Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Malatya Bölge Başkanı İsmet Bayram, AVM'ler konusunda çözümün, bunları il dışına yapmak olmadığını, belirli bir saatten sonra kapatmak ve belirli günlerde kapalı tutmak olabileceğini söyledi.
Malatya İnönü Üniversitesi bünyesindeki Radyo Kampüs'te İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp canlı yayında sunduğu Panorama programına katılan ESKKK Bölge Başkanı İsmet Bayram, başkanlığını yaptığı bölgeye; Malatya, Bingöl, Muş, Elazığ, Adıyaman ve Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinin bağlı olduğunu beyan ederek, temsilde kaliteyi önemsediğini açıkladı.
Türkiye'de 84 bin kooperatif bulunduğunu bildiren Bayram, ülke kalkınmasına en büyük etkenin, kooperatifçilik olduğunu belirtti. Dünyadaki 300 kooperatifin 2008 yılındaki cirosunun 1,6 trilyon olduğunu kaydeden Bayram, "Kore'de su ürünlerinin yüzde 70'ine, Brezilya'da tarımsal ürünlerin yüzde 40'ına, Bolivya'da tasarrufların yüzde 25'ine, Singapur'da perakende sektörünün yüzde 55'ine, Kolombiya'da sağlık sektörünün yüzde 25'ine kooperatifler hizmet sağlamaktadır. Ayrıca Bangladeş'te kırsal elektrik kooperatifleri 28 milyon insana hizmet sağlamaktadır. ABD'de 900 kırsal elektrik kooperatifi ülkede elektrik dağıtım hatlarının neredeyse yarısına sahiptir ve 37 milyon insana hizmet etmektedir" şeklinde konuştu.
2008 finansal krizi süresince kooperatif bankalarının tüm dünyada tasarruf ve kredi hacmi olarak büyüme gösterdiğini belirten Bayram, "Bir kooperatife üye olun ya da bir kooperatif kurun" diyerek, dünyada 1 milyar insana kooperatiflerin hizmet sağladığını, bunların kamuoyuna daha iyi anlatabilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kooperatiflerin küresel ekonomik fabrikada önemli bir dişli olduğunu vurgulayan Bayram, "Dünyanın en büyük 300 kooperatifine ait bilgilerin derlenmesiyle oluşturulan ICA Küresel- 300 Projesi'ne göre 2008 yılında kooperatiflerin toplam ciroları 1,6 trilyona ulaşmaktadır. Sadece bu 300 kooperatifin ciro toplamı dünyanın 9'uncu büyük ekonomisinin gayrisafi yurt içi milli hasıla rakamıyla başa baştır" dedi.
Küresel tarım ürünlerinin yüzde 50'sinin kooperatifler aracılığıyla pazarlandığının tahmin edildiğini aktaran Bayram, "Finansal kooperatifler yaklaşık 857 milyon insana hizmet ederek en büyük mikro finans hizmet sağlayıcıları olmuşlardır. Ayrıca Dünya Kredi Birlikleri Konseyi çatısı altında 49 bin kredi birliği 96 ülkede 177 milyon ortağa hizmet etmektedir" diye konuştu.
Küçük esnaf ve sanatkarların bu toplumun sıçrama taşları olduğunu ifade eden Bayram, AVM'ler konusunda çözümün, bunları il dışına yapmak değil belirli bir saatten sonra kapatmak ve belirli günlerde kapalı tutmak olabileceğini söyledi. Yurt dışında bunun birçok örneği olduğunu hatırlatan Bayram, "Yurt dışında her caddede her sokakta iş yeri açamazsınız, saat 18.00'den sonra hipermarketler kapanır" dedi.