Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi Nisan ayı toplantısını gerçekleştirdi. TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, teşvik uygulaması nedeniyle yatırımcıların Malatya’dan kaçtığını ve teşvik sisteminde bölgesel ve sektörel desteklerin getirilmesi gerektiğini söyledi.
TSO Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığındaki toplantıda konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen 8. Sanayi şuarasına katıldıklarını ve burada Malatya ile ilgili sorun ve talepleri aktardıklarını belirterek, Kuzey çevreyolu ile ilgili olarak devam eden sorunun çözümü için destek istediklerini kaydetti. Erkoç, “2001 yılında proje ihalesi yapılan, ancak 2015 halen kamulaştırmanın devlet tarafından yapılmasını arzuladığımızı söyledim. Toplulaştırmada bazı sıkıntıların olduğunu, bazı mağduriyetlerin olduğunu, oysa devletin kamulaştırması ile buranın biteceğini ifade ettim. Bu şekilde giderse bir 10 yıl daha bekleriz ifadesini kullandım. Sayın başbakanımızın bize yönlendirdiği genel müdür, bize sıkıntının kamulaştırmadan değil, Karayollarından kaynaklandığını ifade ettiler” dedi.
“HIZLI TREN HIZLANDIRILMALI”
Malatya’da devam eden baraj inşaatlarının da biran önce bitmesini istediklerini ve biten baraj inşaatlarına rağmen sulama kanallarının bitmediğinde aktardığını belirten Erkoç, “Kanalların biran önce bitmesini ve buradaki arazilerin sulamaya açılmasını sayın başbakanımıza iletti” dedi.
Erkoç, “Hızlı tren konusunda projeye dahil edildi, ama hızlı trenin biraz daha hızlandırılması gerektiğin, Malatya’nın bu hızlı treni biraz daha erken kavuşması gerektiğini, bu konuda da hükümetimizden deste beklediğimizi ifade ettik. Yen bir teşvik sistemine ülkenin ihtiyacı var. Bu teşvik sistemi yapılırken sektörel ve bölgesel olması da önemli. Bölgede öne çıkan sektörlere farklı teşvik verilmesi gerektiğini, hatta son dönemde 6. bölgede olmadığımız için, Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımlar 5. bölge, diğer yerler 4. bölge , 5. bölgede olmamıza rağmen, 6. Bölgenin avantajlarından dolayı bazı yatırımcılarımızın Şanlıurfa ve diğer illere gitmekte olduğunu ifade ettim. Bunun önüne geçmek içinde bölgesel ve sektörel teşviklerin Malatya ekonomisi için, Malatya tekstili için hayati önem arz ediyor diye ifade de bulundum” şeklinde konuştu.
İSO HEYETİ GELECEK
Erkoç, kayısı dağıtımının devlet kurumlarınca yapılması için sembolik olarak 7.Ana Jet Üssü’nde TSO’nun girişimleri ile küçük miktarda kayısı dağıtımı yaptıklarını belirtti.
Erkoç, 22 Mayıs’ta İstanbul Sanayi Odası’ndan (İSO) bir heyetin Malatya’ya geleceğini belirterek, “Bizim davetimiz üzerine İstanbul Sanayi Odasını Malatya’da ağırlayacağız. Yaklaşık 105 Meclis üyesi katılacak. Önemli bir ziyaret” dedi.
BELEDİYE’NİN RAİÇ BEDELLERİNE TEPKİ
TSO meclis Üyesi Hacı Emin Ilıcak toplantıda söz alarak, Belediye’nin akaryakıt istasyonlarına yüksek meblağlarda reklam vergisi yazdığını, yine emlak bedellerinin bazı bölgelerde çok yüksek gösterildiğini belirterek, “Büyükşehir olduktan sonra ücretler çok artmış durumda. Bir akaryakıt istasyonuna 5-6 bin TL tutarında ilan ve reklam vergisi çıkıyor. Büyükşehir olduktan sonra bütün mahallelerde bir raiş bedel uygulaması meydana geldi. 35-40 yıllık apartmanlarda adam mesela 45-50 bin TL’ye daireyi alıyor. Aldığı ‘borcu yok’ kağıdında bunun 2 katı bedel çıkıyor. Bunun sonucunda da çıkan raiç bedeline göre tapu harcını da buna göre yatırıyor, emlak vergisini de buna göre yatırıyor. Arsaların raiç bedeli üzerinde inanılmaz bir artış var. Bu değerlendirmeyi yapan belediye görevlilerinin bunu neye göre yaptıklarını biz bilmiyoruz. Çok afaki rakamlar dönmekte. Hakkı neyse onun gerekliliği olsun. Bu durum Malatya halkına büyük bir yük bindiriyor. Emlak vergisi de bu raiç bedellerine göre ödeniyor. Bu büyük bir sıkıntı. Şuanda müteahhitlik sektörünü de etkilemiş durumda. 130 metrekarelik bir ev yaptığı zaman yüzde 18 KDV’yide üzerine koyarak satıyor. Çünkü raiç bedel üzerinde bunu yapıyor. Asi takdirde devlet bunu kabul etmiyor. İstanbul’da bile çoğu yerde arsalar bin liranın altında” dedi.
