İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, kalkınma ve yatırım bankalarının faiz oranlarıyla çok fazla oynamasının doğru olmadığını söyledi. Belediyelerin alt yapı ve üst yapı çalışmalarına yüzde 6 ile 8 arasında değişen oranda faiz verdiklerini belirten Karaman, “Faiz oranlarımızla rakamsal olarak çok oynamıyoruz. Kalkınma ve yatırım bankalarında anlık değişimler doğru değildir” dedi.
Belediyelerin altyapı yatırımlarına finansman desteği sağlayan İller Bankası, yeni dönemde yerel yönetimlere düşük maliyetli kredi sağlamak için Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası ile görüşmelere devam ediyor. İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, 2011 ve 2012 yıllarında Japonya Ulusal İşbirliği Ajansı’ndan (JICA) 135 milyon dolar civarında, Avrupa Yatırım Bankası’ndan ise yaklaşık 250 milyon civarında kredi kullandırdıklarını söyledi.
ALT YAPI KREDİLERİNDE 20 YILLIK VADE
Belediyelere sağlanan krediler hakkında bilgi veren Karaman, “Faiz oranlarımızla rakamsal olarak çok oynamıyoruz. Kalkınma ve yatırım bankalarında anlık değişimler doğru değil. Biz uzun vadeli krediler veriyoruz. Özellikle alt yapı kredilerinde yüzde 6 oranında 20 yıla kadar vade veriyoruz. Üst yapı projelerine yüzde 7 faizle 15 yıla kadar vade veriyoruz. Belediyelerimizin malzeme araç gereç alımlarından iş makinası kamyon gibi alımlarında ise 5 yıla kadar vade ile yüzde 8 faiz oranı veriyoruz” dedi.
Türkiye genelinde İller Bankası’nın finansmanını sağladığı ya da teknik destek, müşavirlik hizmeti verdiği bin 27 şantiye olduğunu söyleyen Karaman, “Bu şantiyelerin hepsi inşaat şantiyeleridir. Buna ek olarak 238 civarında proje hizmetimiz devam ediyor. Bunlar içme-suyu kanal projeleri, harita imar planı ağırlıklı projeler. Bunları da toplarsak yaklaşık bin 265 civarında ülkemizin her noktasında İller Bankası’nın yürüttüğü işle var” diye konuştu.
İLLER BANKASI KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ETKİN OLACAK
Yapılan yasal değişiklik ile İller Bankası’nın kentsel dönüşüme kaynak sağlayan kurumlardan birisi haline geleceğine dikkat çeken Tuncay Karaman, kentsel dönüşüm faaliyetleri olarak yürütülen faaliyetlerin de olduğunu söyledi. Karaman buna örnek olarak Esenler’de belediye ile birlikte 72 dönümlük bir alanda uygulanacak projeyi gösterdi.
Karaman şunları kaydetti:
“Kentsel dönüşüm için kâr amaçlı gayrimenkul projelerinden elde edilen kârdan kaynak aktarımı yapacağız. 2011 yılındaki yasal düzenleme yapıldıktan sonra biz alt düzenlemelerimizi kurumda yaptık, kurumu hazırladık. Bu noktada ilgili daire başkanlıklarımızı kurduk ve kurumumuzu bilinçlendirdik. Şu anda kaynak üretme noktasında hem kentsel dönüşüme hem de belediyelerimize daha fazla hibe ve kaynak üretme noktasında çalışmalarımız var.”