeniyle bir türlü bitirilemedi ve yarım kaldı.
KAYISI GÖRÜNÜMÜNDE..
Türkiye'nin en modern statlarından birisi olacak olan Malatya Arena Stadı'nın üst kısmı kayısı şeklinde yapılacak. Malatya'nın en büyük ekonomik geliri olan kayısının rengiyle donatılacak olan statta 26 loca de bulunacak. Çelik konstrüksiyon monte işlemlerinin devam ettiği statta, zemin için özel bir çalışma yapılacak. Zeminde alttan ısıtma sisteminin kullanılacağı ve yoğun bir kar yağışında zeminin buz tutmayacağı kaydedildi. Ayrıca drenaj sistemiyle, yağış esnasında sular stadın dışına boşaltılacak.
FOTOĞRAF: Malatya Arena Stadı'nın 14 Aralık Pazartesi günü çekilen dıştan görünüşü (Mehmet GÖRESİYE)