SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Basına Kapalı Toplantıda Kılıçdaroğlu'na Neler İletildi ?

Basına Kapalı Toplantıda Kılıçdaroğlu'na Neler İletildi ?
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, deprem bölgesi Malatya’da sivil toplum kuruluşları ile yaptığı toplantıda dile getirilen sorunlar ile verilen cevaplar dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, Malatya ziyaretinde sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve iş dünyası temsilcileri ile de bir araya geldi.

Millet İttifakı Malatya il başkanları ve yöneticileri ile TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, ESOB Başkan Yardımcısı Orhan Özbek, Malatya SMMMO Başkanı Serdar Böke ile diğer STK başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda Kılıçdaroğlu, önce sivil toplum örgütü temsilcilerinin görüşlerini aldı.

Toplantıda söz alan sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşların dile getirdiği bazı sorunlar ve talepler şu şekilde:

-Hasar tespitinin sağlıklı olmadığı, söz alan tüm konuşmacılar tarafından vurgulanırken özellikle elli yıl öncesinde deprem riski açısından 3. bölgede bulunan Malatya’nın bugün 1. bölgede yer almasına rağmen, dünden bugüne kadar yapılan inşaat yapı denetimlerinin yeterli ve doğru bir şekilde yapılmadı.

-Tarım konusunda yapılan desteklerin yetersiz olduğu ve TMO’nun kayısı alımı yaparak çiftçiye destek sağlanması

-Tarım arazilerine inşaat yapılmasına son verilmelidir.

-Deprem vergileri neden amacı dışında harcandı.

-Kalıcı yaşam alanlarının bir an önce kullanıma alınması gerekiyor.

-Ticaretin canlanması için belediye başta olmak üzere yerel yöneticilerin hiçbirinin bu konuda bir öngörüsü yok.

-Depremden mağdur olan esnaf ve vatandaşların vergi borçları, işyeri kiraları ve kredi kullandırılması konusunda düzenleme yapılmalı.

-CHP tarafından bir Afet koordinasyon merkezi kurulmalı..

-Konut sorununun çözümü ve Toki tarafından yapılacak evlerin vatandaşa ücretsiz olarak verilmesi.

-Üniversite sınavına hazırlanan gençlerin sorunu çözülmeli.

-Malatya’da faaliyette bulunan eski yeni tüm işyerleri 6.bölge teşvik kapsamına alınmalı.

-Özellikle nitelikli göçün önlenmesi için istihdam üzerindeki vergi ve sigorta primleri ve ücret desteği sağlanmalı.

-Malatya yeteri kadar deprem konusunda gündeme gelmedi.

-Yerelde özellikle de siyasiler arasında diyalogsuzluk var! Malatya olarak sesimizi duyuramıyoruz.

Konuşmalardan sonra konuşan Kemal Kılıçdaroğlu almış olduğu notlar üzerinden kendisine sorulan sorulara ve anlatılan konulara cevap verdi.

"Benim buraya gelme nedenim sizin sesinizi duyurmaktır.

Sorunlarınızı dinledim. Şikayet için değil! çözüm üretmeliyiz diyoruz.

Öncelikle nitelikli göçü nasıl engelleyeceğiz buna çözüm bulacağız.

Vergi avantajı başta olmak üzere tüm önlemlerin alınması gerekiyor.

Tarım ürünlerinin alımlarında devlet çiftçiye destek vermelidir.

Devlet et ve süt alımları yaparak çiftçinin elindeki ürünleri satın almalıdır.

Buradan, et süt kurumu ve TMO sesleniyorum.

Yıkılan binalarla ilgili kamuda kimin sorumluluğu varsa hakkında işlem yapılması görüşündeyiz.

Hasar tespiti konusunda bina hasarları ile ilgili yanlış işlem yapanlar cezalandırılmalı.

Hasarlı binaları az hasarlı çok hasarlı bina diye ayırmamalıyız. Tümümün yıkılması ve yenilerinin yapılması gerekiyor.