TSO Meclis Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, Malatya’da son dönemde işsizliğin artığını, 12 ay önce Malatya’da işsizlik oranının 26 bin seviyelerinde iken bu rakamın bugün 36 binlere çıktığını belirterek, TSO yönetiminin buna yönelik çalışmalarda bulunmasını arzu ettiklerini söyledi. Sadıkoğlu, TSO’nun bilgilendirmeye yönelik seminer ve çalıştaylara de ağırlık vermesini isterken, fuar organizasyonlarının da yapılmasını belirtti.
TSO Meclis Üyesi Hasan Dündar ise, “TSO bir yatırımcı kuruluş değil. TSO yönetimi bir holdingin yönetim kurulu değil sermayesi yok harcayacakları örtülü ödenekleri yok. Tüccar ve sanayicinin bir takım sorunlarını çözecek bir takım faaliyetlere girmek için yine kendi meslektaşları tarafından seçilip buraya gönderilen insanlar” dedi.
“BAŞBAKANA DA SÖYLEDİM; YATIRIMCI KAÇIYOR”
Toplantının kapanışında konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Odanın daha geniş faaliyetler içinde olmasını bizde arzuluyoruz. Ama bunu Hasan Erkoç olarak, yönetim olarak yapacak değiliz. Ben burada 4 sene vurgularken, komitelerin ciddi şekilde çalışmasını ifade ediyorum. Komiteler ciddi şekilde çalışırsa eleştirilerin hiç biri ortada kalmaz. Ama maalesef ne hikmetse biz her şeyi başkalarından bekliyoruz. Başkaları yapsın, bizde gelip burada takdir edelim veya eleştirelim. Biz burada sizlerle varız, Meclis üyelerimizle biz varız. Sizler bana destek verecesiniz, sizler öncülük edeceksiniz ki toparlayalım, yapalım. Burası kimsenin tapulu malı değil, seçimle gelinen yer. İşsizlik var. Ben merkezi hükümet değilim. Bu sorunların tümünü çözecek olan bu TSO Meclis’i de değil. Türkiye’de işsizlik var. ‘Yatırımlar kaçıyor’ diyorum. Özellikle Tekstil noktasında ciddi şekilde bölgesel ve sektörel teşviklerin verilmesi gerektiğini ifade ettim. Bunu da sayın başbakanımıza ifade ettim. Zannediyor musunuz biz bu konulara duyarsızız? Duyarsız değilim ben. Ama ben bir noktaya adar gücüm nispetinde Malatya’nın sorunlarını ve problemlerini dile getiriyorum. Akli selim düşünmemiz lazım. Biraz daha akli selim hareket etmemiz lazım. Evet yatırımcı çekelim. Mahmut Çalık’ın fabrikaları kapandı. Aile içi satıştan dolayı şuanda fabrikalar faaliyet göstermiyor. Yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam eden yerdi burası. Önümüzdeki aylar içinde Organize Sanayi Bölgesindeki fabrika tekrar faaliyete geçecek. Ben esnafın sıkıntısını biliyorum. Ben günde 20-30 esnaf geziyorum. Sanayicinin de problemini biliyorum” diye konuştu.
Fuarlara giden işadamlarının yemek, konaklama, ulaşım ve otel giderlerinin TSO tarafından karşılanmadığı eleştirisi içinde Erkoç, “8 bin üyesi olan bir oda. Herkesin bir talebi var. Ben bir fuara götüreceksem, bunun ulaşım giderlerini karşılayayım, kahvaltıyı da vereyim, yemeği de vereyim diyorsam, el insaf yani, fuara gidecek adamda 60-70 TL otel parasını versin. Burada 8 bin insanın hakkı var. Fuar organizasyonlarına üyelerimizi gönderelim ulaşım ve yemek noktasında destek olalım. Ama konaklama noktasında imkanlarımız el vermiyor."