Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) 2014 yılı Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı.
MESOB Başkanlar Kurulu, MESOB Başkanı Şevket Keskin başkanlığında Esnaf Sarayı Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya esnaf odalarının başkanları katıldı.
Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen kömür ocağı faciası ile ilgili olarak üzüntü duyduklarını belirterek konuşmasına başlayan Keskin, Muharrem ayının da ülkeye barışı, kardeşliği getirmesini dileyerek 4 Kasım Salı günü Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ile birlikte Akpınar Sultan Sarayı Salonu’nda iftar programı düzenleyeceklerini kaydetti.
Keskin, “Biliyorsunuz, bu yıl hep seçimle geçti. Ocak, Şubat ve Mart ayında esnaf odalarının seçimleri, Mayıs ayında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği seçimi, Haziran ayında esnaf ve sanatkarlar federasyonu seçimlerini, TESK seçimini de Eylül ayında yaptık. Bir yıl seçimle geçti” dedi.
Kendisinin TESK Yönetim Kurulunda olması nedeniyle Ankara’da esnaf ve sanatkarların çözüm bekleyen sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ve ilgili bakanlıklarda sürekli görüşme ve talepleri aktarma çabalarını sürdürdüklerini aktaran Keskin, “Son dönemde özelikle sıcak para akışının olmaması ve piyasalardaki darlıktan dolayı faizsiz, 1 yıl ödememiz, 4 yıl vadeli 50 bin TL tutarında bir kredi uygulaması ile ilgili olarak girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu kredi uygulamasını özellikle istiyoruz. Bu talebimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın Başbakanımıza ilettik. Bu uygulamanın kısa sürede çıkmasını ümit ediyoruz. Esnaf ve Sanatkar Sicil kaydı olanlara 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli bu kredi verilirse esnafımız içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmuş olacaktır yada mevcut işyerine yatırım yapacaktır. Şoför esnafımız için 1 kereye mahsus KDV ve ÖTV’siz araç istiyoruz. Esnaf ve sanatkar camiası büyük bir camiadır ve sorunları vardır. Bugün bir sorunu çözdüğümüzde yarın mutlaka bir başka sorun çıkacaktır. Değişim ve dönüşüm zamanı, gelişmelere ve değişimlere ayak uydurmak zorundayız. ‘Ben hemen şu işi bitireyim’ derseniz bu yanlış. Çünkü bir sorun biter, bir sorun başlar. Oda başkanlarımız mutlaka esnaf ve sanatkarımız ile birlikte olsun ve sürekli esnafımızın yanına gitmeli. Tenkit mi yapacak, övgü mü yapacak, yapacak. Ama biz esnafımızla sürekli görüşelim. Esnafımızdan kaçmayalım, çünkü onları temsil etmek için burada bulunuyoruz” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odalarındaki denetim kurulu üyelerinin mutlaka her ay odalara gelerek tutanak tutmasını istediklerini belirten Keskin, aidatların yasal olarak toplanması gerektiğini, aksi takdirde hem oda başkanının ve hem de yönetim kurulu üyelerinin bu konuda yasal olarak sorumlu tutulduğunu belirten Keskin, “Marketler ile ilgili yasa yakında çıkacaktır. Torba Yasasında da esnaf ve sanatkar ile ilgili bazı düzenlemeler bütçe dengesi nedeniyle çıkartılmadı. Özellikle Bağ-kur emeklilerinin maaşı az. Yüzde 15 oranında Destekleme Priminin kesilmesinin gereksiz olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek çok güzel bir insan. Kendilerine aynen şunu söyledim, ‘Sayın bakanım çok iyisin, ama çok cimri bir insansın. Yüzde 15’i niye bizden kesiyorsun?‘ Esnaf ve sanatkarımız emekli olmak için 90 bin TL’nin üzerinde devlete prim yatırıyor. Devletin verdiği maaş, 600-700, 900 TL. Yüzde 15’ini kesiyorsun, kalıyor 700, en yüksek maaş oranıyla söylüyorum. Doktora gittin, ilaç aldın, şuraya gittin, kaldı elinde 400 TL. Bu durumu sürekli dile getiriyoruz. Kim olursa olsun, esnafın bize verdiği bu yetkiyi sonuna kadar kullanıyorum. Hiç kimsenin gözünün yaşına bakmam” diye konuştu.
Keskin şöyle konuştu: “Büyükşehirden beklentilerimiz var. ‘Esnaftan 750 dönüm alırız, bin dönüm alırız’ bunlar hikaye. Alamazsın, esnafın parası nerede? ‘Ne umarsın bacından, bacın ölüyor acından.’ Gittiğin zaman ‘Bana ne yaptınız’ demiyorlar mı? Yeni Sanayi Sitesi için artık büyükşehir belediyesi olur, hazine olur, yerini alacağız. İyi bir proje ile TOKİ’ye yaptıracağız. Yüzde 50’sini devletten karşılamadan biz bunu yapamayız. Uzun vadeli ödeme planlı bir uygulama ile yeni sanayi sitesini yapabiliriz. Bir tane bin dönümlük büyük sanayi sitesi yapmayı planlıyoruz. Burada mermercisi, mobilyacısı ve diğer her sektör ayrı ayrı olacak. Bir tarafta üretim olacak, bir tarafta satış mağazaları olacak. Battalgazi ilçesinde bir tane sanayi sitesi ihtiyacı var. Mevcut sanayi siteleri ne büyük, ne de küçülür, hiçbir şey yapılmaz” dedi.
MESOB Başkanlar Kurulu'nun açılışının ardından basına kapalı olarak oda başkanlarının talep ve sorunları ile esnaf ve sanatkarların sorunları ve çözüm yolları tartışıldı.