SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arslantepe Höyüğü'nde Yeni Buluntular

0
Güncellendi - 2020-09-03 02:55:44
Arslantepe Höyüğü'nde Yeni Buluntular
A- A+ PAYLAŞ

BU YILKİ KAZILARA KORONAVİRÜS ENGELİ..  Arslantepe Höyüğü’nün İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, bu yılki kazılarda Ortaçağ dönemine ait 53 mezar çıktığını kaydederek, “Ortaçağ dönemine ait bebek mezarından cam kolye buluntuları çıktı. 5 mezardan kolye ve bilezik çıktı. Renkli, çok güzel değişik cam kolyeler bulundu. Bir mezarın içerisinde Ortaçağ dönemine ait MS 1050 tarihine ait sikke çıktı” dedi.

Duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, kılıç ve mızraklarıyla tarihe ışık tutan ve 2014’te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren ve kalıcı liste için yapılan başvurunun sonucu beklenen Arslantepe Höyüğü’nde dönem kazısı sürüyor.

Fırat Nehri’nin batı kıyısında, Malatya‘ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı sayesinde binlerce yıl insanoğluna kucak açan Arslantepe Höyüğü’ndeki bu yılki kazı çalışmalarının tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle 20 gün yapılmasına karar verildi. Kazı heyeti, 4 Eylül’de yapacağı son çalışmayla bu yılki kazıyı tamamlayacak.

Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititler’den Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyetin izlerini de bünyesinde barındıran Arslantepe’deki kazı çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Restelli, pandemi süreci olsa da kazı çalışmaları için Arslantepe Höyüğü’nde olduklarını ifade ederek, Arslantepe’nin kendileri ve Malatya için çok önemli olduğunu ifade etti.

Koronavirüs nedeniyle küçük bir ekiple, 20 gün süreli bir kazı çalışması yapacakları bilgisini veren Francesca Balossi Restelli, eski kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin emekli olmasının ardından kazı heyeti başkanı olarak görev yaptığını kaydetti.

Prof. Dr. Marcella Frangipane ile Arslantepe Höyüğü’nde 20 yıl çalıştığını anımsatan Restelli, Marcella ile çalışmaktan ve burada kazı çalışmalarına devam etmekten onur duyduğunu belirtti.

Balossi Restelli, 2014’te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesi için UNESCO’nun kararını beklediklerini kaydederek, “Kovid-19’dan dolayı karar daha gelmedi. Umarım erken bir bilgi verilecek” diye konuştu.

Bu kazı döneminde Ortaçağ dönemine ait bir mezarlığı kazdıklarını kaydeden Restelli, “53 mezar çıktı. Boncuklarla bilezikler bulduk. Küçük ama çok güzel buluntular çıktı. O buluntuları birkaç gün sonra müzeye vereceğiz. Sarayda da incelemeler yaptık. Fotoğraf çektik, kontrollerini yaptık, şuan her şey sağlam ve iyi, hiçbir sıkıntı yok. Bu sene kazı böyle oldu ama memnunuz. Seneye uzun bir kazı yapacağız. Normalde burada 2-2,5 ay kalıyoruz ve büyük bir ekibimiz var. Çünkü hem Geç Kalkolitik hem de Neolitik kazı çalışmaları yapıyoruz. İnşallah seneye her işe tekrar başlayacağız” dedi.

Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Bu sene özel bir buluntu var mı?’ sorusuna, “En güzel parçalar bence kolyeler. Ortaçağ dönemine ait bebek mezarından cam kolye buluntuları çıktı. 5 mezardan kolye ve bilezik çıktı. Renkli, çok güzel değişik cam kolyeler bulundu. Bir mezarın içerisinde Ortaçağ dönemine ait MS 1050 tarihine ait sikke çıktı” cevabını verdi.

Binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesi süreciyle ilgili ise Çin’de yapılması planlanan toplantının pandemiden dolayı yapılmadığı, ertelenen toplantının ne zaman yapılacağının ise henüz belli olmadığı bildirildi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Osman (4 yıl önce)
    Bizim arkeologi bilimiyle alakamız olmadıgı için alamanlar, fransızlar,italyanlar kazı çalışması yapıyorlar nemrutu bulan bir alaman arkeolog mesela zeus tapınagını alamanlar resmen söküp götürmüşler bir padişahın izniyle mısır asırlarca osmanlı hakimiyetinde kalmış merak edip bir gün arastırmamışlar tarih bilincimiz gelişmemiş bizim zeugma mozaik müzesindeki çingene kız mozaigini hırsızlar fark edemedigi için kurtarmışız şu an zeugma müzesindeki tarihi eserler hırsızlardan arta kalanlar topkapı sarayindaki kaşımcı elması meşhur bir gazeteci tarafından çöplükte bulundu osmanlının mirasına sahip çıkmadık bizansın (doguroma imparatorlugunun) mirasına sahip cıkabilseydik bugün dünyanın en çok turist çeken ülkesi fransayı sollardık tarih bilinci gelişmeyen ülkelerde tarih tekerürden ibarettir bunuda bilmek te fayda var
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (4 yıl önce)
    Kaç gübdür youtube'dan Malatya ile ilgili youtuberların ve tv programlarının seyehat kısmını izliyorum. Akçadağ levent vadisi ve Arapgir kozluk çayı çok ünlendi (tabi bunun için çok çaba sarfedildi.) Ama Aslantepe sönük kaldı diyebilirim. Gramofon ve fotoğraf makinesi müzesi de tanınmaya başlandı. Malatya'nın fazladan turist çekebilmesi Malatya'nın kalkınmasını çok etkileyecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Başkan (4 yıl önce)
    Niye yabancılar burada kazı başkanı bizde başkan çok gene bizim başkan elin başkanından eyidir ele değilmi başkan
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğan (4 yıl önce)
    Yıllardır höyükte kazı yapılıyor, Malatya arkeoloji müzesinde kaç tane buluntu eser sergileniyor? Bu eserler nerede hangi şartlarda tutuluyor? Höyüğün ziyarete açılan bölümlerinde sadece kerpiç duvarlı odacıklar var, orayı gezmeye giden yerli yabancı turistin ilgisini çekebilecek doğru dürüst birşey yok girişte imitasyon heykellerden başka Malatya müzesi ve höyük, bolluk içinde yokluk çekiyor, varsa yanlışım söyleyin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Aydın (4 yıl önce)Doğan isimli kullanıcı yorumuna
    Sanırım sen hiç müzeye gitmemişim bi gitseydin görürdün bu kadar konuşmazdın bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşsun yıllardır hep sergilendi bi sen fransız kalmışsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Orjinalleri genelde ankaraya yolluyorlarda
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali KARAPINAR (4 yıl önce)Doğan isimli kullanıcı yorumuna
    Höyükte ele geçen buluntular Müze'de sergilenmekte. Ziyaret etmenizi hararetle öneririm zira içerik açısından son derece zengin bir müzedir. Ben, turlarımda önce Müze'yi, sonra höyüğü gezdiririm
    0
    0
    Yanıtla
  • MLT (4 yıl önce)
    Bu kadın Türkiye’den emekli oldu. Yıllardır burada. ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (4 yıl önce)MLT isimli kullanıcı yorumuna
    Siz Prof. Marcella Frangipane ile karıştırıyorsunuz. Kazının yeni başkanı Restelli; Frangipane yaş haddinden emekli oldu.
    0
    0
    Yanıtla