Sovyetler Birliğinin eski diktatörü Joseph Stalinin doktoru ve en güvenilir adamlarından birine ait günlükler, Stalinin iç dünyası ve İkinci Dünya Savaşı yılları hakkında bilinmeyenleri ortaya döktü.Savaş yıllarına dair bugüne kadar gizli kalan belgeler, Stalinin en güvendiği adamlarından Lavrentiy Beriaya ait. Stalinin çemberindeki en kana susamış isimlerden biri olan Beria, 1938den itibaren tutmaya başladığı günlüklerde, Stalinin o dönem İngiltere başbakanı olan Winston Churchillle olan ilişkisine değiniyor.
Beria, Stalin'den devrimci ismi "Koba" olarak bahsettiği belgelerde, Churchillin Moskova ziyaretine değinirken, o dönem koalisyon güçlerinin birbirlerine şüpheyle yaklaştıklarını anlatıyor. Beria, Staline, Churchillden imtiyaz elde etmenin en iyi yolunun, alkolle arası iyi olan İngiliz lideri sarhoş etmekten geçtiği tavsiyesini verdiğini anlatıyor.
Ağustos 1942 yılındaki ziyaretin ardından, Beria şu notları düşmüş: Eğlenceli zamanlar değildi ama hepimizin güldüğü anlar oldu. Koba, bana Churchill için verdiğim tavsiyenin çok işe yarar olduğunu söyledi. Bu konuda anlattıklarına hepimiz güldük Daha sonra, bana Düşmanınızın önceden zayıflığını bilmeniz iyi bir şey dedi.
GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI
İkinci Dünya Savaşının zaferle sonuçlandığı ve Sovyet askerlerinin zaferi kutladığı 10 Mayıs 1945 günü, Berianın notlarında Stalinin gözyaşlarına hakim olamadığı belirtiliyor. Beria, O geceyi Kobayla beraber geçirdik Çok daha duygusallaşmıştı. Hatta gece gözyaşlarını tutamadı ifadelerini kullanmış.
Beria, Stalinin kendisinden İçişleri Halk Komiserliğinin (NKVD) başkanı Nikolai Yezhovun yanında çalışmasını istediğini belirtiyor.
Beria, NKVDde, yüz binlerce Sovyet vatandaşının öldürüldüğü Büyük Temizlik planında yer aldı. 1940ta Yezhovun vurularak ölmesinin ardından, Beria Stalinin en güvenilir teğmenlerinden biri oldu.
BEYİN HASARI KARARLARINI ETKİLEDİ
Moskovsky Komsomolets gazetesinde dün yayımlanan günlüklerden diğeri, Stalin 1953te hastalıktan yatağa düştüğünde onunla ilgilenen doktorlardan Alexander Myasnikova ait. Myasnikov günlüğünde, Stalinin acımasızlığının ve paranoyak davranışlarının, beyninde tespit edilen hasardan kaynaklanmış olabileceğini belirtiyor.
Günlüğe göre Stalinin beyninde oluşan hasar, onun karar verme yeteneğini etkiliyordu. Myasnikov, yapılan otopsisinin ardından, Stalinin beyninde tespit ettikleri hasarın sağlığının yanı sıra verdiği kararları da etkilemiş olabileceğini not düşmüş.
Doktorun günlüğünde, Stalin iyi ve kötü; faydalı ve tehlikeli; hoşgörü ve hoşgörüsüzlük ve arkadaşlık ile düşmanlık hissini kaybetmiş olabilirdi. Karakteristik özellikleri aşırıya kaçmaya ve şüphesi onu paranoyaklaştıracak kadar artmaya başlamıştı ifadelerini kullandı.
Rus yetkililer, günlüklerin orijinalliğini kesinleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.