SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Atatürk Caddesi'ndeki 'Zorla Tahliye' İçin Suç Duyurusu

Atatürk Caddesi'ndeki 'Zorla Tahliye' İçin Suç Duyurusu
A- A+ PAYLAŞ

Saray Mahallesi tarafı 'rezerv alan' kapsamına alınan Atatürk (Kışla) Caddesi'nde, yıkım için işyerlerinin zorla tahliye edilmesine yönelik Valilik talimatıyla yaptırılan işlemlerle ilgili, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Bu arada, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden, caddede yapılan işlemler hakkında bilgi verilirken, bölgenin yeraltı suyu nedeniyle bir bütün olarak inşa edilmesinin zorunlu olduğu savunuldu.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU..
Malatya'da, adaletsiz ve haksız bir şekilde belirlendiği, torpilli ve güçlülerin mülkiyet haklarının korunduğu iddialarına muhatap olan 'rezerv alan' bölgelerinden, Saray Mahallesi ile Atatürk (Kışla) Caddesi'nde, birçok mülk sahibinin mahkemelerden aldığı yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen, elektrik, su, doğalgaz kesme, 'polis gücü kullanma' şeklindeki baskılarla yapılan bina boşaltma işlemleri suç duyurusuna konu oldu.

Bazı mülk sahipleri adına Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Avukat Halis Önal, tahliye işlemleri yapılan binalar ve işyerleriyle ilgili yıkıma yönelik faaliyetlerin durdurulması yönünde idare mahkemelerinin kararlarının olduğu belirtilerek, Valilik, Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün mahkeme kararlarına aykırı olarak, esnafta kaygı ve panik yaratacak faaliyetlerle, işyerlerinin tahliye ettirildiği öne sürüldü.

'Şüpheli' olarak Malatya Valiliği, AKSA, Fırat Elektrik Dağıtım, TOKİ, Emlak Konut Yetkilileri, Kuru Grup Şirketi sorumluları hakkında savcılığa yapılan suç duyurusunda, özetle şöyle denildi:

"..a- İş yerlerinin elektriğini kesmiş esnafı çalışamaz hale getirmiş,
b- Caddenin başı ve sonunda ikişer adetten 4 adet minibüs dolusu çevik kuvvet polis konuşlandırarak esnafa göz dağı vermiş,
c- Caddenin başında ve sonunda devamlı seyir halinde anons yaparak tur atan trafik polisleri vasıtası ile hiç bir aracın geçici olarak durup müşterilerini indirmesine müsaade etmemiş, böylelikle kaygı ve panik havası yaratarak bazı esnafların dükkanlarını boşaltmasını sağlamış,
d- Performans analizi yapacağı adı altında kolonlara ağır hasar görecek şekilde kırarak tahrip etmiştir.
e- En önemlisi de bölgeye inşaat alanı çalışmasına başlayarak caddenin ortasına paravan çekerek dükkanların önünü kapatmıştır.

Atatürk Caddesinin ortasından itibaren güney tarafın dükkanlarını giriş çıkışı engelleyecek şekilde barikat kurulması uygulaması hakkında alınmış bir karar olup olmadığını Malatya Valiliği, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri , TOKİ,  Emlak Konut yetkilileri ve inşaat ihalesini alan Kuzu Grup yetkilileri ile yapılan görüşmede Malatya Valiliği ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından alınmış bir karar olmadığını, taki Emlak Konut ve yıkım ihalesini alan firmanın kendi başına bu uygulamayı yaptığını öğrenerek yetkililerden tahliye ve yıkım hakkında yürütmeyi durdurma kararı alan yukarda belirtiğimiz binaları inşaat alanı olarak çevrirmelerinin kanunsuz olduğunu hatırlatmamıza rağmen dükkanlara bir müdahalelerinin olmadığını sadece yola müdahale ettiklerini söyleyerek umursamadılar. Müvekkillere ait iş yerlerini tecrit ederek inşaat alanı bariyerlerinin içine almaları sonucunda bu iş yerlerinde faaliyet gösteren yaklaşık 10 esnaf iş yerlerini tahliye etmeleri sonucunda mahkeme kararına rağmen tahliye gayri kanuni metotlara tahliye işlemi gerçekleşmiş bunun sonucunda müvekkiller kira gelirinden yoksul kalarak zarara uğramışlardır.

Gerekli araştırmanın yapılarak yukarıda isnat edilen suçları işleyen kişilerin kimliklerinin tespiti ile cezalandırılmaları için kamu davası açılmasına alınacak tedbir kararı ile haksız ve hukuka aykırı olarak kesilen elektriklerin bağlanması ile caddeye çekilen bariyerin kaldırılması kararı verilerek müvekkillerin iş ve çalışma hakkının engellenmesinin önlenmesini arz ederiz."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN AÇIKLAMASI..
Bu arada, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Atatürk Caddesi'nde yapılan işlemler ve nedenleri ile ilgili olarak kamuoyuna yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle:

"Saray Mahallesi rezerv alanı içerisinde yer alan Atatürk (Kışla) Caddesindeki inşaat çalışmalarının biran önce başlaması, aynı zamanda ticari faaliyetlerin de aksatılmadan sürdürebilmesi amacıyla yaklaşık 130 esnaf Büyükşehir Belediyesi destekleriyle Kanalboyu ve Millet Bahçesinde oluşturulan geçici iş yerlerine taşındı.

Normal yaşama geçmeyi sağlayabilmenin şartlarından birinin de şehrin nabzının attığı, ticaretin, sosyal ve kültürel faaliyetlerin odağında yer alan merkezdeki çarşı, cadde ve mahallelerin en kısa sürede inşa edilmesidir.

Rezerv alanlarındaki faaliyetlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasının hayati önem taşımaktadır. Bu doğrultuda şehir merkezinde yer alan Kışla Caddesi - Saray Mahallesi rezerv alanında ve komşu alanlarda bulunan yeraltı suyunun bu alanda yapılacak olan binalara zarar vermemesi için projelendirilen diyafram duvarın proje alanını çevreleyecek şekilde bir bütün halinde inşası zorunludur. Rezerv alanda yer altı su seviyesi düşük olduğundan (ortalama 4 m) zemin iyileştirmesinin de parça parça değil bir bütün olarak yapılması mecburiyeti vardır. Bu nedenle proje gereği Kışla Caddesini de içine alan rezerv alanda kısmi çalışma ve etaplar halinde inşai faaliyet mümkün olamamaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tahliye tebligatını müteakip, Belediyemiz tarafından belirlenen noktalarda esnafımız için geçici işyeri kurarak kura çekimini gerçekleştirmiş ve ilgililere yer teslimini yapmıştır.

Kura çekiminin yapılmasının akabinde Belediyemiz Kışla caddesinde bulunan yaklaşık 130 esnafımızın Kanalboyu’nda ve Millet Bahçemizde oluşturulan geçici işyerine taşınması konusunda da yardımcı olunmuş olup tahliye çalışmaları bitmek üzere. Esnafların geçici işyerlerine taşınmasının ardından müellif firma tarafından çalışmalar başlatılacaktır." 

malatyahaber.com- Bülten

FOTOĞRAFLAR: Güney kısmının önüne bariyer çekilerek binaların yıkımı için hazırlık yapılan Atatürk Caddesi'nde son durum

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

39 yorum yapılmış

  • Cengiz (1 ay önce)
    Caddelerimiz,sokaklarımız geniş olsun,daha fazla yeşil alan oluşturulsun,ulaşım rahat olsun, otoparklar olsun amaa hiçbir yer yıkılmadan tahliye edilmeden yapılsın.Olabilirmi böyle birşey.Bırakın ilgililer işini yapsın durumu zorlaştırıp daha fazla mağduriyet yaratmayın.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • muhammed (1 ay önce)
    Büyükşehir başkanı nerede esnafın durumu ne olacak?
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Boşaltın itiraz etmeyin malınızdan biraz eksilse ölmezsiniz. İşi yokuşa sürdükçe normalleşme gecikiyor. Kışla caddesinde mülk sahibi olan zengindir canı çıkmaz.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Cenk (1 ay önce)
    Tarihe not düşüyorum, Türkiye zaten ekonomik ve iç ve dış siyasi krizlerle boğuşurken bir de bu zihniyetle Malatya 20 yılda kendini toparlayamaz.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Hepsinin sebebi belli akp. Sen oy vermeye devam et insanlar hak ariyor
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Çöşnük lü (1 ay önce)
    Bir adıyaman kadar olamadınız halaya devam edin
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Adıyaman Paris mi oldu? Beğenmiyorsanız adıyamana yerleşin
    0
    0
    Yanıtla
  • Alp (1 ay önce)
    Tamamen eski akpli vekillerin kendi is yerlerini rezerv alanindan çıkartmasindan kaynakli halkta güvensizlik olustu. Yoksa zerre mantikli hareket degil. Bu sehir yikilmis yeniden yapilacak teklif ne ki millet karsi cikiyor yani yikip hangi sartlarda yapacaklar hem esnaf hem idare aciklasin. Kimsenin malina cokulmesin ama sehrin gobegi harabe olarakta kalmasin
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Şefik (1 ay önce)
    Oy verirken bana mı sordun... Onun için kimse ağlamasın
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kerem (1 ay önce)
    Eyyyyy!!!! Güya Malatya'yı savunan, hükümet yanlısı Malatya'lı vatandaş. Acaba altında bindiğin bir bisikletin olsa ve bu 5000 tl olan bisikletine devlet gelip 1000 lira verse verir misin acaba? Sen o paraya bisikletini verebilecek isen, burada yorum yapabilirsin. Her zaman ki hasüt Malatya. Zengin düşmanlığı, başka bir şey değil. İnsanların 50-60 yıllok birikimi olan o dükkanlardan birinin bir karo taşı senin olsa acaba böyle ahkam keser misin? Anca yalakalık, anca halaycılık.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Aziz (1 ay önce)
    Kendilerine ait tavuk pininin kapısı kırılsa kıyamet koparacak adamlar milletin şehir merkezindeki atadan dededen kalma mülklerine çökülmesine arka çıkıyorlar.Başkasının malı üzerine ahkam kesen bu tipler bindirilmiş kıta gibiler.Bunların derdinin şehrin imarı gelişmesi olduğunu sanmıyorum.Öyle olsaydı bugüne kadar yapılan haksızlıklara, torpilli rezer alan tespitlerine çarşı merkezi diye ortaya çıkarılan ucube beton yığını imara yandaşlara verilen ihalelerin hemen sonra nasıl daha düşük fiyatla taşaronlara devredilmesine ses ederlerdi.Şimdi yeni bir vali gelmiş kendini kanunların üstünde kral zannediyor.Polisleri sahaya sürmüş mahkeme kararlarına rağmen zorla tahliye yaptırıyor.Ben bu yerlerin sahiplerinin yerinde olsan bu valiye kişisel olarak dava açarım.Bir ülkenin kanunlarının üstünde kimse olamaz.Beni buraya bu işleri yapmaya gönderdiler havasıyla kanunların üstünde kimse olamaz.Malatyada yapılan rantı yüksek yerlere çökme işi torpilli imar gerçek hasarlı binalara dokunamama kimya mühendisine çevre müdürlüğü yaptırılarak her işe he demesini sağlama.Malatyada durum bu.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Fatih Bey (1 ay önce)
    Malatya esnafı yine bildiğimiz gibi… Hem pahalı satar, hem sattığı malın arkasında durmaz, adam akıllı vergi vermez. Koca şehir öyle yada böyle yeniden inşaa edilecek ama kendi rantları için akla mantığa uymayan hareketler yaparlar. Devlet buraların hepsi için kamu yararı kararı alıp kamulaştırsın. Dükkanların yerine emekliler parkı yapsın.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Fatih Bey ve bunun gibi yazanlara çağırı yapıyorum.Kendinize ait mülklerinizin evlerinizin işyerlerinizin adresini bi yazın bakın ben oralara memleketin geleceği gelişmesi için ne projeler öneririm.Öyle başkasının malıyla ilgili maval okumaya benzemez bu işler.Elbette herkes malının mülkünün hakkını koruyacak savunacak.Özellikle Fatih Bey senden bekliyorum.Oturduğun evin varsa işyerinin adresini yaz. Bak ben her tarafı yıkık olan memleketimizde senin o yerin için Malatyanın lehine ne projeler yaptıracağım.Malını elinden alıp sana ne vereceğim belli olmayacak belki başkası ortak edilecek ya da başkasına alver yapılarak peşkeş çekilecek.Ondan sonra konuşursun.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Ne boş bi yorum. Doymadiniz beleş park alanina. sahip cikabilseniz ne ala 3 gun sonra hapcilara kaptirirsiniz yerinizi
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Ali (1 ay önce)
    Bu insanlar neyin peşindeler. Anlamak mümkün değil. Cadde üzerindeki binaların en yenisi en az 50 yıllık binalar. Allah korusun şiddetli bir deprem daha yaşansa bu binaların ya çoğu çöker, yada ağır hasar alır. İnsanlar yaşamını yitirebilir. Yıkımı engellemeye çalışanlar bu vebalin altında kalır. Mal mülk hırsı insanların gözünü kör etmiş.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ziyam (1 ay önce)
    Verdiniz yetkiyi gördünüz etkiyi. Ağlama yok akp yapar, yaparsa bir tek reis yapar sultanımız yapar halleder meraklanmayin. Esnaflar şu verginizi doğru düzgün ödeyin önce.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Yürütmeyi durdurma kararı var bazı dükkanlarda bu iş uzun sürer vatandaşla anlaşarak yapılmalıydı herşey.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Dertlidayı (1 ay önce)
    Hasidlik istememezlik hainlik çekememezlik ne ararsan var bu memlekette 3-5 kişinin keyfi için yıkımmı ertelenir yazık günah 2 yıl oldu engel olacağınıza destek olunki bir an önce yapılıp bitsin
    %75
    %25
    Yanıtla
  • malatyalı (1 ay önce)
    malatya 22 yıl bunlara oy verdiniz şimdi bak malınıza çöküyorlar hiç üzülmüyorum
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ramazan (1 ay önce)
    yapmayın artık bırakın zaten eninde sonunda kabulleneceksiniz hepimiz perişan haldeyia bian yapılıp bitsin direnmenin alemi yok şehir bişeye benzesin kaçıyoruz artık yeter kime ne satacaksınız.kimse kalmıyor giden gidene
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Burkay alemdağ (1 ay önce)
    Tamamda kim suç duyuruda bulunmuş. İsim yok bilgi yok Ne yani şehir düzelmesin mi Millet geri dönmesin mi Hem cam kenarı olsun hemde yirmi eş kuruş ols n derdinde millet Tamam zor Bi süreç kolay değil Ama sabretmek Lazım
    %74
    %26
    Yanıtla
  • okuman yazman yokmu mülk sahipleri adına avukat halis önal deniyor
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Abuzer (1 ay önce)
    Ağaçları ön plana çıkarın. Bir dalı bile krırılırsa sorumluları öteki tarafta yakasına yapışırım. Ağaca deger vermeyen insana niye deger versin. Zaten ağac yoktu şimdi kalanlara gözünü diktiler. Malatya takipçisi ol!!!
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Bülent (1 ay önce)
    Zaten çürümüş eski binalar var yeni binalar yıkıldı birdaha deprem olsa insanlar ölse hesabını hanginiz verirsiniz zaten arka taraflar rezil durumdaydı yenilik temizlik daha iyidir hayırlı olsun biran önce yıkılıp yapılır mahkemeye verip işi uzatmanın kimseye faydası olmaz zararı olur !!!
    %78
    %22
    Yanıtla
  • kadir (1 ay önce)
    kislahaber sitesi kurulsun... malatya 100 daha bekler acelemiz ne
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Enes (1 ay önce)
    Ne kadar şımarttınız şu caddedeki esnafı ya herkesin işyeri yıkıldı depremden bu yana hiç iş yapamayanlar var ama burdaki aç gözlü esnaf tüm kaymağı yemek için direniyor hükümet de göz yumuyor
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Mühendis (1 ay önce)
