Atıl durumda bulunan tesislerin teşvik kapsamında değerlendirilmesi gündeme gelirken, Malatya'da da bu durumda bulunan başta Vagon Onarım Fabrikası olmak üzere birçok tesis için yatırımcıların davet edilebileceği belirtildi.
TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ülkemizde bugüne kadar uygulamaya konulan teşvik sisteminde özellikle yeni yatırımlar teşvik edilmekteydi. Geçtiğiz Nisan ayında açıklanan ve yeni teşvik paketinde yer almayan atıl durumda bulunan tesislerinde teşvik kapsamında değerlendirilmesi gündeme alınıyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçtiğimiz gün yaptığı basın açıklamasında “Son dönemde yatırımcılar için önem arz eden, atıl durumda olan hazır fabrika ve bina alanlarının teşvik sistemi kapsamına alınması yönünde önemli talepler aldıklarını söyledi. Çağlayan, çok yakın bir zaman içinde Maliye Bakanlığı ve TOBB ile birlikte Türkiye'nin mevcut atıl bina stokunu tespit etmek için çalışma yapacaklarını söyledi.
Bu konuda yapılacak düzenleme ile yatırımcıların söz konusu binalar için yapacakları harcamaları da artık teşvik belgesi kapsamına alınacak, atıl durumdaki bina içinde maliyeti bakımından vergi indiriminden yararlanmak mümkün olacak. Bu destekten yatırım teşvik sisteminde belirlen tüm bölgeler yararlanabilecek.
Yıllardır bu konu hep tartışma konusu olmuştu. Malatya da olduğu gibi ülkemizde hemen hemen her şehirde yarım kalmış tamamlanmamış ve atıl durumda bulunan binlerce tesis bulunmaktadır. Türkiye ekonomik değerleri olan bu kaynağı israf edebilecek kadar zengin bir ülke değildir. Konuyu Malaya özeli olarak değerlendirdiğimizde yapılacak olan bu düzenleme öncesinde hiç zaman kaybetmeden Vagon Onarım Fabrikası başta olmak üzere 1 ve 2 organize sanayi bölgeleri ile diğer yerlerde yarım kalmış veya atıl durumda bulunan fabrika ve tesislerin envanterinin çıkartılarak ve iş dünyası ile paylaşılarak Malatya’ya yatırım yapmaları için onlara çağrıda bulunmalıyız."
ARŞİV FOTO: Vagon Onarım Fabrikası..