SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aşı Çalışmaları Osmanlı Döneminde Başladı"

0
Güncellendi - 2020-06-04 03:04:38
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, AKP’nin iktidara gelmeden önce, Türkiye’nin, sağlık hizmetleri kalitesi bakımından dünyanın en geri kalmış ülkesi olduğunu ileri sürdü ve güncel durumda Türkiye’nin sağlık alanında dünyada model ülke olarak gösterildiğini belirterek, “Biz geldik, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı hayata geçirdik” dedi.

İyi Partili milletvekillerinin “Aşı üretim kurumlarının durumları ve aşı üretimi çalışmalarının araştırılıp geliştirilmesi amacıyla” verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında AKP’nin görüşlerini açıklayan Malatya Milletvekli Öznur Çalık, Türkiye’nin sağlık politika ve uygulamalarının özellikle koronavirüs salgını sürecinde dünyada büyük takdir topladığını savundu.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 tarihi itibariyle sağlık hizmetlerinin tam bir perişanlık manzarası içerdiğini ileri süren Çalık, “2002 yılında Türkiye’nin sağlık alanındaki fotoğrafı şuydu: dünyanın en geri kalmış sağlık sistemlerinden birine sahip bir ülke… Hasta kuyrukları, yıkık dökük hastaneler, ilaç sıkıntıları, hastanede rehin kalan vatandaşlar…. Bunları hepimiz zaten biliyoruz” dedi.

“Sağlıkta memnuniyet oranı rekor düzeyde”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı hayata geçirdiklerini hatırlatan Öznur Çalık, “Daha önce dünyada görülmemiş hız ve düzeyde sağlık göstergelerimizi iyileştirerek, anne bebek ölüm oranlarını düşürerek eşi benzeri olmayan bir başarı sergiledik. Bizim yaptığımız sağlıktaki dönüşüm, bugün gelişmiş ülkelerin çoğunda yok. Bugün, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti rekor seviyelerde. Dünyada sağlıkta model ülke olarak gösteriliyoruz” diye konuştu.

“Aşı çalışmaları Osmanlı döneminde başladı”

Türkiye’de aşı üretimi yolunda ilk çalışmaların Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlatıldığına dikkat çeken AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye’deki aşı çalışmalarının tarihsel geçmişi hakkında şunları söyledi:

“Ülkemizde aşı üretimi için çalışmalar ilk Osmanlı İmparatorluğu Döneminde başlamıştır. 1885 yılında Fransız Pastör, Abdulhamit Han’a aşı çalışmalarına destek olması için mektup yazınca, Abdulhamit Han Fransa’ya heyet ve altınlar gönderir, “aşı çalışmalarını İstanbul’da sürdürmesini” teklif eder. Bu tarihten itibaren Türkiye’nin aşı serüveni başlar. 1997 yılına kadar verem, tifo, çiçek ve tetanos gibi 100’ü aşkın aşı üretilmiştir. Türkiye’nin artık son aşı üretimi çeşitli sebeplerle 1997’de sonlanmıştır. Biz Milli ve yerli üretimin bir parçası olarak da sağlıkta yerlileşmeyi ve millileşmeyi çok önemsiyoruz. Dışa bağlığımızın yüksek olduğu ilaç, malzeme ve cihaz konusunda özellikle 2023’e kadar aşıyı yerlileştirme konusunda kararlıyız. Özellikle aşıyı devlet eliyle, güvenilir şekilde, maliyetini önemsemeden mutlak yerlileştirmeli ve millileştirmeliyiz diyoruz” dedi.

“Ürettiğimiz 5’li, 4’lü karma aşılarla anne-bebek ölümlerini büyük ölçüde azalttık”

Daha sonra AKP dönemi aşı çalışma ve araştırmalarına ilişkin bilgi veren Öznur Çalık, ilk olarak 2009’da 5’li karma aşı olarak nitelenen difteri, boğmaca, tetanos, hip ve çocuk felci aşılarını ürettiklerini, 2011’de ise 4’lü karma aşıyı üreterek hizmete sunduklarını söyledi. Çalık bu dönemdeki aşı çalışmaları sayesinde, Türkiye’de önceki dönemlerde yüksek oranda olan anne-bebek ölüm oranlarını bir hayli aşağı çekmeyi başardıklarını ifade etti.