    performans testinde kolona ağır hasar mı? Allahım daha neler göreceğiz? ya zaten şehrimiz yıkıldı biraz dişimizi sıkmak zorundayız biraz kolaylaştırmak lazım.. esnaflarda kusura bakmasın da bir su bir yerde 3.5 bir yerde 5 bir yerde 10 TL... daha bir çok kalem sayılır böyle...kendi halkımıza bunu reva gören şimdi de zorluk çıkarıyor...yazık gerçekten.. bu düşünce yapısı ile şehir 15 sene de düzelmez...
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Akçadağlı (1 ay önce)
    Kardeşim adamlar size bir yıldır boşaltın diyor boşaltmıyorsunuz, projesi hazırlanıyor inşaat başlayacak hala çıkmıyor direniyorsunuz. Bitince tekrar geleceksiniz yerinize bi bırakın herkes işini yapsın bu nedir kışla esnafı resmen çöktü malatyanın üzerine her iki konudan biri kışla esnafı olay çıkardı, diğeri söğütlü cami nereye yapılacak bırakın şehir toparlansın karışmayın artık
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Battal (1 ay önce)
    Yaparsan niye yaptın yapmassan niye yapmadın olan Malatya...Yıkmadan nasıl yapacaksın??Bu süreci baltalayan medya...
    %77
    %23
    Yanıtla
  • 3 krş (1 ay önce)
    3 köşeye daha kazanmak için Malatya'daki 50 yıl geriye götürüyorlar ya bırakın bir an önce başlasın proje
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Cafana (1 ay önce)
    Ne güzel işte. Herkesin yaptığı gibi konteynera gideceksiniz biraz fedakarlık yapacaksınız. Zaten kazanacağınızi kazandınız. Hem şoför tarafı olsun hem en ön olsun hem bedava olsun. Yok öyle yağma:))
    %74
    %26
    Yanıtla
  • İlhan (1 ay önce)
    Suç duyurusundaki "b" maddesi çok komik olmuş.Bunu avukat mı yazmış?
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Nedim (1 ay önce)
    Rezerv alan adı altında yapılan işlemlerin(sağlam kalmış binaları çürüğe çıkarma çalışmaları) hepsinin amacı bellidir.Hele ki Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişse nasıl zorla tahliye yapılır akıl alır gibi değil.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • mustafa44 (1 ay önce)
    Birkaç esnafın şahsi menfaatlerine şehri kurban edemezler. Hasarlı binalar yıkılırken ev sahiplerinin, hasarlı işyerleri yıkılırken dükkan sahiplerinin çıkardığı sorunları 11 vilayette yıkım oldu Malatya hariç hiçbirinde göremezsiniz. Bu gidişle şehrin normale dönmesi emsallerinden çok ama çok geç olacak...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Turgay (1 ay önce)
    Tamam, yapmasınlar. Herkes kendi kafasına göre davransın. Şehir 3 tane esnafın keyfini beklesin.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Mühendis (1 ay önce)
    Ekaptan bakınca 2025 Haziran da teslim edilmesi gereken konutlar, buradaki esnafın diretmes sonucu belki 2026 nın başında bitecek, kaybı Yaşayan Malatya ve devletimiz olacaktır. İhaleyi alan yüklenici fiyat farkından ötürü işin gecikmesi işine gelmektedir. Aksac otel hanem otel ve parantez dershanesinin de acilen başlatılması ve zemin iyileştirmelerine başlanılması gerekiyor. 3 kişinin rantı 3 bin kişinin refahından büyük olamaz
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Furkan44 (1 ay önce)
    Ne istiyorsunuz kardeşm şehir 50 sene de mi kurulsun bırakın da hızlı şekilde yıkılıp yeniden yapılsin şehir harabe şeklinde mı yaşasın bu insnlar İnsnlar bu belirsizlik yüzünden akın akın kaçıyor saten şehirden
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Hacı Ayvaz (1 ay önce)Furkan44 isimli kullanıcı yorumuna
    Şehir kurulamasın kardeşim. Bu haliyle böyle kalsın. Devlet ne karışıyor. İsteyen malını yavaş yavaş tekrar yapar. Yıkılan eski binaları devlet mi yaptı. Yapılan yardımların onda birini arsa sahiplerine verseler devletten daha ucuza daha iyisini yapacaklar. Sen aradan çık devlet! Biz kendi malımızı yaparız. Hem de daha kralını yaparız. Devlete gümanımız yok evelallah. Kümes gibi dükkanlara da ihtiyacımız yok şehri telef ediyorlar daha da beter edecekler. Hadi naş. Pılınızı pırtınızı toplayıp gidin Malatyadan. 3 sene sonra görmeye gelirsiniz elinizde baklava tepsisiyle. Hadi kardeşim hadi gidin şehrin içine etmeyin.
    %36
    %64
    Yanıtla
  • haklısın kardeşim ne istiyorlar anlamış değiliz kaç yıllık harabe binalar bırakın tertemiz yapılsın.
    %62
    %38
    Yanıtla