Özellikle tekstil sektöründe yoğun istihdamın söz konusu olduğu Malatya'nın da dahil olduğu bölgelerde 5084 sayılı Yatırımları ve İstihdamı Teşvik Kanunu ile sağlanan sigorta prim desteğinin süresinin dolmasına haftalar kala Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, süre uzatımının söz konusu olmadığını söylediği bildirildi. Bakanın bu açıklaması, mevcut teşviklerin dahi yetersiz olduğunu savunan Malatyalı yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratırken, iktidar partisinin Malatya milletvekillerinin etkili girişimler yapması gerektiği savunuldu.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, 31 Aralık 2012'de sona erecek olan prim desteği süresinin 5 yıl daha uzatılmasını istemiş, aksi takdirde mevcut koşullarda işçi çalıştırma maliyeti artacak olan sektörlerde toplu işten çıkarmalar yaşanıp, kayıtdışı istihdamın yolunun açılacağı uyarısında bulunmuştu.
"İŞYERLERİ KAPANIR.."
Malatya Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası eski başkanı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş da, uygulanan sigorta desteği primi ve sağladığı katkının yanı sıra, uygulamanın sona ermesiyle ortaya çıkacak sorunları şöyle ifade etti:
"Bilindiği gibi 2004 yılında uygulamaya giren 5084 sayılı Yatırımları ve istihdamı teşvik kanunu ile Malatya’nın da içinde yer aldığı 49 ilde on ve üzeri işçi istihdam eden eski ve yeni tüm işyerleri için uygulanan sigorta primi işveren hissesi desteği uygulama süresi 31.12.2012 tarihinde sona erecektir.
Mevcut uygulandığı şekli ile istihdam üzerindeki vergi ve sigorta primi yükü çok yüksektir bu yük yaklaşık yüzde elli oranındadır.
Bugün için uygulanmakta olan asgari üzerinden (940,50 TL) bir işçinin işverene maliyeti 1.142,70 TL olup bekâr bir işçiye net 673,30 TL (Asgari Geçim İndirimi hariç) ödenirken Devlete vergi ve sosyal güvenlik primi olarak 469,40 TL ödenmektedir.
5084 sayılı Teşvik yasası kapsamında OSB istihdam sağlanan bir işçi için 5084 sayılı yasa kapsamında sağlanan sigorta primi desteğinin (En alt limit %19,5 prim oranı üzerinden hesaplanmıştır.) 183,40 TL.dır.
On işçi çalıştıran bir işyeri için bu tutar aylık 1.834,00 TL Yıllık 22.008,00 TL’dır.
İşsizlik sorunu çözmek için istihdamın artırılması çok önemlidir.
Bunun içinde yeni yatırımlar kadar mevcut yatırımlarında korunması ve kapasite kullanım oranlarının artırılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde yeni yatırımların teşvik edilmesi sorunu çözmeyeceği gibi haksız rekabet yaratarak eski işletmelerin kapanmasına ve işsizliğin artmasına neden olabilir.
2013 yılında yeni asgari ücretin artacağı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Meslek Kodu uygulamasının devre sokulması da dikkate alındığında yeni yılda mevcut işletmelerimizi zor durumda bırakacak bir süreç başlayacaktır.
Bu nedenle 5084 sayılı yasa uygulama süresi 31.12.2012 tarihinde sona ermeden gerekli düzenleme yapılarak bu sürenin en az beş yıl daha uzatılması önem arz etmektedir."
BAKAN "UZATMAYACAĞIZ" DİYOR..
Konunun iletildiği Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, sigorta prim desteği ile ilgili teşviğin süresinin uzatılmasının düşünülmediğini ifade ettiği öğrenildi.
Çağlayan'ın, Çarşamba günü bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bu konuda yöneltilen sorular üzerine süre uzatımının kesinlikle düşünülmediğini söylediği bildirildi.