“Türkiye Aşı Enstitüsü kurulacak”

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Laboratuvarları ve Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı (TÜSB) tarafından aşı, anti-serum çalışmaları ve ARGE projelerinin ciddi biçimde desteklendiğini vurgulayan Öznur Çalık, çalışmalarına başlanmış ve yakın gelecekte hayata geçirilmesi hedeflenen aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, bu kapsamda, Türkiye Aşı Enstitüsü’nün kurulacağını da açıkladı. Çalık şöyle konuştu:

“TUSEB tarafından 13 Mart’tan itibaren Covid19 konulu projelerin başvuruları alınmaya başlanmış ve devam etmektedir. 8 klinik çalışma, 6 COVID-19 aşı geliştirme, 6 adet tanı kiti geliştirme ve 11 adet temel bilimler alanında olmak üzere toplam 31 adet projeye destek sağlamış bulunmaktayız. Ayrıca aşı geliştirme için çağrıya çıkılmış, projeler alınmış, bilimsel değerlendirme aşamaları devam etmektedir. 2014’te kurulan TÜSEB bünyesinde 2016’da açılan Aziz Sancar Yerleşkesinde, ülkemizde aşı ve ilaç AR-GE çalışmalarının yapılacağı Türkiye Aşı Enstitüsü kurulacaktır. Bu eğitim ve üretim tesisinde, COVID-19’a ilaveten diğer aşıların üretimi için de gerekli olan eğitim ve üretim gerçekleştirilecektir”.

AKP iktidarının, milli ve yerli savunma sanayiini desteklediği gibi, başta aşı olmak üzere, yerli ve milli biyo-teknolojik ürünleri de, sonuna kadar destekledğini söyleyen Çalık, muhalefete de ‘sürece katkıda bulun’ çağrısı yaptı. Çalık, AK Parti’yi nasıl yıpratabiliriz değil, bu sürece nasıl katkı sağlayabiliriz diyerek katkı bekliyoruz. Biz milli ve yerli savunma sanayimizi desteklediğimiz gibi, başta aşı olmak üzere, yerli ve milli biyo-teknolojik ürünleri de, sonuna kadar destekliyoruz. Bu vesileyle; bu ülke için özverili ve fedakârca hizmet eden kahramanlarımız sayesinde inşallah bu zorlu süreci atlatacağımıza yürekten inandığımızı vurgulamak istiyorum” dedi.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • cafer (4 yıl önce)
    Bazen Çok Boş Doluşa gelip konuşuyorsunuz vekilim.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNC (4 yıl önce)
    Madem bu kadar ileriyi görüyordunuz , iktidara gelir gelmez aşı enstitüsünü kursaydınız, hastalık Türkiye'nin her yerini sarmış, bir aşı veya tedavi edici bir ilaç yok, şimdi mi aklınıza geldi, üniversite profesörleri çıkmış tv'de maske nasıl takılır onu anlatıyor, girsinler laboratuvara aşı ve ilaç geliştirsinler, Televizyon televizyon geziyorlar. Maske ürettirmeyi marifet sanıyorsunuz, sanki aşı bulmuş gibi. Söyledikleriniz hiç inandırıcı gelmiyor artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemil (4 yıl önce)
    Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nü, yerli aşı üretim merkezlerini CeHaPe mi kapattı? Yerli tohumu CeHaPe mi yasakladı? Daha dün kapattığını unutmuş gitmiş taaa hani moda ya Osmanlı'dan bahsediyor. Malatya'nın şanssızlıklarından biri de bu milletvekilidir.
    0
    0
    Yanıtla