Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Malatya’da tek ürün kayısı yerine poli ürüne dönülmesini tavsiye etti. Eker, Ulusal Kayısı Konseyi’nin kurulması yönünde bir talebin olduğunu belirterek, bu konunun üzerinde çalışacaklarını, kayısıya katkısı olacağı yönünde bir durum ortaya çıkarsa bunu değerlendireceklerini söyledi.
VALİLİKTE..
AKP Malatya milletvekilleri Cemal Akın, Mücahit Fındıklı, Mustafa Şahin ile AKP il başkanı Bülent Tüfenkçi, merkez ilçe başkanı Osman Güder, diğer ilgili ve yetkililerle birlikte Vali Ulvi Saran’ı makamında ziyaret eden bakan Eker, basın mensuplarının meraların kiralanmasıyla ilgili sorusunu cevapsız bırakıp, “Bu gibi konuları Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıda ele alacağız” dedi.
“Malatya sadece kayısıda kalmasın. Kayısıyı daha iyi bir noktaya taşımak için daha yapacağımızı işler var. Ama, meyveciliğin diğer yetişenlerini de burada yaygınlaştırmamız lazım” diyen Bakan Eker, Mono üründen poli ürünlere geçilmesi gerektiğini önerdi.
“Malatya’ya Hipodrom yapılacak mı?” sorusuna karşılık Bakan Eker, “Her tarım işletmesi olan ve At yetiştiren illerde hipodrum olacak diye bir kaide yok. Programımızda böyle bir şey yok. Ancak ihtiyaç varsa, bakılır” ifadelerini kullandı.
“Malatya’da iki gündür arkadaşlarımız tarımla ilgili toplantılar yapıyor. Bunu eylem ve uygulama planına dönüştüreceğiz. Hangi ihtiyaçlar var, hangisi acil, bunlar ne şekilde çözülecek, hangi birimle işbirliği halinde çözülecek bunlar ele alınıyor” diyen Bakan Eker, tarımda girdinin arttırılması için de çabalar gösterildiğini vurguladı.
Vali Ulvi Saran ise, giderek daha fazla tarıma önem verildiğini ifade edip, “Sayın bakanımız da ilimizdeki tarımla ilgili incelemelerde ve toplantı yapmak üzere buradalar. Sayın bakanımız da, tarımsal ekonominin daha iyi seviyeye gelmesi için üstün gayretler gösteriyor” şeklinde konuştu.
BELEDİYEDE..
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Belediye’yi ziyareti sırasında, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı yapılan çalışmalardan dolayı tebrik etti.Eker’e, Vali Ulvi Saran, Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Mustafa Şahin, H.Cemal Akın, Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile kalabalık bir heyet eşlik etti.
Ziyaret sırasında Bakan Eker’e kısa bir brifing veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Eker’i Malatya’da ağırlamaktan büyük onur duyduklarını belirterek, önümüzdeki seçimlerde Malatya’nın Büyükşehir olmasıyla birçok sorunun ortadan kalkacağını söyledi. Malatya’nın coğrafi yapı olarak 15 km’lik bir çap içerisinde 12 Belediyesi bulunduğunu hatırlatan Çakır, “Bu durum Malatya’yı olumsuz etkiliyor. En çok da imar konularında olumsuz etkiliyor. Malatya’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte bu tür sıkıntılar ortadan kalkmış olacak” dedi.
Başkan Çakır, yapımı tamamlanan çok amaçlı sosyal tesisler, semt konakları, yapımı devam eden doğu garajı, alt merkez oluşturma çalışmaları, yol açma ve genişletme çalışmaları, şehrin batı girişi düzenleme çalışmaları hakkında kısa bilgiler verirken, kayısının Malatya için çok önemli olduğunu belirterek, kayısı ile ilgili olarak Bakan Mehdi Eker’den destek istedi.
Malatya Belediyesi’nin yapılan proje ve çalışmalarla her gün sorunlarını çözerek biraz daha güzelleşen ve gelişen önemli bir şehir olduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yapılan çalışmalardan dolayı Başkan Çakır’ı tebrik etti.
Eker, “ İnşallah programımızda yer alan Büyükşehir kanunu ile ilgili çalışmalar tamamlandığında Malatya çok güzide, çok güzel bir Büyükşehir olarak kalkınmasını, hizmet üretilmesini gerçekleştirecek. Şehirde büyük çaplı imar ve inşaat faaliyetleri devam ediyor. Bu çalışmalardan dolayı Belediye başkanımızı tebrik ediyoruz. Malatya gerçekten bunları en güzel şekilde hak eden bir il. Malatyalılar bütün bu hizmetlerin en güzeline layıklar. İnşallah önümüzdeki süreçte Malatya daha iyi bir noktaya gelir” şeklinde konuştu.
Malatya’nın önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Bakan Eker, Malatya’nın meyvecilik potansiyelinin de olduğunu, ancak tek ürün üzerine yoğunlaştığını söyledi.
“Eğer ekonomiyi bir tek ürüne bağlarsak, riskimizi artırırız. Bunu mutlaka çeşitlendirmemiz lazım. Onları da geliştirmek suretiyle riskleri azaltmalıyız. Önümüzdeki süreç içerisinde şu an üzerinde çalıştığımız konulardan bir tanesi ürün çeşitliliğidir” şeklinde konuşan Bakan Eker, kayısıdaki kükürt oranını Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı’nın tavsiye ettiği normlara çekmek gerektiğini sözlerine ekledi.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ziyaret sırasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e bir sepet yaş kayısı, bir tepsi kuru kayısı ile kayısı kristali hediye etti.
‘ULUSAL KAYISI KONSEYİ TALEBİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ.."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan’ı Mehmet Mehdi Eker, Valilik ve belediye ziyaretinin ardından Ticaret ve Sanayi Odası’nda sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla bir araya gelerek, sorunları ve talepleri dinledi. Buradaki toplantıya Valilik ve Belediyede olmayan AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz de katıldı.
Bakanlığına bağlı genel müdürlerin Malatya’ya gelerek sorunları ve talepleri dinlediğini söyleyen Eker, Ulusal Kayısı Konseyi’nin kurulması yönünde bir talebin olduğunu belirterek, bu konunun üzerinde çalışacaklarını, kayısıya katkısı olacağı yönünde bir durum ortaya çıkarsa bunu değerlendireceklerini söyledi. Eker, ‘Biz zaten bugüne kadar Türkiye’de 9 tane konsey kurduk. Çayda, fındıkta, narenciyede, ette, sütte konseyler kurduk. Bunlar o ürünle ilgili gelişmeleri takip ediyorlar. İçinde hem özel sektör, hem sanayici, hem üretici, hem bakanlıklar ve kamu kuruluşları var. Böyle bir talep olmuş, bunu değerlendireceğiz. Yani bu kayısıya ne katkı sağlar. Bunu değerlendireceğiz, olduğu takdirde söyleriz’ dedi.
"MERA ÖNCELİKLE O KÖYÜN HAKKI.."
Malatya’da son günlerde tartışılan meraların kiraya verilmesiyle ilgili bir takım sorunların kendisine iletildiğini aktaran Bakan Eker, bugüne kadar kullanılıp atıl vaziyette bırakılan meraların ıslahı ve bakımı için bu projeyi başlattıklarını belirterek şunları söyledi: ‘Meralar, herkesin sahip olduğu ama kimseni bakmadığı yerler olmaktan çıkarmak lazım. Kiralamanın da bu noktada ıslah amaçlı olarak kiralanması önemli. Bu proje de böyle bir proje. Malatya’da şu ana kadar kiralanan mera alanı 27 bin dekar. Ama Malatya’nın toplam mera varlığı da 1 milyon hektar. 27 bin dönüm bunun içerisinde devede kulak bile değil. Son derece cüzi bir miktar. Buradaki amaç şu: Meralar Türkiye’de ortak mal. Sahiplenmeye gelince herkes sahipleniyor, kullanmaya gelince herkes kullanıyor, ama bakıma gelince kimse sahiplenmiyor. Halbuki bunun da bir bakıma ihtiyacı var. Bunun tespitinin yapılması ve sınırlarının belirlenmesi lazım. Biz özel sektörün de burada özellikle ihtiyaç fazlası olan yerlerde, hayvan sayısının az olduğu, meraların otlatma amaçlı kullanılmadığı yerlerde meranın ıslah edilmesi amacıyla kullanılmayan yerlerin kiralanmak suretiyle ıslahının yapılması için kiralanması uygulamasını başlattık. Köylüye verilmesi bizim birinci önceliğimiz. Ama köylü şunu da dememesi lazım. Burası benim. Karışmayın. Ben ister bakarım ister bakmam. Kimseye de vermeyin talebiyle gelmemesi lazım. Ya ne yapacağız? Mera öncelikle o köyün hakkıdır, ama o da bunu alsın baksın.Bazıları şöyle yapıyor. Bunu bir gelir olarak görüyor. Muhtarlık veya köy ihtiyar heyeti. Kendi hayvanı olmadığı halde diğerlerine kiraya veriyor. Oradan bir gelir elde ediyor, ama o kiralayanda sadece mevsimsel olarak hayvanını otlattıktan sonra çekip gidiyor. Dolayısıyla kaybedilen, hor kullanılan, kötü kullanılan mera Türkiye’nin merası. Kayıp, Türkiye’nin ekonomik kaybı. Ama zaten köylüye öncelik veriyoruz.’
"DÜNYA BÖYLE İSTİYOR"
İhracatçıların, kayısıda kükürt oranının 2000 ppm ile sınırlı tutulmasının ürünün bozulmasına yol açtığına dair sorunlarına yanıt veren Bakan Eker, gerek Dünya Sağlık Örgütü’nün gerekse Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı’nın toplum sağlığı açısından bu değerin üzerine çıkılmaması gerektiği belirttiğini, Türkiye’nin de bu kuruluşların kriterlerini referans aldığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu noktanın üzerinde bir kükürt oranının olması halinde bunun insan sağlığı açısından zararlı olacağını açıkladığını kaydeden Mehdi Eker, ‘Neticede bu bir kimyasal madde. Kükürt yani. Ben 7 sene önce de Malatya’ya gelmiştim. O zamanda bu sorun konuşuluyordu. Biz bu konuda neler yapılacağına ilişkin komisyonlar kurduk. Dünya diyor ki, bu şu noktanın üzerine çıkarsa bu iyi değil diyor. Zararlıdır diyor. Biz neden bunda ısrar ediyoruz? Dolayısıyla bunu bizim gerek TÜBİTAK ile gerekse diğer kuruluşlarla miktarı düşürmek yerine bu işin uygulamasını nasıl kolaylaştırırız, eğer gerçekte bir sorun varsa, biz ürünün bozulacağından endişe duyuyorsak, bunu kükürt işlemi dışında hangi metotlarla, ne yapmak suretiyle bunu sağlarız, bunun yollarını aramak zorundayız. Ama bunu en kestirme yoldan, basalım kükürdü, ürünü garanti altına alalım dersek belki kısa vadede kendimiz kar etmiş gibi oluruz, işimiz de kolaylaşır, ama inanın iyi bir şey yapmış olmayız’ ifadelerini kullandı.
"ONA DA YÜZDE 50 HİBE VERİRİM.."
Bakan Eker, kayısıda makineli hasadın yaygınlaştırılması yönündeki talebe karşın, böyle bir makinenin geliştirilmesi durumunda çiftçinin alması için diğer tarım aletlerinde verilen yüzde 50 hibe desteğinin, kayısı hasat makinesi için de verileceğini söyledi.
"TÜRKİYE'DEKİ TARIM DÜNYADA ÖNEMLİ YERDE.."
Eker, Türkiye’deki tarımın dünyada önemli bir yere geldiğini vurgulayarak, “Daha katletmemiz gereken mesafe var. Bugüne kadar katlettiklerimizle Avrupa ülkeleri içerisinde tarımsal hasıla gelirleri bakımında Türkiye bir numaraya çıktı, birinci ülke oldu. Geçtiğimiz ülkeler Fransa, İtalya ve İspanya, Avrupa’da. Bunları geçtik. Dünya ülkeleri içerisinde, 190 ülke içerisinde de burada da 7. sıraya geldik. Önümüzdeki ülkeler kim? Bizden alan ve nüfus itibariyle biden büyük olan Çin, Hindistan, ABD ve Brezilya gibi, Büyük kıta ülkeleri bizim önümüzde” diye konuştu.
“Türkiye tarım ülkesi, tarım ülkesi deniliyor ama denmiş ama 2006 yılına kadar Türkiye bir Tarım Kanunu’na sahip değildi” diyen Bakan Eker, “Tarım arazilerinin tamamı neden Çiftçi Kayıt Sisteminin içerisine girmiyor? Burada bir sorun var, önemli bir sorun. Bu Türkiye’nin sorunu, sadece Malatya’nın değil. Arazilerin miras yoluyla parçalanması başta olmak üzere birçok bu buraya geliyor. Burada bir üretim yapılıyor ama kayıtdışı. Şimdi kayıt dışı olunca devletin vermiş olduğu destekten de bunlar istifade edemiyor. Burada bir sorun var. Yani Malatya’da çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 38 bin çiftçi var. Bunların arazisi de 200 bin hektar. Halbuki toplam arazi 425 bin hektar. Bu sorunun sebeplerden birisi şu; bazen arazi anneden, babadan, dededen kalma. Mirasçılar arasında bölünmüş. Temel sorun bu. Fakat taraflardan birisi ne hissesini diğerlerine devrediyor, ne satıyor, ama küçülmüş, kendi işine de yaramıyor, vermiyor da, orada duruyor” dedi.
Dünyada buğday fiyatının arttığını, ancak Türkiye’nin bu durumdan etkilenmeyeceğini söyleyen Bakan Eker, “Dünyayı bekleyen burada bir fiyat artışı ve sıkıntı var. Amerika’da 1 ay içinde buğdaya ton başına 100 dolar zam geldi. 280 dolarlardan, 380 dolarlara çıktı” diye konuştu.
Bakan Eker, geceyi Malatya’da geçirdikten sonra sabah Elazığ’a gidecek.