SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bazı Yerlerde Kayıp Yüzde 90'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:05:14
'Bazı Yerlerde Kayıp Yüzde 90'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bazı bölgelerde kayısı çiçeklerinin yüzde 80-90’ının dondan zarar gördüğünü ileri sürerek, üreticilerin desteklenmesini istedi. 

Gazeteciler Cemiyeti’nde, Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayar ve Sarıcıoğlu Mahallesi Muhtarı kayısı üreticisi Şinasi Sucu ile birlikte basın açıklaması yapan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Kayısı’nın şehrin ekonomisinin can damarı ve ülkenin önemli ihraç ürünü olduğunu belirterek, her yıl yaş, kuru kayısı ve kayısı çekirdeği ihracatından 300 - 350 milyon dolar gelir sağladığını hatırlattı. Doğan Solmaz, çevre illerle birlikte Malatya’da toplam 50 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, “İnsan sağlığı için birçok faydası bulunan kayısıda bugün üretim, pazarlama ve yeni ürün geliştirme konusunda ciddi sorunlar bulunuyor. Malatya Ziraat Odalarının kayısı sorunlarını çözümü konusunda önerilerimiz var. Geçen hafta 18 - 19 Mart gecesi rakımı 1100 metre kadar olan tüm alanlarda ciddi don hadisesi yaşandı. Donun neden olduğu hasarın tespit edilmesi konusunda ilgili kurumların çalışması devam ediyor. Çiftçilerden aldığımız bilgiler ve tarafımız tarafından yapılan incelemeler bazı ilçelerde kayıp yüzde 80 - 90’lar civarındadır. Malatya’da yaklaşık 6 bin kayısı üreticisi TARSİM’e sigorta yaptırdı. Diğer üreticilerimiz çeşitli sebeplerden dolayı sigorta yaptırmadığından dolayı ciddi kayıp yaşamaktadırlar. Dondan dolayı zarar gören kayısı üreticilerimiz, kredi borçlarının ertelenmesi konusunda bir çalışma yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Geçen yıl yüksek olan kuru kayısı rekoltesinin tahminlere göre ancak yüzde 70 bölümünün satıldığını söyleyen Doğan Solmaz, geçen yıldan kalan kuru kayısıların olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Kayısıda pazarlama sorunu son derece ciddidir. Kuru kayısı fiyatlarının daha aşağı düşmemesi için pazarlama ve yeni ürün geliştirme konusunda kapsamlı çalışmaların yapılması gerekiyor. Yeni kurulan Kuru Meyve Tanıtım Fonu kapsamında mutlaka yurtiçi tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Kayısının yurtdışına pazarlama ve tanıtımına katkı sağlanması amacıyla başbakanın yurtdışı seyahatlerinde ihracatçıların katılması için ilgili mercilere gerekli girişimlerin yapılmasını talep ediyoruz.”

Kuru kayısının pazarda hak ettiği fiyattan satılmaması nedeniyle üretici kayısı ağaçlarına yeterli bakım yapılmadığını ifade eden Solmaz, ilaç ve gübre fiyatların çok yüksek olduğunu kaydetti. Doğan Solmaz, işçilik diğer masraflar dikkate alındığında kuru kayısı maliyetinin altında satıldığını vurgulayarak, “Bunun için birçok üretici sonbahar ilca ve gübrelenmesini yapamadılar. Tarım Bakanlığından talebimiz büyük bölümü ihraç edilen kuru kayısıya özel veya havza bazlı destek verilmesidir. Bu konuda ilgilerden yardım bekliyoruz. Kayısının budama, gübreleme ve diğer bakım işleriyle ilgili ilçe veya köy bazında eğitim çalışmaları arttırılmalıdır. Tarım Müdürlüğü ve tarım danışmanları bu konuda çalışma yapmaktadırlar. Ancak yeterli değildir” şeklinde konuştu.

Kapıkaya ve Boztepe Barajları ile yaklaşık 150 bin dekar arazi sulamaya açıldığını anımsatan Solmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kayısı’da stratejik plan oluşturulmalı. Kısa, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalar belli olmalıdır.”

Bayram Polatbaş başkanlığındaki Malatya Ziraat Odası'nın feshedilmesi nedeniyle, Malatya merkezde Ziraat Odası'na ilişkin işlemlerin Yeşilyurt Ziraat Odası tarafından sürdürüldüğü bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız