Malatya’da 18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi’nde Alman uyruklu Tilmann Geske ile Türk uyruklu Necati Aydın ve Uğur Yüksel adlı misyonerlerin vahşice katledilmelerine ilişkin davanın görüldüğü Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Malatya Valiliği’nden istediği bazı belgelerin, davanın dosyasında yer aldığı, ancak bu belgelerin iddianameye yansıtılmadığı, yansıtılan bazı bölümlerin ise kaynak gösterilmeden kullanıldığı bildirildi. Belgeler, Zirve yayınevinde yargılanan askeri personelin suçlandığı bazı faaliyetlerin aynı dönem Emniyet tarafından da yapıldığını gösteriyor.
MAHKEME İSTEDİ, VALİLİK GÖNDERMEDİ
Zirve Yayınevi Davasında terör örgütü suçlaması ile yargılanan askeri personelin avukatlarının, “Misyonerlik ile ilgili faaliyetleri resmi talimatlar kapsamında Jandarma tarafından takip edilmiştir. Ancak aynı faaliyetler Emniyet tarafından da takip edilmiştir. Jandarma personeline yapılan suçlamalara karşın, o dönem Emniyet tarafından yürütülen faaliyetler soruşturma da dikkate alınmamıştır” iddiası ile mahkemenin Malatya Valiliği’nden 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait İl Emniyet Komisyon Toplantısı tutanaklarının ıslak suretlerinin istemesini talep etmişti. Malatya Valiliği ise mahkemeye ıslak imzalı sunumları göndermemiş ve komisyon formlarını göndermişti. Bunun üzerine Mahkeme, “İl Emniyet Müdürlüğü veya MİT görevlileri tarafından ıslak imzalı olarak bu toplantılarda toplantı tutanakları dışında sunum yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise bu sunumların ıslak imzalı asıllarının celbi, sunum yapılmamış ise bu hususun tespit edilmesi, sunum yapıldığı halde ıslak imzalı sunum belgeleri bulunmuyorsa bunun nedeninin bildirilmesi için” yeniden Malatya Valiliği'ne yazı yazılması kararı almış, ancak bu yazı üzerine de söz konusu belgeler mahkemeye sunulmamıştı.
O BELGELER DAVA DOSYASINDA VAR
Mahkemenin Malatya Valiliği'nden istemiş olduğu o döneme ilişkin İl Emniyet Komisyon Toplantısı tutanaklarının davanın 43. nolu klasöründe yer aldığı ve bu belgelerin soruşturma aşamasında dava dosyasına girdiği, soruşturma aşamasında jandarma personeline “Misyonerlerin takip edilmesi ve hakkında çalışma yürütülmesi” iddiasıyla yapılan suçlamalara karşın, aynı dönemde Emniyet tarafından aynı faaliyetlerin yapıldığı ve bu durumun iddianame de dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Askeri personelle ilgili olarak hazırlanan son iddianamede İl Emniyet Komisyon Toplantıları tutanaklarından alıntı yapılmasına karşın kaynak gösterilmediği ve sadece Jandarma tarafından misyonerlik faaliyetlerinin yapıldığı şekilde gösterildiği belirtildi.
İŞTE O BELGELERDEN BAZILARI…
Malatya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Emniyet Komisyon toplantı tutanaklarına “Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında dile getirilen misyonerlik konularının iddianamede yer almadığı belirtildi.
-Ağustos 2007 dönemine ilişkin yapılan 8 Eylül 2007 tarihli İl Emniyet Komisyon Toplantısının Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında, “Merkezi İstanbul ilinde bulunan Hıristiyanlıkla ilgili materyallerin basım ve dağıtımını yapan Zirve Yayıncılık ve Dağıtım Şirketinin İlimiz Niyazi Mısri caddesi Ağbaba İş Merkezi …. Sayılı adreste bulunan büronun yaşanan saldırı olayının ardından Y.Ç. isimli şahıs tarafından İlimiz (… ) adrese taşındığı ve faaliyetlerine burada devam edecekleri, Zirve Yayıncılık ve Dağıtım Şirketi adına faaliyet göstermek amacıyla ilimize gönderilen Y.Ç., isimli şahsın ilimiz (…) adresine taşınarak ilimize yerleştikleri…” şeklinde bilgi yer alıyor.
- Eylül 2007 dönemine ilişkin yapılan 3 Ekim 2007 tarihli İl Emniyet Komisyon Toplantısının Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında ise şu bilgiler aktarılıyor; “İlimizde misyonerlik faaliyetlerinde bulunan ve yurtdışına giden S.G. ile T.S. ilimize dönmüşlerdir.”
- Eylül 2007 dönemine ilişkin yapılan 2 Kasım 2007 tarihli İl Emniyet Komisyon Toplantısının Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında, “İlimizde misyonerlik faaliyetleri içerisinde yer alan T.W.S. isimli şahsın 1-8 Ekim t2007 tarihleri arasında İzmir ili menderes ilçesi Özdere Beldesinde ‘Lighthouse’ misyonuna bağlı Kilise önderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıya katıldığı, İlimizdeki misyoner grup içerisinde faaliyet gösteren S.G. isimli şahsın 20 Ekim 2007 tarihleri arasında Antalya ilinde düzenlenen konferansa katıldığı şeklinde bilgiler alınmıştır” şeklindeki bilgiler kaydediliyor.
- Nisan 2008 dönemine ilişkin yapılan 2 Mayıs 2008 tarihli İl Emniyet Komisyon Toplantısının Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında ise şu bilgiler veriliyor; “18 Nisan günü Tilman Ekke Hard Geske için mezarı başında 30 kişilik bir grup tarafından anma töreni düzenlenmiştir. Misyoner gruba mensup ve çevre illerden gelen gruba müzahir şahısların katılımı ile Orduzu Pınarbaşı’nda motivasyon amaçlı piknik yapılmıştır.”
-Ocak 2008 dönemine ilişkin yapılan 5 Şubat 2008 tarihli İl Emniyet Komisyon Toplantısının Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında şu bilgiler veriliyor; “Antalya ilinde 21-25 Ocak 2008 tarihleri arasında zirve Grubu il temsilcilerinin aileleri ile birlikte katıldığı ‘Çekilme zamanı’ adı altında yapılan toplantıya Zirve Yayıncılık ve Dağıtım Şirketi’nin ilimiz temsilciliğini yapan Y.Ç. ve eşi (…) ile H.O. ve eşi (…) isimli şahıslar katılmışlardır.”
-Mart 2008 dönemine ilişkin yapılan 2 Nisan 2008 tarihli İl Emniyet Komisyon Toplantısının Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında, “İlimizde faaliyet gösteren misyoner grubu organizesinde 23 Mart 2008 Pazar günü Diriliş Bayramı konulu ve yaklaşık 30 kişinin katılımı ile bir etkinlik düzenlenmiştir” ifadeleri yer alıyor.
-Ağustos 2008 dönemine ilişkin yapılan 3 Eylül 2008 tarihli İl Emniyet Komisyon Toplantısının Polis Bölgesi Terör Olayları-İrticai Faaliyetler” başlığı adı altında ise şu bilgilere yer veriliyor; “Merkezi İstanbul ilinde bulunan Zirve Yayıncılık adına ilimizde misyonerlik faaliyetlerini yürüten şahısların düzenli olarak çevre illere düzenledikleri geziler ile Hıristiyanlıkla ilgili materyallerin dağıtımı faaliyetlerine devam ettikleri tespit edilmiştir. Zirve Yayıncılık ve Dağıtım Şirketinin ilimizdeki bürosuna yapılan saldırı sonucu hayatını kaybeden Alman vatandaşı Tilman Ekke Hard Geske’nin eşi olan ve Temmuz-Ağustos döneminde Almanya’da bulunan S.G.'nin 27 Ağustos 2008 tarihinde karayolu ile Edirne Uzunköprü Kara Hudut kapısından ülkemize giriş yaparak 28 Ağustos 2008 günü ilimize geldiği öğrenilmiştir.”
BUGÜNE KADAR 106 DURUŞMA YAPILDI..
Zirve Yayınevi'nde 1'i Alman uyruklu 3 Hıristiyan misyonerin öldürüldüğü olay yerinde Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker yakalanmışlardı. 7 yıl tutuklu kalan bu 5 sanık, geçtiğimiz yıl çıkarılan, yargılamada tutukluluk süresi 5 yılı geçenlerin tahliye edilmesine ilişkin "Torba Yasa" kapsamında 8 Mart 2014 günü, ayaklarına elektronik kelepçe vurularak tahliye edilmişlerdi. Mahkeme, 5 yıllık tutukluluk süresi dolmadan bu sanıklar hakkında karar verecekken, daha sonra ek soruşturmayla davanın kapsamı genişletilmiş, dolayısıyla asli sanıklar hakkında karar verilemeyince, olay yerinde yakalanan "asli" sanıkların tahliyesine giden yol açılmıştı. Zirve Yayınevi davasını, bugün "Orduya Kumpas" denilen Ergenekon, Balyoz vs. davalarıyla bağlantılama çabaları sonucu, Emekli Orgeneral Tolon ile birlikte Malatya eski Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar tutuklanarak davaya dahil edilmişlerdi. Sonradan ilave edilen sanıkların önemli bir bölümü, cinayetlerin asli failleri tahliye edilmesine rağmen tutukluluklarının devamı kararıyla serbest bırakılmamışlar, aylarca tutuklu olarak yargılanmaya devam edilmişlerdi. Davaya sonradan eklenen sanıklardan eski uzman çavuş ve eski papaz İlker Çınar'ın, bu davanın aynı zamanda "gizli tanığı" olduğu da ortaya çıkmış, diğer tutuklu sanıklar, bu kişinin "yalan" ifadeleriyle tutuklandıkları savunmasını yapmışlardı. Davanın 106'ncı duruşması 15 Temmuz 2015'de yapılmıştı.
Bu arada, davaya bakan eski mahkeme heyetinin, Genelkurmay Başkanlığı'ndan, misyonerlerin avukatlarından E.D.'nin talebi üzerine istediği, Genelkurmay'ın gönderdiği, "Kozmik Oda" kaynaklı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait "Devlet Sırrı" niteliğindeki belgelerin kopyalarını, talep eden tüm avukatlara verdiği, böylece "Devlet Sırrı"nın mahkemece dağıtılmış olduğu ortaya çıkmıştı.
ARŞİV FOTO: Zirve cinayetleri davasının 5 asli faili, 5 yıllık tutukluluk süresinde yargılama sonuçlanmadığı için "elektronik kelepçe" takılıp serbest bırakılmışlardı