Saray Mahallesi tarafı 'rezerv alan' kapsamına alınan Atatürk (Kışla) Caddesi'nde, yıkım için işyerlerinin zorla tahliye edilmesine yönelik Valilik talimatıyla yaptırılan işlemlerle ilgili, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Bu arada, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden, caddede yapılan işlemler hakkında bilgi verilirken, bölgenin yeraltı suyu nedeniyle bir bütün olarak inşa edilmesinin zorunlu olduğu savunuldu.
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU..
Malatya'da, adaletsiz ve haksız bir şekilde belirlendiği, torpilli ve güçlülerin mülkiyet haklarının korunduğu iddialarına muhatap olan 'rezerv alan' bölgelerinden, Saray Mahallesi ile Atatürk (Kışla) Caddesi'nde, birçok mülk sahibinin mahkemelerden aldığı yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen, elektrik, su, doğalgaz kesme, 'polis gücü kullanma' şeklindeki baskılarla yapılan bina boşaltma işlemleri suç duyurusuna konu oldu.
Bazı mülk sahipleri adına Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Avukat Halis Önal, tahliye işlemleri yapılan binalar ve işyerleriyle ilgili yıkıma yönelik faaliyetlerin durdurulması yönünde idare mahkemelerinin kararlarının olduğu belirtilerek, Valilik, Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün mahkeme kararlarına aykırı olarak, esnafta kaygı ve panik yaratacak faaliyetlerle, işyerlerinin tahliye ettirildiği öne sürüldü.
'Şüpheli' olarak Malatya Valiliği, AKSA, Fırat Elektrik Dağıtım, TOKİ, Emlak Konut Yetkilileri, Kuru Grup Şirketi sorumluları hakkında savcılığa yapılan suç duyurusunda, özetle şöyle denildi:
"..a- İş yerlerinin elektriğini kesmiş esnafı çalışamaz hale getirmiş,
b- Caddenin başı ve sonunda ikişer adetten 4 adet minibüs dolusu çevik kuvvet polis konuşlandırarak esnafa göz dağı vermiş,
c- Caddenin başında ve sonunda devamlı seyir halinde anons yaparak tur atan trafik polisleri vasıtası ile hiç bir aracın geçici olarak durup müşterilerini indirmesine müsaade etmemiş, böylelikle kaygı ve panik havası yaratarak bazı esnafların dükkanlarını boşaltmasını sağlamış,
d- Performans analizi yapacağı adı altında kolonlara ağır hasar görecek şekilde kırarak tahrip etmiştir.
e- En önemlisi de bölgeye inşaat alanı çalışmasına başlayarak caddenin ortasına paravan çekerek dükkanların önünü kapatmıştır.
Atatürk Caddesinin ortasından itibaren güney tarafın dükkanlarını giriş çıkışı engelleyecek şekilde barikat kurulması uygulaması hakkında alınmış bir karar olup olmadığını Malatya Valiliği, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri , TOKİ, Emlak Konut yetkilileri ve inşaat ihalesini alan Kuzu Grup yetkilileri ile yapılan görüşmede Malatya Valiliği ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından alınmış bir karar olmadığını, taki Emlak Konut ve yıkım ihalesini alan firmanın kendi başına bu uygulamayı yaptığını öğrenerek yetkililerden tahliye ve yıkım hakkında yürütmeyi durdurma kararı alan yukarda belirtiğimiz binaları inşaat alanı olarak çevrirmelerinin kanunsuz olduğunu hatırlatmamıza rağmen dükkanlara bir müdahalelerinin olmadığını sadece yola müdahale ettiklerini söyleyerek umursamadılar. Müvekkillere ait iş yerlerini tecrit ederek inşaat alanı bariyerlerinin içine almaları sonucunda bu iş yerlerinde faaliyet gösteren yaklaşık 10 esnaf iş yerlerini tahliye etmeleri sonucunda mahkeme kararına rağmen tahliye gayri kanuni metotlara tahliye işlemi gerçekleşmiş bunun sonucunda müvekkiller kira gelirinden yoksul kalarak zarara uğramışlardır.
Gerekli araştırmanın yapılarak yukarıda isnat edilen suçları işleyen kişilerin kimliklerinin tespiti ile cezalandırılmaları için kamu davası açılmasına alınacak tedbir kararı ile haksız ve hukuka aykırı olarak kesilen elektriklerin bağlanması ile caddeye çekilen bariyerin kaldırılması kararı verilerek müvekkillerin iş ve çalışma hakkının engellenmesinin önlenmesini arz ederiz."
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN AÇIKLAMASI..
Bu arada, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Atatürk Caddesi'nde yapılan işlemler ve nedenleri ile ilgili olarak kamuoyuna yazılı bir açıklama yapıldı.
Açıklama şöyle:
"Saray Mahallesi rezerv alanı içerisinde yer alan Atatürk (Kışla) Caddesindeki inşaat çalışmalarının biran önce başlaması, aynı zamanda ticari faaliyetlerin de aksatılmadan sürdürebilmesi amacıyla yaklaşık 130 esnaf Büyükşehir Belediyesi destekleriyle Kanalboyu ve Millet Bahçesinde oluşturulan geçici iş yerlerine taşındı.
Normal yaşama geçmeyi sağlayabilmenin şartlarından birinin de şehrin nabzının attığı, ticaretin, sosyal ve kültürel faaliyetlerin odağında yer alan merkezdeki çarşı, cadde ve mahallelerin en kısa sürede inşa edilmesidir.
Rezerv alanlarındaki faaliyetlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasının hayati önem taşımaktadır. Bu doğrultuda şehir merkezinde yer alan Kışla Caddesi - Saray Mahallesi rezerv alanında ve komşu alanlarda bulunan yeraltı suyunun bu alanda yapılacak olan binalara zarar vermemesi için projelendirilen diyafram duvarın proje alanını çevreleyecek şekilde bir bütün halinde inşası zorunludur. Rezerv alanda yer altı su seviyesi düşük olduğundan (ortalama 4 m) zemin iyileştirmesinin de parça parça değil bir bütün olarak yapılması mecburiyeti vardır. Bu nedenle proje gereği Kışla Caddesini de içine alan rezerv alanda kısmi çalışma ve etaplar halinde inşai faaliyet mümkün olamamaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tahliye tebligatını müteakip, Belediyemiz tarafından belirlenen noktalarda esnafımız için geçici işyeri kurarak kura çekimini gerçekleştirmiş ve ilgililere yer teslimini yapmıştır.
Kura çekiminin yapılmasının akabinde Belediyemiz Kışla caddesinde bulunan yaklaşık 130 esnafımızın Kanalboyu’nda ve Millet Bahçemizde oluşturulan geçici işyerine taşınması konusunda da yardımcı olunmuş olup tahliye çalışmaları bitmek üzere. Esnafların geçici işyerlerine taşınmasının ardından müellif firma tarafından çalışmalar başlatılacaktır."
malatyahaber.com- Bülten
FOTOĞRAFLAR: Güney kısmının önüne bariyer çekilerek binaların yıkımı için hazırlık yapılan Atatürk Caddesi'nde son durum