Elazığ'da bu depremde yıkım az olmuşsa bu konuda Elâzığ milletvekilimiz gayretleri ile hasarlı tüm binaların yenilenmesi ile olmuştur. Bunu örnek alalım.

Sağlıklı planlama ve imar affı artık olmasın diyoruz.

Konteyner ve çadır konusunda eksiklik çok bu depremde. Bir kez daha gördük Kızılay ve Afad yetersiz kaldı. Bu tür afetlere karşı her zaman deneyimli ve hazır olarak bekleyen ordumuz ne yazık önlemlerin alınmasında geri planda kaldı.

Afad ve Kızılay yeniden yapılandırılmalı ve siyasetten arındırılmalı. Özerk bağımsız kurum olmalıdırlar. İmarda bu kurumlar da kararlarda söz sahibi olmalıdır, dünyada örnekleri var.

Tarım arazilerine ev yapılmaması, imara açılmaması konusunda çalışacağız. Buna izin vermeyeceğiz.

Malatya Anadolu sanayisinde önemli bir merkezdir. Malatya'da sanayinin eski gücüne ulaşması için kredi faizleri silinmeli, sanayiciye destek verilmelidir.

Yeşilyurt ilçesi gibi Battalgazi ilçemizde de Kısa Çalışma Ödeneğinin hasarsızlık kapsamında olması için gayret sarf edeceğiz.

Deprem vergilerinin sağlıklı ve doğru bir şekilde şehirlerin imarı için kullandırılmasına ilişkin düzenlemeler yapacağız.

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yaşanan deprem sonrasında afet komisyonu kurduk. Bu komisyonda Malatya ilimizle ilgili görevi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’a verdik.

Deprem travma atlatmak için bölgede psikolog ve sosyologların görev alması yaraları sarması gerekiyor.

Depremin ekonomik yaralarının sarılması için biz de Malatya'ya 6. Bölge teşviklerinin verilmesi gerektiğini söylüyoruz.

Seçilirsek Malatya'ya gelme konusuna gelince bizde şöyle bir gelenek vardır, her seçimden sonra anavatan bildiğimiz Kıbrıs’a ilk ziyaret yaparız. Söz seçildikten sonra Kıbrıs'a yapacağım ziyaretten sonraki ilk ziyaretimi Malatya’ya yapacağım.

Vatandaşlarımız ve esnaf için özveride bulunan tüm iş dünyası ve ticaret erbabı ve esnaf odaları ticaret ve ziraat borsalarına sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim, saygı duyarız siz dile getirirsiniz iktidarda bunu çözmek zorundadır.

TOKİ tarafından depremzedelere yıkılan binaları yerine yapılan konutlar ücretsiz teslim edilecek.

Adalet içinde tüm sorumlulardan hesap sorulacak."

Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Memeleketi çok katlı binalara boğdular. Çok katlı binalardan nefes alamaz hale geldik. Ev ve kira fiyatları uçtu. Çünkü yerli almazsa nasılsa yabancıya satarım diye fiyat düşürmüyorlar. Muhalefet seçimi kazanırsa ilk iş yabancıya ev satışını iptal etmelidir. Bu iktidardan artık hayır yok bize.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ersan (1 yıl önce)
    Teşekkürler Kılıçdaroğlu. İlk kez bu seçimde oyumu size vereceğim. Yeter artik Bu arada 10 bin lira verilecekti ne oldu o iş. ???
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Kazım (1 yıl önce)
    Depremden dolayı Mersin’e geldik. Mersin de de tarım arazilerine ve bahçelere imar verilmiş ve her yere 10-15 katlı apartmanlar yapılıyor. Adana da aynı. Bir deprem olsa Malatya dan farkı olmayacak bu şehirlerin. Yollar dar, park bahçe kalmayacak şekilde vahşi bir yapılaşma var. Bu belediyeler hangi partide?Diyeceğim o ki, siyasilerin birbirinden farkı yok.
    %49
    %51
    Yanıtla