Sümer Lisesi'nin önündeki ağaçta oğul veren arılara Büyükşehir İtfaiyesi müdahale etti.
Okulun önündeki yetişkin çam ağaçlarından birinde arıların oğul verdiğini ve çevrede arı yoğunluğunun arttığını farkeden vatandaşlar, arıların öğrencilere zarar vermemesi için durumdan itfaiyeyi haberdar ettiler.
Arı oğuluna koruyucu maskeyle müdahale eden itfaiye görevlileri, oğulu ve arıları ağaçtan alarak, bir kutuya yerleştirdi. İtfaiyenin, oğulu ve arıları daha sonra arıcılık yapan bir kişiye verdikleri öğrenildi.
ARILAR NEDEN OĞUL VERİR?
İlk baharda kovanda arılar hızla çoğalır ve kovana sığamaz duruma gelirler. Arı ailesi de insanlar gibi, ikiye bölünerek yeni bir yuva kurmak isterler.
Oğul verecek arı, önce kendisine yeni bir ana yetiştirir. Eski ana da kendisini rejime sokar. Uçabilecek kadar zayıflar.
Yeni ana henüz memeden çıkmadan, eski ana havanın iyi olduğu bir günde , kalabalık bir topluluk halinde kovanı hızlı bir şekilde terk eder. Havada birçok tur atarak ağacın bir dalını seçer ve sarılır. Genellikle saat 10-14 arasını seçerler. Oğul sarılı dalda, birkaç saat kalır. Eğer geç saatlerde çıkmışsa ertesi güne kadar kalabilir. Bu arada ana arı kovandan çıkmadan ve çıktıktan sonra kendisine yuva aramak için kılavuz gönderir.
Oğulu almada gecikme olursa, oğul hızlı bir şekilde salkımı bozarak havalanır. Kılavuzları takip ederek, büyük bir gürültü ile yeni yuvasına ulaşırlar.Oğul olarak çıkan arılar, karınlarına bal doldurulmuş, ayaklarına çiçek tozu almış olarak çıkarlar. Aynı kovan, sekiz gün sonra ikinci oğul verebilir. İkinci oğulda birden fazla ana bulunur. Hepsi de yenidirler. İki gün aralarla 3. ve 4. oğullar çıkarsa da çok küçük olmaları nedeni ile çıkmaları istenmez. Bu oğullar geri iade edilmelidirler. (Kaynak: http://devabal.com/)
Yeni Malatya Gazetesi