Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Malatya Ticaret Borsası’nın yararlanıcı kurum olarak Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte projelendirdiği Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesisleri tamamlandı ve Temmuz ayında üreticiye ve kayısı piyasasına hizmet vermeye hazır hale getirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 12 milyon TL hibe ile desteklenen Malatya Ticaret Borsası Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesislerinin geriye kalan finansman desteği de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği – Toprak Mahsulleri Ofisi’nin iştiraki olan ve lisanslı depoculuk konusunda uzman şirketi LİDAŞ tarafından sağlandı.
Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında yapım işi ihalesi yapılan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesislerinin ihalesine 8 firma katılmış, ihalede en uygun teklifi veren Abdulvahap Yılmaz firması ile sözleşme imzalanarak, depo tesislerinin yapımına 2019 yılı Eylül ayında başlanmıştı.
15 Temmuz 2020 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayacak
Malatya Ticaret Borsası tarafından yapılan açıklamada, Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin metrekare alan üzerine 6 bin ton kapasitesi olan inşa edilen kuru kayısı lisanslı deposu tesisleri, başta kayısı üreticisi olmak üzere kayısı sektörüne hizmet vermek için son hazırlıklarını da tamamladı.
Tesislerde ilk işlemin 15 Temmuz 2020 tarihinde başlayacağını belirten Malatya Ticaret Borsası Yönetimi, “İçerisinde kullanacağımız kasa ve rafların ihalesi 21 Mayıs 2020 tarihinde LİDAŞ tarafından gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde bu kasalar ve raflarda yerine konulduktan sonra depo hizmete girecektir. Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk 15 Temmuz 2020 tarihi itibariyle üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır” bilgisini verdi.
Çalık inceleme yaptı
Bu arada AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan'la birlikte depoda inceleme yaptı.
Lisanslı Kuru Kayısı Deposunun yaklaşık 6 bin kayısıyı depolama alanına sahip olduğunu kaydeden Çalık, “Buraya kayısılarını getiren üreticilerimiz, ilk andan itibaren hazırlanan kapalı alanlarda depolanmak üzere ürünlerini verecekler. Buradan aldıkları elektronik senetlerle bütün giderlerini karşılama imkanına sahip olacaklar. Ayrıca, Lisanslı Kuru Kayısı Deposunun var olması bizim elimizi daha güçlendirecek. Özellikle vatandaşlarımızın söylediği Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısı almasıyla ilgili bir talebi vardı. Bu vesileyle de Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ile yapmış olduğumuz görüşme neticesinde inşallah Malatya kayısımızın da TMO tarafından alınması için çalışmaya başladılar. Cumhurbaşkanımıza arzlarıyla birlikte Malatya üreticimiz için çok önemli bir fırsata dönüşecek” şeklindeki konuştu.
Milletvekili Çalık, bu seneki tahmini kayısı rekoltesinin ve 4 numara kayısının fiyatının üreticilerin yüzünün gülmesine vesile olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kayısının daldan tezgaha gelmesi sürecine kadar emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Geçen sene tarıma vermiş olduğumuz 170 milyon TL’lik destekle birlikte bu sene vermiş olduğumuz ve bundan sonrada vereceğimiz desteklerle çiftçimizin, dün olduğu gibi bugünde yarında yanında olacağız. Hububat, hayvancılık desteğiyle, teşviklerimizle birlikte her zaman çiftçimizin, üreticimizin yanındaydık. Lisanslı Kuru Kayısı Deposu Malatya’mıza, bölgemize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”
MTB Başkanı Ramazan Özcan da, uzun zamandır Malatya’nın hayal ettiği projelerden birisinin Lisanslı Kuru Kayısı Deposu olduğunu ifade ederek, “Özellikle kuru kayısının bir yatırım aracına dönmesi konusunu her fırsatta sizlere ifade ediyorduk. Lisanslı depoculuk kuru kayısıda yeni bir dönem başlatacak. Üreticilerimizin, ürünlerini sağlıklı bir ortamda muhafaza edip, almış oldukları elektronik senetle de bankalardan çok uygun faizle krediler kullanarak, hasat döneminde karşılaştıkları mali problemleri ortadan kaldırmak içinde çok ciddi ve önemli bir fırsat doğacak. Her şey üreticimizin daha sağlıklı, kaliteli ürünü burada sakladıktan sonra ürünü kıymetlendirmeye odaklı bir sistem” diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten