Kahramanmaraş- Pazarcık merkezli olarak 6 Şubat sabaha karşı 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, Malatya'nin içme suyunun sağlandığı Yeşilyurt'un Kozluk Köyü sınırları içerisindeki Pınarbaşı'nda bulunan kaptajda toplanan su kaynaklarını da büyük çapta etkiledi. İlk depremden kısa bir süre sonra, kaptajdaki kaynaklardan ikisinin tamamen kuruması MASKİ yetkililerini panikletirken, diğer kaynaklarda da içme suyu tamamen bulandı. Kuruyan iki kaynaktan bir süre yeniden su akması yetkilileri rahatlattı. Yeraltından çıkan suyun bulanıklığı, aradan geçen 11 güne rağmentam düzelmezken, MASKİ yetkilileri, suyun birkaç gün içerisinde saydam ve içilebilir duruma geleceği beklentilerini ifade ettiler.
İLK DEPREM SUYU BULANDIRDI, KAPTAJDAKİ İKİ GÖZEYİ KURUTTU..
Malatya'ya 19 kilometre mesafede Pınarbaşı mevkiinde bulunan ve Roma döneminden beri yörenin içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynak, 6 Şubat günkü depremden büyük çapta etkilendi.
FOTO: Depremin hemen ardından kaynaktaki iki göze kurudu
04.17'de meydana gelen 7,7'lik ilk depremde, kaptaja bağlı gözelerden ikisi kururken, diğer 3 büyük gözede de su azaldı ve çok bulanık bir halde aktı. İki gözeden su akışının kesilmesi, diğerlerinde azalması ve aşırı bulanık su, yetkilileri yeraltından çıkan suyun 'kaybolduğu' düşüncesiyle panikletirken, ilk gün Malatya Valiliği aracılığıyla bir açıklama yapılarak, ikinci bir duyuruya kadar şebeke suyunun kullanılmaması istendi.
13.24'teki 7,6'lık ikinci deprem de kaptajda azalmış olan suyun bulanıklığını daha da artırdı.
FOTO: Ancak kuruyan kaynaklardan bir süre sonra bulanık da olsa su gelmesi MASKİ yetkililerini sevindirdi
Ancak bir süre sonra, kuruyan iki gözeden öncekinden az olsa da suyun yeniden akmaya başlaması MASKİ yetkililerini rahatlattı.
BULANIKLIK DA GİDEREK AZALIYOR
Deprem nedeniyle, içme suyu kalite parametrelerine göre, NTU olarak ifade edilen suyun bulanıklık değerinin 1 olması gerektiği, 5'e kadar olan değerin de içme suyu için kabul edilebilir üst sınır olduğu, ancak depremin ardından Malatya İçme Suyunda bu değerin 970 NTU'ya ulaştığı belirtildi.
Bulanıklık nedeniyle vatandaşlarda, içme suyuna kanalizasyon karıştığı gibi endişeye yol açtığı belirtilirken, bunun doğru olmadığı, suyun yeraltından bulanık olarak çıktığı, buna rağmen klorlandığı kaydedildi.
BİRKAÇ GÜN İÇİNDE İÇİLEBİLECEK DURUMA GELECEK
Depremden bu yana geçen sürede, azalan suyun yüzde 80- 90 oranında mevsim normaline döndüğü, dün itibarıyla NTU değerinin 60 olarak ölçüldüğü ve her geçen gün bu değerin daha da düşerek normale yaklaştığı, 4-5 gün içerisinde bulanıklığın geçerek şebeke suyunun içilebilir duruma geleceği bildirildi.
MASKİ yetkilileri, şebeke suyunun bugünlerde rahatlıkla ihtiyaç için kullanılabileceğini, bunun için bir sorun olmadığını belirttiler.
Levent BARIŞ, malatyahaber.com- Görüş Gazetesi