SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bilgi Kirliliği İle Kayısıyı Öldürüyorlar"

0
Güncellendi - 2017-11-11 03:28:20
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya’da 2 milyon kayısı ağacı kesildi iddialarına tepki gösterdi, bilgi kirliliği ile kayısı üreticisini endişelendirdiklerini belirttiği çevreleri eleştirdi.

Haftasonu Malatya’da Tarım İl Müdürlüğü, ziraat oda başkanları ve DSİ 9. Bölge Müdürlüğü ile görüşen Bakan Tüfenkci, konuya ilişkin yapılan çalışmaları anlattı. Kesilen ağaç sayısının iddia edildiği gibi 2 milyon değil 200 bin olduğunun altını çizen Bakan Tüfenkci, kesilen ağaçların yaşlı, hastalıklı bir bölümünün ise susuzluk nedeniyle kuruyan ağaçlar olduğunu söyledi.

Malatya’nın son yıllarda susuzlukla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Bakan Tüfenkci, “Susuzlukla mücadele için yoğun bir şekilde baraj, gölet yapımını sürdürüyoruz, kapalı sistem sulama kanallarının devreye sokuyoruz ve bu yolla üreticimizin su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

“2 MİLYON AĞAÇ KESİLDİ DEMEK HİÇBİR VİCDANA SIĞMAZ”

Tarım İl Müdürlüğü’nün kayısı ağaçlarının kesimine ilişkin tespit yaptığını belirten Bakan Tüfenkci şöyle konuştu:

“2016 yılı rakamları ile Malatya’mızda toplam 7 milyon 558 bin kayısı ağacı bulunmaktadır. Yine Malatya’da Tarım İl Müdürlüğümüzün tespitlerine göre yaklaşık 200 bin ağacın kesildiğini görüyoruz. Yaşlı, hastalıklı ve susuzluk nedeniyle kuruduğu için kesilen bu 200 bin rakamını 2 milyon gibi göstermek hiçbir vicdana sığmaz. Sadece kayısı ile 40 bin ailemiz geçimini sağlıyor, mevsimlik işçilerimiz için de geçim kapısı olan kayısıda bir ağacın dahi kesilmesini istemeyiz. Ama bunun üzerinden kamuoyunu yanıltmak, üreticilerimizi endişeye sevk etmek yanlış bir tutum. Bu ne Malatya’ya ne de üreticilerimize bir fayda sağlar. Biz görüyoruz ki kayısıyı birileri bilgi kirliliği ile öldürüyor. ”

KAYISIYA CAN SUYU OLACAK 3 BARAJ GELİYOR

Bakan Tüfenkci, 2016 yılında  Hekimhan Çanakpınar Köyü, Hekimhan İlçe Merkezi, Kuluncak İlçe Merkezi, Darende Çınar Köyü, Arguvan Çavuşlar Köyü Köyiçi Deresi’nde taşkın koruma yapıldığını, Arapgir Göleti , Doğanşehir Söğüt Göleti göl alanında mebran kaplaması yapıldığını, Darende pompa istasyonunun işletmeye hazır hale getirildiğini belirtti.

Sulama suyu için bir çok projenin devam ettiğinin altını çizen Bakan Tüfenkci, 2017 yılı sonunda Akçadağ Taşevler Barajı, Darende Ayvalı Barajı ve Kuluncak Bicir Barajı’nın tamamlanacağını kaydetti.

Kayısı üreticisinin sulama konusunda elini rahatlatmak için çalıştıklarını ifade eden Tüfenkci, bir kez daha kayısıda birlik ihtiyacına dikkat çekti, birlik oluşturulması için Malatya’ya çağrı yaptı.

KAYISININ LİSANSLI DEPO İHTİYACI

Bakan Tüfenkci, fındık, zeytin, pamuk gibi bir çok üründe lisanslı depoculuğu hataya geçirdiklerine dikkat çekti Malatya’da lisanslı depo kurulması için

Kalkınma Bakanlığı’ndan 12 milyon TL’lik destek çıkarıldığını hatırlattı ve şöyle konuştu:

“Toplam 10 bin tonluk bir depo, 18.5 milyon TL yada 19 milyon TL’ye mal oluyor. Bu noktada daha şehir olarak konuşmadık ama İkinci bir alternatif olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bir iştiraki olan İzmir LİDAŞ şirketini de bu lisanlı depoya ortak etme seçeneği bulunuyor. Başka alternatifler çıkarsa; yani Büyükşehir, borsa veya odalarla hep beraber de yapılabilir. Tüm bu seçenekleri değerlendirerek 2018 yılında inşallah lisanslı depomuzun temelini atmak istiyoruz.”

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • ertan (7 yıl önce)
    16 yil kendi bahcemde kayisicilik yaptim Yemin olsun islime atilmis normal kuru kayisi 16 yilda 10 tane yememisimdir biz yemiyoruz baskalari nasil yesin, yiyenlerin bircogu kükürtlü oldugunu bilmiyor anlamiyor yiyor tonlarca kayisiya cözüm bulmak zor yas piyasada tonlarcayi elden cikarmak zor gün kurusu isi zor o yüzden kayisinin kaderide malatya gibi yap bitir sifir elde var sifir kazanan azda olsa gelen urfali adiyamanli isciler
    0
    0
    Yanıtla
  • MalatyalıUmutsuz (7 yıl önce)
    Sayın bakanım o zaman bilgi kirliliğini siz ortadan kaldıracaksınız. Siz şikayet değil çözüm makamısınız hatırlatmak isterim. 15 yıldır ülkeyi (Malatya) yı sizin siyasi erkiniz yönetiyor. Kayısının üç beş kişinin elinde oyuncak olmaması için ne yaptınız. 15 yıl önce bir kg kayısı ile kaç kg gübre kaç lt mazot alınıyordu bu günkü durum ne bu sorulara bir zahmet cvp verin. Sonra siyaset yapın. Kesilen ağaçlar değil sorun geleceğe ait hayallerimizin olmaması en büyük sorunumuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (7 yıl önce)
    1. Tarim il müdürlüğü mühendisleri özellikle sulama gibi onemli sikintilari olmayan bölgeler belirlemeli..Ornegin su sikintisi olan Orduzu gibi bölgelerde diyecek ki kardesim mevcut kaysi ağacın kuruyunca yenisini ekme…Cok su istemeyen bir ürüne yönlendirecek ya da tarim arazisi vasfından çıkaracak…Dunyanin hiçbiryerinde hem onemli sulama sikintisi olan hem de tarim arazisi olan baska yer var mi bilemiyorum Turkiye disinda…. 2. Tarim il müdürlüğü belli bir üst ağaç sayısı siniri koymalı..ornegin diyecek ki kardesim Malatya da 4 milyondan fazla kaysi ağaci olmayacak..Boylece kayisi fiyatı kendinden yükselecektir..Arz az, talep çok olacağından dolayı…. 3. Ceviz, badem gibi diger tarımsal ürünlerin ekimine özellikle onem verilmeli.. Bilmem farkında misiniz ancak Malatyanin iklimi değişiyor..Mesela eskiden yazin yağmur yagmazken suan yaz boyu 2-3 defa yağmur yağıyor…Bu değişkenlik icin de Malatya da tarimin yonu de mühendislerce iyice düşünülmeli ve uygun tarımsal ürünlere çiftçiler yönlendirilmeli…
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah turan (7 yıl önce)
    Sayın Bakanım eskimalatyanin sulama sorunu ne olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazili (7 yıl önce)
    Sayın bakanım, bilgi kirliliğini ziraat oda başkanları yapıyor.başkanlar sözde çiftçinin haklarını savunuyor gibi gözükmeye çalışıyorlar.çiftçiden para almaktan başka bir iş yapmıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan doğan (7 yıl önce)
    Sayın bakanım ben İnönü mahallesine oturuyorum evlerimize kuyu suyu veriyorlar temizlik dışında kullanmıyoruz ben şahsen çocuklarımın arabası ile tecdeden su getiriyorum bu sorunumuzu çözüme kavuşturmanız temennisi ile saygılarımı sunarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (7 yıl önce)
    Sayın bakan yine yanlış bilgilendirilmiş.Kayısıdaki kurumalar Viral ( virüs kaynaklı-kanser) olup sulama ile yakından uzaktan ilgisi yoktur.Kele ilçesinde sulama konusunda hiç bir sorun yok.Bizler Kıyıcak Köyünde neredeyse haftada bir bahçe suluyoruz,ancak bizim Köyümüzde de hemen hemen her bahçede ciddi kurumalar oldu olmaya da devam ediyor.Bu kurumaları kestirmeden suya bağlamak sadece bilgisizliten ibarettir.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (7 yıl önce)
    Lisanslı depo 2005 yılından beri konuşuluyor. Biz sayın bakandan lisansli depo degil uzume, fındığa verilen taban desteğini istiyoruz. Ucuz mazot gübre desteği istiyoruz. Kayısı can cekisiyor. biz kayisiya can suyu istiyoruz..
    0
    0
    Yanıtla