SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bağırsakta Bağımsız Beyin Keşfi

0
Güncellendi - 2018-06-02 05:04:49
Bağırsakta Bağımsız Beyin Keşfi
A- A+ PAYLAŞ

Avusturyalı bilim adamları bağırsaklarda, bağırsakların senkronize çalışmasını sağlayan ve posanın vücuttan atılmasına yardım eden bağımsız bir beyin olduğunu keşfetti.

Avustralyalı bir araştırma ekibi bağırsaklarda beyinden ve omurilikten bağımsız olarak çalışan ve yaydığı elektrik dalgalarıyla besinlerin sindirim sisteminden geçişini senkronize ve koordine eden, vücuttan atılmasını sağlayan ikinci bir beynin olduğunu keşfetti. Bilim adamları, ikinci beynin keşfi ile bağırsakların karmaşık yapısını anlayabildiklerini ifade etti.

Bağırsak Sinir Sistemi (The Enteric Nervous System- ENS), bağırsaklardaki hareketi kontrol eden milyonlarca nörona sahip. Ancak bilim adamlarının bunu kullanan mekanizmayı bugüne kadar gözden kaçırdıkları kaydedildi.

Avustralya Flinders Üniversitesinden bir araştırma ekibi böylece inceleyerek bağırsaklarımızdaki elektrik dalgalarının bağırsaklardaki posayı kalın bağırsaklara nasıl geçirdiği ve vücudun dışına nasıl attığını keşfetti.

Araştırma raporunu kaleme alan Nörofizyolojist Nick Spencer, “Bağırsak duvarında bulunan bu kadar büyük sayıda bağırsak nöronunun, bağırsak içeriğini itmeyi başarabildiğini anlamak bağırsak yolunun büyük sırlarından biridir” dedi.

Bu mekanizmayı anlamak için, Flinders Ünivesitesinden bir ekip öldürdükleri bir farenin içinde 400 bin nöron bulunan kalın bağırsaklarını inceledi. Yüksek çözünürlüklü nörongörüntü teknolojisini kullanarak ve elektrik dalgalarını ölçecek elektrotlar kullanarak farenin bağırsaklarındaki ritmik elektrik dalgalarını keşfetti. Bu işlem kolon migrating motor kompleksi (CMMC) olarak biliniyor.

CMMC yemek yendiği zaman meydana geliyor, kemik ve lif gibi sindirilemeyen malzemeyi ve bakteri grubunu bağırsakların içinde hareket ettiriyor. Bu işlem, özellikle aç olunduğu zamanki karın gurultusunu da çıkarıyor.

Profesör Spencer, "Bu gerçekten kendi başına çalışan bir beyin. Bağırsakların içindeki hareketleri beyinden ve omurilikten bağımsız olarak sağlıyor. Bağırsak beyni üzerinde çalışmalar bağırsak kanseri gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olacak“ dedi.

Adelaide, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız