SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Borsanın Lisanslı Kuru Kayısı Deposu Tamamlandı

0
Güncellendi - 2020-06-16 02:25:58
Borsanın Lisanslı Kuru Kayısı Deposu Tamamlandı
A- A+ PAYLAŞ

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Malatya Ticaret Borsası’nın yararlanıcı kurum olarak Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte projelendirdiği Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesisleri tamamlandı ve Temmuz ayında üreticiye ve kayısı piyasasına hizmet vermeye hazır hale getirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 12 milyon TL hibe ile desteklenen Malatya Ticaret Borsası Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesislerinin geriye kalan finansman desteği de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği – Toprak Mahsulleri Ofisi’nin iştiraki olan ve lisanslı depoculuk konusunda uzman şirketi LİDAŞ tarafından sağlandı.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında yapım işi ihalesi yapılan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesislerinin ihalesine 8 firma katılmış, ihalede en uygun teklifi veren Abdulvahap Yılmaz firması ile sözleşme imzalanarak, depo tesislerinin yapımına 2019 yılı Eylül ayında başlanmıştı.

15 Temmuz 2020 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayacak

Malatya Ticaret Borsası tarafından yapılan açıklamada, Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin metrekare alan üzerine 6 bin ton kapasitesi olan inşa edilen kuru kayısı lisanslı deposu tesisleri, başta kayısı üreticisi olmak üzere kayısı sektörüne hizmet vermek için son hazırlıklarını da tamamladı.

Tesislerde ilk işlemin 15 Temmuz 2020 tarihinde başlayacağını belirten Malatya Ticaret Borsası Yönetimi, “İçerisinde kullanacağımız kasa ve rafların ihalesi 21 Mayıs 2020 tarihinde LİDAŞ tarafından gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde bu kasalar ve raflarda yerine konulduktan sonra depo hizmete girecektir. Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk 15 Temmuz 2020 tarihi itibariyle üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır” bilgisini verdi.

Çalık inceleme yaptı

Bu arada AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan'la birlikte depoda inceleme yaptı.

Lisanslı Kuru Kayısı Deposunun yaklaşık 6 bin kayısıyı depolama alanına sahip olduğunu kaydeden Çalık, “Buraya kayısılarını getiren üreticilerimiz, ilk andan itibaren hazırlanan kapalı alanlarda depolanmak üzere ürünlerini verecekler. Buradan aldıkları elektronik senetlerle bütün giderlerini karşılama imkanına sahip olacaklar. Ayrıca, Lisanslı Kuru Kayısı Deposunun var olması bizim elimizi daha güçlendirecek. Özellikle vatandaşlarımızın söylediği Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısı almasıyla ilgili bir talebi vardı. Bu vesileyle de Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ile yapmış olduğumuz görüşme neticesinde inşallah Malatya kayısımızın da TMO tarafından alınması için çalışmaya başladılar. Cumhurbaşkanımıza arzlarıyla birlikte Malatya üreticimiz için çok önemli bir fırsata dönüşecek” şeklindeki konuştu.

Milletvekili Çalık, bu seneki tahmini kayısı rekoltesinin ve 4 numara kayısının fiyatının üreticilerin yüzünün gülmesine vesile olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kayısının daldan tezgaha gelmesi sürecine kadar emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Geçen sene tarıma vermiş olduğumuz 170 milyon TL’lik destekle birlikte bu sene vermiş olduğumuz ve bundan sonrada vereceğimiz desteklerle çiftçimizin, dün olduğu gibi bugünde yarında yanında olacağız. Hububat, hayvancılık desteğiyle, teşviklerimizle birlikte her zaman çiftçimizin, üreticimizin yanındaydık. Lisanslı Kuru Kayısı Deposu Malatya’mıza, bölgemize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”

MTB Başkanı Ramazan Özcan da, uzun zamandır Malatya’nın hayal ettiği projelerden birisinin Lisanslı Kuru Kayısı Deposu olduğunu ifade ederek, “Özellikle kuru kayısının bir yatırım aracına dönmesi konusunu her fırsatta sizlere ifade ediyorduk. Lisanslı depoculuk kuru kayısıda yeni bir dönem başlatacak. Üreticilerimizin, ürünlerini sağlıklı bir ortamda muhafaza edip, almış oldukları elektronik senetle de bankalardan çok uygun faizle krediler kullanarak, hasat döneminde karşılaştıkları mali problemleri ortadan kaldırmak içinde çok ciddi ve önemli bir fırsat doğacak. Her şey üreticimizin daha sağlıklı, kaliteli ürünü burada sakladıktan sonra ürünü kıymetlendirmeye odaklı bir sistem” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Bayram İŞKUR (4 yıl önce)
    Arkadaşlar 400bin liralık araba şimdi lüks araç mı oluyor. Onu geçin. Bende çok gezdim. Benim şahsi kanaatim 70bin ton kuru kayısı olur. Elbistan. Baskil ve diğer yerler 10bin ton olur. Buda 80bin ton eder. Afaki bir fark yok. Kaliteli ürün olur. Fiyatta tamamen arz talep döngüsü üzerinde oluşur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz (4 yıl önce)
    Meyve veren ağaç taşlanır Başkanım senin gibi çalışan başka bir STK başkanı yok. Lisanslı depo senin sayende kazandırıldı Malatya'ya üreticilerimiz adına teşekkür ederiz. 2019 yılında Vali beyin katıldığı tahmini rekolte toplantısında 87 bin top olarak açıklandı.Ziraat Oda bölge koordinatörü o toplantıda Vali beyi protesto edip rekoltenin 50 bin ton olduğunu söyledi. 2019 yılında 90 bin ton kayısı ihracatı gerçekleşti. Bu gibi kişiler kime hizmet ediyor. Bunlar çiftçinin temsilcisi dahi olamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz rakamlara çok hakimsin bence sen borsa başkanı ol gerçi belkide ne biliyim neyse bırak kimsenin reklamını yapma 400 bin TL lik lüks makam arabasın dan bahsediyorlar eğer doğruysa bunuda araştır rakamlara hakimsin ya hani bence çifçinin hakkını korumak için vesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (4 yıl önce)
    Tebrik eder
    0
    0
    Yanıtla
  • osman1453 (4 yıl önce)
    85 bin ton rekolte açıklayın 6 bin ton depo yapın anlamadım bir şey lüks makam araçlarına binip gezin ancak borsa başkanı 400 bin TL değerinde 0 makam arabası alsın Ama kimse ses çıkarmasın çifçiyede desin busenede kayısıyı manolya vurdu yok ilaç geç atıldı herkes yolunda
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Resimde yer alan şahısları hiç biri Lisanslı depoculuğun ne olduğunu ve Malatya kayısı borsasına nasıl bir katkı sunacağını hiç biri bilmiyor. Kendileri bilmedikleri için üreticiye de doğru bir bilgi veremiyorlar. Akılları fikirleri bankalardan kredi kullanmak Çünkü borsa başkanı öyle izah ediyor "elektronik senetle bankalardan çok uygun faizle krediler kullanacak"
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (4 yıl önce)
    Depo kirası vermediği halde üretici ,kayısıdan para kazanamıyor. Birde depoya kira bedeli verirse kayısısı değer kazanacak öylemi. Şire pazarı esnafı köylüye para kazandıracak ortamın oluşmasına müsaade eder mi? Lisanslı depo stokçular için yapılan bir projedir. Kayısı da stokçular para kazanıyordu. Şimdi daha garanti stok yapacaklar çürüme, kokma kurtlanma olmadan bekletecekler. .
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (4 yıl önce)
    Her şeyi eleştirip hiç bir şeyi beğenmeyen tipler biraz insan olun ve çalışmayı tebrik etmesini bilin. Emeği geçenlerin ellerine sağlık
    0
    0
    Yanıtla